Medijs: Sīrijas bēgļi lētāku ceļu uz Eiropu atrod caur Krieviju (papild.) • IR.lv

Medijs: Sīrijas bēgļi lētāku ceļu uz Eiropu atrod caur Krieviju (papild.)

25
Kāds patvēruma meklētājs Ungārijas galvaspilsētas Budapeštas dzelzceļa stacijā savus pirkstus nokrāsojis Vācijas karoga krāsās, tā rādot, kurp vēlas nokļūt. Foto: EPA/LETA

Sīriešu bēgļi stāsta, ka šis ceļš kopā viņiem izmaksājis tikai 2500 dolāru

Bēgļi no Sīrijas atraduši lētāku ceļu uz Rietumeiropu – tas ved caur Krieviju, raksta „The Wall Street Journal”, kas stāsta par kāda sīrieša no kļūšanu Norvēģijā.

Sīrietis Muhameds al Salims žurnālistiem pastāstījis, ka līdz Oslo aizbraucis trijās dienās. Ceļš viņam izmaksājis 2500 dolāru, kas, pēc medija aplēsēm, ir gandrīz četrreiz lētāk nekā, ja uz Eiropu brauktu caur Grieķiju vai Itāliju.

Viņš un vecākais brālis Ali Damaskā saņēmuši Krievijas vīzas, kas katram izmaksājis attiecīgi 1200 un 550 dolāru. Radinieki un draugi viņiem palīdzējuši savākt naudu braucienam un pasūtīt viesnīcas.

Muhameds stāsta, ka viņam nācies iestāties Krievijas augstskolā, lai saņemtu studenta vīzu. Taču augstskolā viņš ne reizi nav bijis.

No Maskavas līdz Murmanskai abi brāļi braukuši vilcienā. Murmanskā, pēc Ali teiktā, Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki nav noticējuši, ka viņi ir tūristi, un sākumā likuši pirkt atpakaļceļa biļetes uz Maskavu. Taču, uzzinājuši, ka Ali gatavojas doties uz Norvēģiju, Krievijas drošības dienesta darbinieki teikuši, ka tādā gadījumā viņi neredz nekādu problēmu ar abiem ceļotājiem.

Līdz Krievijas un Norvēģijas robežai Ali braucis ar automašīnu, iztērējot 150 dolāru. Tikpat daudz naudas viņš atdevis par velosipēdu, uz kura pārbraucis pāri robežai.

„Wall Street Journal” raksta, ka Krievijas Federālajā drošības dienestā atteikušies komentēt notikumu ar sīriešu bēgļiem, bet Krievijas migrācijas dienestu medijam nav izdevies sazināties.

Ceļš, ko brāļi al Salimi veica no Sīrijas līdz Norvēģijai, izrādījies lētāks un īsāks nekā tad, ja viņi būtu braukuši caur Grieķiju vai Itāliju. Pēc medija ziņām, šādā maršrutā ceļā uz Ziemeļeiropu bēgļiem nākas iztērēt līdz 12 tūkstošiem dolāru, no kuriem 2500 maksā tikai ceļš no Turcijas līdz Grieķijas salām.

Mediju dēļ Norvēģijas policija baidās no migrantu pieplūduma galējos ziemeļos

Mediju uzmanības dēļ Norvēģijas policija bažījas par nelegālo imigrantu pieplūdumu galējo ziemeļu robežpunktā ar Krieviju, ziņo LETA/The Local.

Norvēģijas un franču žurnālisti pavadīja lielu daļu trešdienas pie Sturskugas robežpunkta, gaidot ierodamies sīriešu bēgļus pēc tam, kad raksts vietējā laikrakstā par šo ziemeļu maršrutu guva rezonansi visā pasaulē.

“Nav iemesla domāt, ka tas apstāsies. Fakts ir, ja jums ir nauda, jūs varat nokļūt no Damaskas uz Sturskugu 48 stundās,” norādīja netālu no Krievijas robežas esošās Norvēģijas ziemeļu pilsētas Hjirkenēses policijas priekšnieks, piebilstot, ka tas ir ātrs ceļš līdz Šengena zonai.

Tā kā Krievijas robežkontroles noteikumi aizliedz šķērsot robežu kājām, bet personām, kas pārvadā migrantus, draud apsūdzības cilvēku kontrabandā, daudzi izvēlas braukt ar velosipēdu.

Pirmais sīriešu bēglis – jauns vīrietis – robežpunktu šķērsoja trešdien vēlā pēcpusdienā, braucot ar gluži jaunu, spīdīgu velosipēdu. “Es esmu no Sīrijas, un man vajadzēja nedēļu, lai tiktu te,” žurnālistiem sacīja jaunais vīrietis, piebilstot, ka ceļojis caur Turciju un Krieviju.

Viņam sekoja gados vecāks imigrants un sešu cilvēku ģimene, arī bērni.

Piektdien robežu šķērsojis vēl 21 nelegālais imigrants, kas ir vairāk nekā šo robežpunktu šķērsoja visā pagājušajā gadā.

Hjirkenēses policijas priekšnieks atzina, ka viņiem nav nedz pietiekami daudz policistu, nedz telpu, lai tiktu galā ar vēl lielāku imigrantu pieplūdumu. Viņš piebilda, ka velosipēdi, ar kuriem nelegālie imigranti ierodas, lielākoties ir pilnīgi jauni un acīmredzot nopirkti speciāli robežas šķērsošanai.

Robežpunktā nav ēku, kur imigrantiem patverties, un viņiem jāgaida, kamēr ierodas policija un nogādā tuvumā esošajā Hjirkenēsē, no kurienes viņi ar lidmašīnu tiek nogādāti Oslo.

(papildināta ar pēdējo raksta sadaļu)

Komentāri (25)

Bet 04.09.2015. 12.22

Labais stāsts, ka radinieki savākuši naudu, lai abi brāli var doties Ziemeļmeitas lūkoties Norvēgijā, pie tam caur Krieviju, un Krievija samatpersonas sak, forši, brauciet tik uz Europu, mēs jums laipni atļaujam.

Un naudi’;na sarī grozās itin labās, lai atbrauktu uz Eiropu, pie tam uz bagātajām valstīm, kurās pēc tam uz bpabalstu rēkina iekārtot arī citus savējos. pirmie izlūki jau sen izsūtīti. Nu tik gaidiet kravas ar bmigrantiem.

Mēs par laimi tajās labajās valsīs neietilpstam, jo ar mūsu pašreizējiem pabalstiem nekādu nirvanu nesasniegt zemes virsū.

+11
-1
Atbildēt

1

    DikembeSakamoto > Bet 04.09.2015. 18.52

    Latvijai būtu ļoti nopietni jāizmanto arguments, ka PSRS laikos esam uzņēmuši 917000 migrantus.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 04.09.2015. 12.51

Vai šis raksts ir no sērijas “travel tips”?

Ja RUS pieslēgsies kā tūroperators, Itālija, Grieķija un Ungārija varēs atviegloti uzelpot, savukārt Rus robežvalstis (kas mēs diemžēl esam) varēs ar nostaļģiju atcerēties, ka negribējām tos 250gb un ka vjetnamieši bija nenozīmīgs sīkums globālajā cilvēktirdzniecības biznesā.

+9
-2
Atbildēt

4

    Krotow > traductrice 05.09.2015. 20.39

    Tādā gadījumā visiem no Krievijas iebraucošajiem ar raksturīgu izskatu būs jāliek atgriezties atpakaļ.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    students-4 > traductrice 04.09.2015. 14.46

    ha ha, bet es tagad varu tagad gulēt mierīgi, jo jūs satraucieties… kā vienmēr – vēlu. Tagad sekos nākamā fāze, kas pēc pāris gadiem atnāks – bēgļi būs mazākā problēma, bet pēc tam tāpat nāksies no viņiem tikt vaļā(to tagad dēvētu par genocīdu) kopā ar visiem “labdariem”. Vēlu veiksmi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > traductrice 04.09.2015. 13.03

    Tas nekas! Robežas nostiprināšana ir Latvijas valdības prioritāte N2, uzreiz aiz Ok.muz. paplašināšanas.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > traductrice 04.09.2015. 13.48

    Ne jau 250 negribējām, bet gan bija skaidri redzams, it seviški ja spējām domāt LOĢISKI, ka ar 250 nekas ne sāksies ne arī beigsies!

    kurš naivais gan ticēja, ka redzot, cik un pa kuriem ceļiem iekšā plūst simtiem tūkstošu vai drīz vien miljonu, Latvija varēs aprobežoties ar 250 laimes meklētājiem!

    Kurš gan ticēja , ka tie būs tikai 250! Nu jau skaitļi griežas vēl ātrāk: Junkers: 1000, vakar, bet šodien jau kvotas vai arī Mirļins: 6000 gabali. Kas zin, cik būs vēl rīt! Katra diena nes arvien jaunus un treknākus ciparus!

    es jau nevaru vairs normāli iemigt!

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Jānis 04.09.2015. 19.32

Kā viņi tiek iekšā Norvēģijā? Nevar robežsargi pateikt – Nav vīzas ej atpakaļ uz RUS?

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu