Koalīcija nespēj vienoties par papildu bēgļu uzņemšanu • IR.lv

Koalīcija nespēj vienoties par papildu bēgļu uzņemšanu

113
Valdības vadītāja Laimdota Straujuma. Foto: Evija Trifanova, LETA

Prezidentu aicina sasaukt Nacionālās drošības padomes sēdi par bēgļu jautājumu

Valdību veidojošo partiju koalīcija piektdien nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu, ziņo LETA.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) teica, ka uz 14.septembrī gaidāmo Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksmi iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) brauks ar iepriekš pieņemto Latvijas pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā.

“Nav vienošanās, strādāsim tālāk,” norādīja Straujuma, vienlaikus piebilstot, ka aicinās jautājuma risināšanā iesaistīties arī Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

“Šodien ļoti nopietni diskutējām. Vienošanos koalīcija nav panākusi. Acīmredzot pirmdien Kozlovskis brauks ar to pašu pozīciju, kas Latvijai ir, proti, iepriekšējo pozīciju,” sacīja Ministru prezidente.

Visas trīs koalīcijas partijas esot par skaidru mehānismu un rīcības virzieniem, piemēram, saistībā ar robežu aizsardzību, bēgļu atpakaļizvietošanu valstīs, no kurām nākuši ekonomiskiem migranti.

Vairāki “Vienotības” politiķi vērsušies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ar lūgumu sasaukt Nacionālās drošības padomes sēdi par bēgļu jautājumu, kurā varētu diskutēt par Latvija pozīciju saistībā ar bēgļu uzņemšanu.

Vēstuli prezidentam parakstīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja, “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V), Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

“Šībrīža situācija pieprasa tūlītēju, skaidru un vienotu Latvijas valdības rīcību, lai nodrošinātu, ka Eiropas Savienības līmenī tiek pārstāvēta konsekventa Latvijas valsts pozīcija. Ar nožēlu jāatzīst, ka valdības koalīcijas vairākums – Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība – ir noraidījis iespēju vienoties par kopīgu Latvijas pozīciju bēgļu jautājuma risināšanā, šādi apliecinot, ka valdību veidojošie partneri neizprot Latvijas līdzatbildību solidāri piedalīties Eiropas Savienības valstīm aktuālu problēmu risināšanā un sekas, ko var izraisīt mūsu saistību neievērošana,” teikts vēstulē prezidentam.

Politiķi aicina prezidentu nekavējoties sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomes sēdi, lai rastu risinājumu iekšpolitiskās situācijas noregulēšanai un “nodrošinātu pilnvērtīgu Latvijas līdzdalību valstij saistošu Eiropas Savienības kopējo jautājumu risināšanā”.

Runājot par tālākiem soļiem, Straujuma sacīja, ka svētdien, 13.septembra, vakarā sanāks Eiropas Savienības dalībvalstu vēstnieki. Pašlaik Latvija esot vienīgā valsts, kas nav piekritusi Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvātājiem skaitļiem. ES valstis nav pieradušas atstāt vienas valsts kategoriskus iebildumus, nepanākot kompromisu, sacīja Ministru prezidente.

Svētdien, 13.septembrī, Straujumai arī paredzēta telefonsaruna ar Junkeru pirms vēstnieku vakara tikšanās. “Meklēsim pieņemamus risinājumus,” sacīja Straujuma. “Skaidrs, ka mēs šodien arī lūgsim iesaistīties Valsts prezidentu šī stāvokļa risināšanā,” sacīja Straujuma.

Kā informēja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, ZZS stingri apliecinājusi, ka iestājas par solidāru rīcību attiecībā uz bēgļiem un atbalsta 250 bēgļu uzņemšanu. “Tas ir atbildīgs solis, ka mēs esam gatavi viņus uzņemt,” sacīja Brigmanis. Turpmāku bēgļu uzņemšanu ZZS neesot gatavi atbalstīt. “No ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) teiktā nepārprotami sapratām – tas turpināsies. Tas turpināsies, līdz ar to ir jāsaprot, kāds ir tālākais mehānisms, skaidri noteikumi,” norādīja Brigmanis.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķis Edvīns Šnore uzsvēra, ka nacionālā apvienība neatbalsta Junkera priekšlikumu par bēgļu piespiedu izvietošanu ES valstīs. VL-TB/LNNK uzskata, ka ņemot vērā situāciju ar migrāciju un migrācijas vēsturi Latvijā, jāatzīst Latvijas īpašais statuss, kas nozīmētu neuzņemt bēgļus.

Koalīcijas partneri ārkārtas sanāksmē piektdien pārrunāja bēgļu uzņemšanu Latvijā, ņemot vērā Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvija iepriekš bija paudusi piekrišanu 250 bēgļu uzņemšanai, tātad kopumā valstī būtu jāuzņem 776 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK noraidošo pozīciju.

 

Komentāri (113)

beta 11.09.2015. 14.42

Es patiesībā ir lielās sprukās. Tiem pūļiem nevajag Latviju vai Igauniju, pūļiem vajag pārsvarā Vāciju. Mēs tos 700 simtus vēl dabūsim lūgties un labināt, un iespējams, soda naudas, ka neesam “nosargājuši”, ka bēgļi atkal aizbēguši, šoreiz no Latvijas…

Ja nopietni, tad ES ir diezgan lielās spukās,marazmātiskā Eiropa nespēj aktīvi risināt patiešām savīgas, ne iedomātas (geji, piemēram) problēmas. Grābstoties gar sīkumiem, palaistas pašlūsmē patiešām būtiskas lietas…

Laikam labāk par veco filozofu Velleru nepateikšu:

http://echo.msk.ru/blog/weller_michael/1619776-echo/

Bēgļu precesam redzam sākumu, bet neredzam beigas un neviens ( ne zanE ne Junkers)nevar pateikt, kas būs tālāk… ZanE un Junkers gatavi iebāzt galvas smiltīs… un galīgi nav gatavi izskaidrot mehānismu kā no tā bara, kas te ieradīsies atsijāt, piemēram, potenciālos teroristus… ko darīt, ja tuvākajā laikā ieradīsies (un ieradīsies, kāpēc ne?) divkārt vairāk kā tagad… ko darīt ar bēgļiem, piemēram, pēc gada diviem…

Jebšu zanE, kas mēs te visus kaunina, zina atbildes, tikai kautrīgi noklusē?

+10
-6
Atbildēt

3

    andrejs > beta 11.09.2015. 16.22

    zane mums ir Vienotības klaķiere uz 1/2 slodzi. Kuram reālam cilvēkam ir laiks un gribēšana sēdēt :) bibliotēkā (kā viņa pati reiz apgalvoja) un meklēt vecu avīžu izdrukas ar kompromatiem par Egilu Levitu, piemēram? Un pēc atrašanas kopēt, skanēt un ievietot portālos? :)

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Irbe > beta 11.09.2015. 14.55

    Vai tad zanE ir reāls cilvēks?? Visu laiku domāju, ka tā ir Vienotības sienas avīze ( kā savulaik “Iskra”) :))

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    beta > beta 11.09.2015. 15.00

    > Irbe

    Man arī labāk patiktu, ja tā būtu sienasavīze, bet viņa ir reāla mūsu valsts pilsone… kas gan neizslēdz virtuālas sienasavīzes funkciju veikšanu … :) :)

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 11.09.2015. 15.55

Un vēl gribēju pateikt.

Bēgļu jautājums ir un būs arī turpmāk saldā maizīte ES valstu populistiem. Bēgļi uznesīs uz viļņa Eiropas populistus un nav daudz prāta vajadzīgs, lai saprastu, ka aiz populistiem stāvēs Krievija ar savu naudu.

Putinam šis ir negaidīti veiksmīgs notikums un izdevība nomainīt bagāto ES donorvalstu valdības.

+7
-5
Atbildēt

6

    Bet > Skumjais Bruņinieks 11.09.2015. 16.52

    Ungārija jau šodien paziņoja, ka iesaistīs armiju robežu kontrolē, ja Grieķija neko nedara, kā jau parasti! grieķiem pofig, lai eiropa noslikst migrantu plūsmā!

    Ungārija paslulinās par kriminālnoziegumu nelegālu robežu škērsotājus!

    Cik tur bija cietumā? Vai tik ne 20 gadi?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Skumjais Bruņinieks 11.09.2015. 16.04

    Un kurš viņiem šo izdevību ir sagādājis,nepateiksi?Ak jā,un tie bēgļi jau īstenībā nemaz nepastāv,vai ne,tie ir izdomāti,mirāža?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 11.09.2015. 16.37

    .ne par velti FB parādījusies informācija par “islāmistu nemiernieku” pārsteidzošo līdzību ar čečeniem, kuri uzdodas par barvežiem…bez dokumentiem atšķirsi – kurš sīrietis, kurš čečens?….

    ————————–

    un kā kozļiks ar rinkeviču šos domā atšķirt, kad tādi iebrauks Latvijā?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    beta > Skumjais Bruņinieks 11.09.2015. 16.56

    > zanE

    ….populisti nav spējīgi aizdomāties, kāpēc tieši tagad parādījušās labi organizētas bēgļu straumes, ja nemieri un karadarbība tās valstis plosa vairāku gadu garumā….kas ir tie organizētāji un, kas to visu apmaksā…ne par velti FB parādījusies informācija par “islāmistu nemiernieku” pārsteidzošo līdzību ar čečeniem, kuri uzdodas par barvežiem…bez dokumentiem atšķirsi – kurš sīrietis, kurš čečens?….

    ————-

    Lasot Tavas kvēlās runas un žēlabas par to, ko visi Tevis uzskaitītie bez ierunām mums jāuzņem, ceru ka kādu kuplu jauku ģimeni Tu varētu izmitināt pie sevis…

    Jā, uz kad Spicē sestdienā uzsprāgs bumba, ceru, ka būsi pirmā, kas dosies aprūpēt ievainotos…

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > Skumjais Bruņinieks 11.09.2015. 16.04

    ….populisti nav spējīgi aizdomāties, kāpēc tieši tagad parādījušās labi organizētas bēgļu straumes, ja nemieri un karadarbība tās valstis plosa vairāku gadu garumā….kas ir tie organizētāji un, kas to visu apmaksā…ne par velti FB parādījusies informācija par “islāmistu nemiernieku” pārsteidzošo līdzību ar čečeniem, kuri uzdodas par barvežiem…bez dokumentiem atšķirsi – kurš sīrietis, kurš čečens?….

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Skumjais Bruņinieks 11.09.2015. 16.09

    Kur robežsargi,kur Eiropas aktīva darbība robežu sargāšanā,migrantu šķirošanā?Ak jā,neatliek laika,kvotas jādala…

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

beta 11.09.2015. 14.57

Man priekšlikums Straujumai, tā kā visi tie bēgļi būs jābaro un, ja citādi nevar,

1/ nofiksēt bēgļu skaitu uz šodiendienu,

2/ņemt tikai vienreiz, proporcionāli katras ES valsts iedzīvotāju skaitam un iekšzemes kopproduktam uz iedzīvotāju

3/ pareizināt ar lauksaimniecības tiešmaksājumu koeficientu, par 100% pieņemot visaugstākos līdzmaksājumus,

4/ ja mūk, mēs neesam atbildīgi,

5/ ja pēc diviem gadiem neprot valodu un nevar atrast darbu, mēs beidzam viņus uzturēt.

Kaut kā tā…

+8
-6
Atbildēt

1

    lno > beta 11.09.2015. 17.42

    beta. Pielietot koeficientu, atbilstošu valstij agrāk uzņemtajam bēgļu skaitam /Latvijā nepilsoņiem/ attiecībā pret pamatiedzīvotāju skaitu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu