Āboltiņa: Valstī ir konstitucionālā krīze (papild.) • IR.lv

Āboltiņa: Valstī ir konstitucionālā krīze (papild.)

45
Solvita Āboltiņa un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Politiķe uzskata, ka ir bezatbildīgi biedēt vēlētājus ar lozungu “Bēgļi nāk!”

Saistībā ar bēgļu jautājumu Latvijā izveidojusies konstitucionālā krīze, jo valdība, kurai ir vairākums parlamentā, nespēj pieņemt lēmumu būtiskā jautājumā, intervijā Latvijas Radio teica “Vienotības” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Tāpēc Valsts prezidents esot lūgts iesaistīties, lai redzētu vai valdība ir rīcībspējīga.

Āboltiņa norādīja, ka pašlaik ir viena partija, kas realizē lozungu politiku. Patlaban vairs neesot aktuāls lozungs “Krievi nāk!”, tagad esot “Bēgļi nāk!”. Politiķe uzskata, ka ir bezatbildīgi biedēt vēlētājus, ziņo LETA.

Viņa uzsvēra, ka valdības krišana bēgļu jautājumu nevar atrisināt, līdz ar to, tiem politiķiem, kuri ir ievēlēti Saeimā, šis jautājums būs jārisina.

Āboltiņa uzskata, ka, neraugoties uz partiju nesaskaņām, Latvijai būs jāuzņem papildus 526 bēgļi, tādēļ būtu racionālāk diskutēt par to, kā viņus uzņemt un integrēt.

Pēc Āboltiņas domām, “bīstama” būtu arī Latvijas pozīcija, prasot izņēmuma statuss bēgļu uzņemšanai un atsaucoties uz padomju savienības laiku sekām uz Latvijas etnisko sastāvu. “Tas, ko piedāvā NA, ir tas, ko piedāvā [Krievijas ārlietu ministrs, Sergejs] Lavrovs (..) Par nepilsoņiem runā vienā valodā,” brīdināja “Vienotības” līdere.

Savukārt Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Latvijas Artis Pabriks (V) raidījumā „Rīta Panorāma” pauda – tā vietā, lai Latvija veidotu nacionālo pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā, pie varas esošie politiķi Latvijā nodarbojas ar „nacionālo provinciālismu”.

„Ja mēs nespējam laicīgi noformulēt savu pozīciju, citas Eiropas Savienības dalībvalstis var mūs šantažēt,” brīdināja Eiroparlamenta deputāts.

Viņaprāt, mazāk iespējams, ka Latvija varētu zaudēt Eiropas Savienības (ES) fondu naudu, vairāk iespējams, ka Latvija var zaudēt pozīcijas attiecībā uz valstij būtisko drošību. Valstis, kas palīdz sargāt Latvijas, varētu kļūt mazāk draudzīgas, teica Pabriks.

“Mūsu nacionālā provinciālā pozīcija neļauj aizstāvēt mūsu intereses citos jautājumos,” piebilda EP deputāts Pabriks.

Viņaprāt, Eiropas Komisijas (EK) vadītāja Žana Kloda Junkera jaunais plāns bēgļu uzņemšanai ir labāks nekā iepriekšējais, kas prezentēts pirms pusgada.

“Bet ir pietiekami daudz lietu, kas ir izplūdušas un kam jāpievērš vairāk uzmanības,” teica EP deputāts, norādot: vairākas citas valstis patlaban diskutē nevis par uzņemamo bēgļu skaitu, bet gan par to, kā šo plānu uzlabot.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka bēgļu jautājums Eiropas kontekstā ir svarīgs pagrieziena punkts, kas noteiks visas savienības nākotni, un Latvija piedalās tās veidošanā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien un otrdien, 15.septembrī, Melngalvju namā tiksies ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, lai šo jautājumu pārrunātu.

Prezidents iepriekš norādījis, ka bēgļu problēma ir Eiropas Savienības (ES) kopējs jautājums, kuru var atrisināt tikai kopīgiem spēkiem. Latvijas dalība šīs problēmas risināšanā esot apliecinājums, ka mums rūp Eiropas drošība un nākotne. Tāpat prezidents atgādina, ka Latvija ir pilnvērtīga ES dalībvalsts un šis ir viens no brīžiem, kad to jāapliecina darbos. “Mēs esam valsts, kas spēj risināt problēmas. Jāatceras, ka ES ir vērtībās balstīta valstu savienība, kur īpaši nozīmīga ir tieši iespēja kopīgi uzņemties atbildību un risināt dažādos izaicinājumus,” uzsvēra prezidents.

Plānots, ka pirmdien Vējonis Melngalvju namā tiksies ar sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa”, partijas “Vienotība”  un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvjiem. Savukārt 15.septembrī prezidents tiksies ar apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai/LNNK”, Latvijas Reģionu apvienības pārstāvjiem un partijas “No sirds Latvijai” pārstāvjiem.

Paredzēts, ka 16.septembrī notiks kārtējā Nacionālās drošības padomes (NDP) sēde, kurā kā centrālo diskusijas tēmu prezidents izvirzījis bēgļu jautājumu.

Jau vēstīts, ka valdību veidojošo partiju koalīcija tā arī nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

(papildināta ar Arta Pabrika pozīciju)

Komentāri (45)

west 14.09.2015. 08.33

Ar ko viņa runāja ? Pati ar sevi, ar Junkeru, vai ar “politiķiem” ?

Visādā ziņā tā nebija saruna ar tautu, kurai ir ļoti, ļoti daudz jautājumu. Nabaga iebaidītajam žurnālistiņam gan neradās neviena, izņemot līdzatnestos, kurus jāuzdod.

Nolaidās kundzīte no “augšas” un pabārstīja vecos argumentus par to, ka NATO mūs neaizstāvēs, ja neuzņemsim papildu arābu skaitu. Varēja jau vismaz kaut ko svaigāku sacerēt.

Mums būšot vienalga jāuzņem. Ja tas tā būs tad tauta šo junkeristu pazemojumu atcerēsies mūžīgi, tieši tāpat, kā okupāciju. Šie “politiķi” tiks sodīti vēlēšanās. Protams, izņemot tos, kuri tiks parauti uz Briseli par sniegtajiem pakalpojumiem.

Vienotība no mazākā ļaunuma pamazām ir pārvērtusies par lielāko. Apsveicu ! Vēlētāji to noteikti novērtēs.

+14
-7
Atbildēt

0

Unabomberz 14.09.2015. 11.20

Āboltiņa ar līdz demagoga līmenim nolaižas. Ja valdība nespēj pieņemt lēmumu, tā nav konstitucionālā krīze, bet valdības krīze. Un nevajag te vienu jēdzienu aizstāt ar citu.

Lai Laimdota atkāpjas, ja reiz nevar pieņemt lēmumu. Un ja reiz to 500 bēgļu jautājums ir tik svarīgs, lai rīko referendumu vai jaunas Saeimas vēlēšanas, kurās katra partija definē savu nostāju bēgļu jautājumā.

+11
-5
Atbildēt

0

Rinalds 14.09.2015. 08.40

Pati tak atzina, ka pašai Vienotībai ir krīze un pašas karjerai ir krīze! Jau pagājis gads no Imiigrantu (bēgļu statuss vēl nav piešķirts) krīzes un vēl NAV plāna, stratēģijas, nekā – kur apmetnes, skolas, skolotāji, vai notiek apkalpojošā personāla apmācības arābu valodā, kur infrastruktūra, kur liks tos 800? NA nebaida, mēs baidamies, ka pie spices ir nevarīgi valstvīri, baidamies no nezināmā, baidamies no jūsu un Junkera draudiem par to, ka nebūsim droši no Krievijas puse…. kauns Jums ir Vienotība?

+11
-6
Atbildēt

1

    west > Rinalds 14.09.2015. 09.03

    Kāda vēl apmacība arābu valodā, plāni un stratēģija ? Galvenais ir uzņemt pēc iespējas lielāku arābu masu pāc Junkera pavēles, bet pēc tam jau redzēs..

    “Politiķiem” interesē tikai tas laiks, kamēr viņi paši ir pie varas. Tagad var visus mēslus paslaucīt zem tepiķa, lai smuki izskatās, bet pēc tam jau vienalga.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu