Stājas amatā jaunais Latvijas Universitātes rektors • IR.lv

Stājas amatā jaunais Latvijas Universitātes rektors

27
Indriķis Muižnieks. Foto: Gatis Gierts, F64

Muižnieka prioritātes – studiju kvalitāte, starptautiska attīstība, jauna infrastruktūra

Šodien amatā pienākumus sāk pildīt jaunais Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks, nomainot augstskolas vadībā profesoru Mārci Auziņu. Intervijā Latvijas Radio 1 Muižnieks šorīt pavēstīja, ka īpaša svinīgā ceremonija pilnvaru maiņai nav paredzēta, bet abi profesori parakstīs atbilstīgu līgumu par pilnvaru maiņu.

Muižnieka pirmie darbi būs virzīt uz priekšu studentu uzņemšanas procesu, sākt sagatavošanos administrācijas efektivitātes celšanai. ”Administrācijai vajadzīga lielāka dinamika studiju zinātnes, telpiskās vides attīstīšanai, lai ātrāk spētu rīkoties,” paskaidroja jaunais rektors. Tālākie darbi saistīti ar studiju kvalitātes paaugstināšanu, LU lielāku starptautisku redzamību zinātnē un jaunās infrastruktūras attīstību.

Kā nozīmīgu uzdevumu Muižnieks nosauc studiju programmu pielāgošana jaunajiem uzdevumiem darba un studētgribētāju vidē. ”Vairs nerūpējamies tikai par vidusskolu beidzējiem, bet jāorganizē izglītība mūža garumā, sadarbojoties ar sociālajiem partneriem un cilvēkiem, kam tā vajadzīga,” sacīja profesors. Viens no iemesliem tam ir arī studentu skaita samazinājums, taču ”pašlaik ir demogrāfiskās bedres dziļākais punkts, un ir cerības, ka tas turpmāk augs”, paredz profesors.

LU studentu skaits 14-15 tūkstoši ir gana optimāls, taču jārūpējas par augstāko izglītību plašākā mērogā, piebilda augstskolas vadītājs. Ārvalstu studentu skaits LU ir līdz 15% bakalauru un līdz 5% maģistru studijās, taču galvenais mērķis ir radīt multinacionālu studiju vidi, ne tikai piesaistīt papildu finansējumu, pauž Muižnieks. Viņš sacīja, ka LU nav daudz brīvu budžeta vietu, taču tās ir par prioritātēm noteiktajās eksaktajās jomās. ”Te svarīgi darba un karjeras izaugsmes perspektīvas jauniešiem parādīt jau vidusskolā,” uzskata profesors.

Pārvākšanos uz LU jauno ēku ”Dabas māja” Torņakalnā iecerēts pabeigt pēc mēneša, turp pārvietojas trīs fakultātes, vairākas nodaļas un institūti. Ēkas oficiālā durvju atvēršana paredzēta 7.septembrī. Atbrīvotajām ēkām Rīgas centrā paredzēts dažāds izmantojums, tajās LU izīrēs telpas vai izmantos tās savām nodaļām kā zinātnes popularizēšanas vietas. Muižnieks pagaidām neprognozēja, vai pārmaiņu dēļ varētu samazināties LU nodarbināto skaits, vien pieļāva, ka mazāks apkalpojošais personāls būs vajadzīgs jaunajā mājā, jo tā veidota energoefektīva un viegli apsaimniekojama.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu