Migranti Budapeštas dzelzceļa staciju slazdā (papild.) • IR.lv

Migranti Budapeštas dzelzceļa staciju slazdā (papild.)

70
Migranti Budapeštas Austrumu stacijas pagalmā. Foto: AFP/LETA
Agnija Antanoviča

Ungārijas iedzīvotāji vāc ziedojumus, lai palīdzētu migrantiem, kuru mājvieta tagad ir dzelzceļa stacijas pagalms

Cilvēku pūlis sašutumā protestē pret vilcienu satiksmes pārtraukšanu un gaida pirmo izdevību doties prom no Budapeštas uz Austriju vai Vāciju. Bēgļi ir apjukuši, noguruši un bailēs par likteni, kas tagad vairs nav viņu, bet gan Ungārijas varas iestāžu rokās. Arī Budapeštas iedzīvotāji ir neizpratnē par notiekošo un gaida, kad situācija uzlabosies.

„Es ierados šeit un nopirku biļeti uz Minheni trīs personām, tā maksāja 370,20 eiro. Man bija jādodas ceļā septiņos no rīta, bet policija nelaida mani iekšā stacijā,” laikrakstam “The Guardian” teica sīrietis Rafirs.

„Ungārijas pieeja ir ļoti slikta. Bēgļu situācija ir neticama, manuprāt, tas nav godīgi, ka bēgļi pērk ļoti dārgas vilcienu biļetes, taču viņiem neļauj doties tālāk. Tomēr ir prieks, ka ir cilvēki, kas gatavi viņiem palīdzēt,” Irir.lv teica students Balints no Budapeštas.

Pirms pāris dienām darbīgā Budapeštas Austrumu dzelzceļa stacija dažu dienu laikā ir pārvērtusies līdz nepazīšanai – vilcienu satiksme otrdien ir pārtraukta un stacijas pagalms pārvērties par bēgļu mājvietu. Pēdējo piecu dienu laikā bēgļu skaits ir pieaudzis no 800 līdz 2000 dienā, vēsta “The New York Times”.

„Tādēļ, ka slēdza dzelzceļa staciju, es šonedēļ diemžēl netikšu uz Slovākiju apciemot vecākus, taču mani vairāk uztrauc, ka bēgļi šādu notikumu dēļ paliks arvien dusmīgāki un varētu izdarīt kaut ko agresīvu. Viņu ir tiešām daudz,” Irir.lv teica slovākiete Anita, kas Budapeštā dzīvo četrus gadus.

Pēdējo divu dienu laikā situācija Budapeštā ir krasi mainījusies. Pirmdien Budapeštas varas iestādes atļāva tūkstošiem bēgļu bez dokumentu pārbaudes doties Vācijas un Austrijas virzienā, taču otrdien slēdza galveno Budapeštas staciju, tādējādi liedzot bēgļiem pamest Budapeštu. 

Organizācija „Migration Aid” ik dienas savā mājas lapā publicē sarakstu ar bēgļiem nepieciešamo pārtiku, apģērbu, higiēnas precēm un citām jebkuram cilvēkam pašsaprotamām lietām, kas bēgļiem palīdz nodrošināt cilvēcīgākus apstākļus.

Katrā Budapeštas dzelzceļa stacijā bēgļiem nepieciešamo lietu saraksts ir atšķirīgs. Rietumu stacijā tas ir ļoti garš, sākot no matračiem un guļamaisiem līdz bērnu autiņbiksītēm, bet šodien, tas ir, 1.septembrī, tur nav nepieciešams apģērbs un apavi, toties Austrumu stacijas sarakstā ir norādīti tikai skapīši, segas, guļammaisi, kurpes, āboli, banāni un skuvekļi, jo pārējais viss ir pietiekamā daudzumā.

Diezgan daudz cilvēku dodas migrantiem palīgā, taču viņu kļūst arvien vairāk un arvien grūtāk ir ar viņiem sazināties. Slikto dzīvošanas apstākļu dēļ arvien vairāk cilvēku saslimst, tāpēc „Migration Aid” īpaši lūdz pievienoties tulkotājus un medicīnas darbiniekus.

Tomēr migrantu krīze Budapeštā ir milzīga. Cilvēki, kas cerējuši tikt tālāk no Ungārijas galvaspilsētas un no kuriem ungāru varas iestādes cenšas atbrīvot dzelzceļa stacijas, korī skandē: “Vācija! Vācija!”.

Tā kā viņi ir maksājuši simtus eiro par vilciena biļetēm, šie bēgļi paziņojuši, ka gaidīs, kamēr Ungārijas varas iestādes viņiem atļaus iekāpt vilcienā. Citi savukārt piedraud ar badastreiku, raksta “Die Presse”.

Tikmēr Ungārijas valdības pārstāvis paziņojis, ka Ungārija rīkojas saskaņā ar noteikumiem, kas paredz, ka tiem, kuri meklē politisko patvērumu, par to ir jāpaziņo jau pirmajā no Eiropas Savienības valstīm, kurā viņi ieradušies.

Ungārija reģistrēs visus migrantus, kas ierodas valstī. Turklāt „ekonomiskos migrantus” Ungārijas varas iestādes sūtīs atpakaļ uz tām valstīm, no kurām viņi ir ieradušies, ziņo mediji trešdien, atsaucoties uz Ungārijas ārlietu ministra Petera Sijarto teikto.

Ārlietu ministrs teicis, ka Budapešta reģistrēs migrantus pat tad, ja Ungārija nav pirmā no ES valstīm, kur viņi šķērsojuši ES robežu.

„Mēs reģistrēsim ikvienu, kurš iesniegs lūgumu par patvēruma meklēšanu, un šo lūgumu izskatīsim noteiktā procedūrā,” teica ministrs. „Ja lēmums būs pozitīvs, viņi varēs te palikt.”

Savukārt ekonomiskajiem bēgļiem Ungārija nedos patvērumu. „Mēs nevaram nest tik lielu nastu, tāpēc tos nosūtīsim turp, no kurienes viņi ir ieradušies,” teica ministrs. Pēc Sijarto teiktā, Budapešta neatbalsta tā saukto bēgļu kvotu sistēmu. Viņaprāt, tāda sistēma tikai atbalsta migrantus, kā arī cilvēku kontrabandistus uz Eiropu.

(papildināta ar pēdējām 4 rindkopām)

Komentāri (70)

aivarsk 01.09.2015. 18.55

Kādas dzīvības briesmas viņiem draud Ungārijā?

Kāpēc tos “simtiem eiro” iztērēja biļetēm, nevis pamperiem?

Es un jebkurš saprātīgs cilvēks taču nepērk ceļojuma biļetes, ja nav naudas bērnu pamperiem!

Viņiem ir Šengenas vīza, brīvai ceļošanai?

+20
-3
Atbildēt

10

    vilis > aivarsk 02.09.2015. 01.38

    Jā, laikam jau kāds labs iemesls būs idzodot simtiem lai tiktu laukā no tās Unāgrijas, vai?

    Un kapēc lai nedotos uz bagātāku valsti un upurēt tam mērķim kādus pamperus?

    Un pirms kritizē šos – ko dara visi tie latvieši kas dodas uz bagātākām valstim dzīvot/pelnīt naudu?

    Vāciešiem naudas netrūkst, viņi pat profitē no mirgrantiem. Būs arī kāds, kas viņus kops vecumdienās,

    lai tie migranti tik nāk :-)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Drosma > aivarsk 02.09.2015. 14.22

    Nu tad būs jākārto nēsāšanas un šausanas atļauja, jo galu galā, priekš kam tad man tādu seifā vajag. Nevajag. Man vajag tādu, ko var šaut , ja uzbrūk.

    Un viena lieta ir zviedru imigranti, kuri varojās apkārt aiz gara laika un visatļautības. Bet Latvijā viņi – tie iebraucēji taču ārdīsies aiz dusmām ,kad pēc gada viņiem atņems to bēgļu naudu un būs jāmeklē darbs un strādāt viņi negribēs. Par to jau ir runa.

    Vai ir kāda ES vai Latvijas programma bezdarba mazināšanai , jaunām sociālām reformām jaunajā situācijā, kad pēkšņi miljoni krīt virsū valstu budžetiem ?

    Nu nav. Kāpēc lai es cerētu un paļautos uz to,ka kaut kas pats atrisināsies? Nerisinās un arī nerisināsies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > aivarsk 02.09.2015. 19.26

    Kamēr nokārtosi turēšanas un nēsāšanas atļauju, parādīsies kvotas sevis aizstāvēšani, būs vajadzīga migrantu šaušanas atļauja, utt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > aivarsk 02.09.2015. 13.00

    ———-

    There’s no way like the American way!

    Tikai un vienīgi pa amerikanizācijas ceļu. Esi kā īstena amerikāniete!

    http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/07/08/article-2684147-1F77DA6E00000578-342_634x672.jpg

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > aivarsk 02.09.2015. 12.54

    Vispirms jāsaņem psihiatra atzinums …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Drosma > aivarsk 02.09.2015. 13.08

    Nesen atjaunoju tiesības.

    Psihiatrs pajautāja , kur strādāju , tad parunāja par manu profesiju , es pacietīgi noklausījos un uzrakstīja, ka esmu vesela, lai vadītu auto.

    Ja var braukt, vai tad tā nu būs,ka šaut nedrīkstēs.

    Savukārt , kundze , kura izdeva apliecību , pa visu koridoru sauca ,ka tik skaistus svārkus kā man ,vēl neesot redzējusi. Lūk.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivarsk 02.09.2015. 14.15

    Nēsāt nedrīkstēs gan, tikai turēt mājās, seifā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Drosma > aivarsk 02.09.2015. 10.22

    Man nekad nav bijis šaujamierocis , bet kad es tādas lietas skatos, tad gan vajadzētu iegādāties. Neticu,ka mūsu valdība gādās par mūsu drošību.

    Tikai – vispirms laikam ir jākārto šaujamatļauja. Intresanti, to katram dod un ja es nedomāju medīt, bet tikai aizsargāties – man dos vai kā ir. Vispār nekādas nojausmas šai lietā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Drosma > aivarsk 02.09.2015. 13.05

    Tik lielu un smagu šaujamo es negribu.

    Man vajag mazu pistolīti, ko nēsāt kabatā, bet ar kuru var droši trāpīt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 02.09.2015. 07.43

    Tu, vili, esi naivs un mazinformēts. Latvija ir ES, daudzus gadus kārtoja likumdošanu, lai drīkstētu iestāties, lai mēs varētu brīvi ceļot un arī strādāt citās ES valstīs! Vai Eritrejai, Lībijai, Sīrijai utt. arī ir tādas pašas tiesības, ka valstīm, kas parakstījušas Lisabonas līgumu? Pirms iestāšanās 2004.g. latviešus tā īsti nekur ES darbā neņēma, profitu netaisīja, kāpēc tad šos taisās ņemt? Lai gan, ne Francijas, ne Vācijas, ne Zviedrijas muslimi nekādu reālu darbu nedarīs, bet pabalstus saņems.

    https://m.youtube.com/watch?v=-uNBoUqGvVs

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

J.Biotops 01.09.2015. 17.48

Lasu – „…Ungārija rīkojas saskaņā ar noteikumiem, kas paredz, ka tiem, kuri meklē politisko patvērumu, par to ir jāpaziņo jau pirmajā no Eiropas Savienības valstīm, kurā viņi ieradušies.”

Vai Ungārijas valdības rīcībā ir kaut kas tāds, kas būtu pretrunā ar starptautiskajām tiesībām vai leģitīmiem pašas Ungārijas likumiem?

+16
-1
Atbildēt

7

    vilis > J.Biotops 02.09.2015. 01.52

    Nez kāda daļa ir Ungāriem vai Austriešiem, ja Vācieši grib uzņemt migrantus?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > J.Biotops 02.09.2015. 09.34

    A kur cilvēktiesības tiem eiropiešiem, ko migranti Lamanša tunelī iesprostoja ar savu sēdēšanu uz sliedēm?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > J.Biotops 02.09.2015. 07.28

    Vācieši jau paši vien negrib, saka, ka visiem citiem arī jāņem, tāda daļa.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > J.Biotops 02.09.2015. 10.00

    -> Biotops

    Kārtējo reizi IR pārpublicē dalītas ziņas. Vai tīši un dēļ demagogījas, vai — netīši, dēļ neprofesionālisma?

    Ungārijā ir tikai viens no 2 lielajiem dzelzceļa slazdiem, — otrajā, Lamanša tuneļu slazdā, uz sliedēm sēdošie migranti ieslodzīja Veceiropas pamatiedzīvotājus.

    IR sāk uzvesties kā zviedru Aftonbladet, kur cenzūra liedz nosaukt izvarotāju tautību? Vai IR ziņas neapvieno un IR pašcenzūra izpaužas šādi?

    Profesionālajiem žurnālistiem par šo paradību vajadzētu satraukties, jo — tāda ziņu dalīšana, izvairīšanās no kopsakarību rādīšanas IR DEZINFORMĀCIJA.

    Nellij Ločmele, kas notiek Latvijā?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 02.09.2015. 08.58

    > aivarsk

    Tieši tā. Un vakar Vācijas valdība jau uzsāka šantāžu, un mūsu curiki tai paklausīgi piebalsoja.

    Bet vienlaikus Merkele sāka arī taisnoties, ka “esot nevainīga” :)

    http://www.tagesschau.de/inland/dublin-merkel-101.html

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 02.09.2015. 13.12

    starp citu, starp Ungārijas “slazdā” nokluvušajiem nav nevienas sievietes…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > J.Biotops 01.09.2015. 18.55

    Pretrunā ar starptautiskajiem nolīgumiem bija Vācijas Migrācijas un bēgļu pārvaldes pārstāvja paziņojums 25. augustā par to, ka Vācija attiecībā uz “sīriešiem” neievēros Dublinas vienošanos par migrantu sūtīšanu atpakaļ uz to ES valsti, kuras robežu tie šķērsojuši, ierodoties no trešajām valstīm.

    Tagad redzam sekas.

    Šodien Vācijai migrantu “pievilināšanu” pārmet ne tikai Ungārija, bet arī Austrija.

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

fretka 01.09.2015. 17.58

+16
-2
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu