Cik ilgi vēl? • IR.lv

Cik ilgi vēl?

56
Ieeja Latvijas Okupācijas muzeja pagaidu telpās. Foto: Ieva Lūka, LETA
Gunārs Nāgels

Kad tiks pielikts punkts, un sāks Nākotnes nama būvniecību?

„Manuprāt, mums vienreiz ir jāpieliek punkts šim jautājumam, un ir jāuzsāk šī nama būvniecība. Okupācijas muzejs ir ļoti nozīmīgs Latvijas valstij, ir nepieciešama telpu paplašināšana, un šim muzejam ir jākļūst par zināmā mērā tādu dāvanu Latvijas simtgadei 2018. gadā. Un tāpēc, manuprāt, jāizbeidz šīs brīžiem politiskās, brīžiem arhitektoniskās debates par šo jautājumu, un jāiet ir uz priekšu.” Tā teica prezidents Raimonds Vējonis pēc vizītes Okupācijas muzejā 4. augustā.

Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidente, kultūras ministre, ārlietu ministrs, Rīgas mērs – visi ir publiski izteikušies, cik svarīgi ir veikt Okupācijas muzeja pārbūvi, izpildot pirms daudziem gadiem izklāstīto, publiski apspriesto un visās instancēs apstiprināto ieceri.

Hibrīdkaru vai informācijas karu nav izgudrojuši cilvēki ar vajāšanas māniju – tas ir reāls drauds vairākos līmeņos mūsu tautai, mūsu valstij un mūsu Eiropai.

Ne par velti ir Eiropas Savienība izveidojusi stratēģiskās komunikācijas komandu cīņai informācijas karā, un ne par velti Rīgā pagājušā nedēļā atvēra NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru, viens no kura mērķiem ir cīņa pret Krievijas īstenoto propagandu.

Latvijas Okupācijas muzejam ir svarīga loma, skaidrojot mūsu vēsturi ārzemniekiem un cīnoties pret mankurtismu latviešos. Šodienas apstākļos tieši Okupācijas muzejs ir tā vieta, kur jāved (un patiešam ved) citu valstu vadītājus un vēstniekus.

Bet nezin kāpēc mums cenšas iestāstīt, ka tas viss nav svarīgi un ka drīkst iznīcināt Okupācijas muzeju, lai izglābtu vienu no 400 padomju modernisma arhitektūras objektiem Latvijā.

Tas nekas, ka pati Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir atkārtoti izvērtējusi Okupācijas muzeja esošās ēkas kultūrvēsturisko vērtību kā 7 no 10, kas nozīmē, ka tā nevar pretendēt uz kultūrvēsturiskā pieminekļa statusu.

Tas nekas, ka ēka nav nedz tāda, kā bija plānota, nedz tāda, ko uzcēla – vēsturisko patiesīgumu iznīcināja jau 1996.gadā, kad nojauca pusi no ziemeļaustrumu spārna, lai netraucētu Melngalvju namam.

Tas nekas, ka arhitekta Gunāra Birkerta minimālistiskā koncepcija netraucē esošai ēkai dzīvot, bet ar gaišo piebūvi rāda mūsu attieksmi pret okupācijas periodu, kuru simbolizē pelēkā ēkas daļa. Bija ciešanas, bet mēs pārdzīvojām un esam nolemti apgaismotai nākotnei.

Tas nekas, ka esošā ēka ir visjaunākā ēka Latviešu strēlnieku laukumā un ka tā nekādi neiekļaujas Rīgas vēsturiskā centra UNESCO aizsargātajā mantojumā, kas definēts kā „viduslaiku kodola vēsturisko stilu arhitektūras pieminekļi”, „bulvāru pusapļi”, „bijušās priekšpilsētas ar 18. līdz 20. gs. ēkām.”

Kā teica arhitektūras profesors Jānis Krastiņš par citu būvprojektu: „Ēka ir vēsturiska, tomēr konkrētā vides kontekstā uztverama kā svešķermenis un ir likumsakarīgi, ka tai apkārt attīstās apbūve. Ēka šobrīd nav izmantojama, tādēļ nepieciešams izmaiņas, kas ļauj ēkai funkcionēt.”

Cik ilgi vēl var muļļāties? Vienreiz ir jāpieliek punkts, un ir jāsāk Nākotnes nama būvniecība!

Autors ir Latvijas Okupācijas muzeja direktors

 

Komentāri (56)

TanteSidra 31.08.2015. 15.52

:

ir – Latvijas robežas ierīkošanai nepieciešami ap 15 miljoniem eiro

http://www.irir.lv/2015/3/16/latvijas-robezas-ierikosanai-nepieciesami-ap-15-miljoni-eiro

ir – Kažociņš: Ir pēdējais laiks Latvijai stiprināt austrumu robežu

http://www.irir.lv/2014/7/9/kazocins-ir-pedejais-laiks-latvijai-stiprinat-austrumu-robezu

ir – Igaunija uz Krievijas robežas cels žogu

http://www.irir.lv/2015/8/25/igaunija-uz-krievijas-robezas-cels-zogu

ir – Arī Latvija atsevišķos posmos uz robežas ar Krieviju varētu būvēt žogu

http://www.irir.lv/2015/8/27/ari-latvija-atseviskos-posmos-uz-robezas-ar-krieviju-varetu-buvet-zogu

+19
-2
Atbildēt

0

DD1 31.08.2015. 09.52

Cik ilgi vēl Gunārs Nāgels atteiksies atzīt, ka Stūra māja ir dabiski veidojies Okupācijas muzejs un pareizākā vieta tā ekspozīcijai?

Nāgels vēlas tēlot dižu kungu, iegūt tikpat plašu kabinetu kā Ušakovam un tāpat kā viņš sēdēt prestižajā Vecrīgā, tāpēc jābūvē apšaubāmas kvalitātes OM piebūve ar plašām biroju telpām, bet Stūra māja, lai iet postā ar visu vēsturisko atmiņu par tautas mokām, kas cietas tās kambaros. Baidos, ka ar tādu attieksmi Nāgels nav savā vietā.

+25
-9
Atbildēt

0

tvverotajs 31.08.2015. 08.35

Cik ilgi vēl autors izliksies nedzirdam jautājumus?

Kāpēc netiek publiskots projekts par to kas būs jaunajās telpās, kāpēc netiek atspēkoti “apmelojumi”, ka tur būs lielas biroju telpas? Vēl šodien muzeja mājas lapā ir tikai māja no ārpuses un saite uz Birkerta biogrāfiju.

Kāpēc autors atsakās pat izskatīt ideju par Stūra mājas daļas izmantošanu muzeja vajadzībām, veikt vispusīgu izvērtēšanu, salīdzināt izmaksas?

+22
-8
Atbildēt

1

    edge_indran > tvverotajs 31.08.2015. 13.11

    ———-

    “Nākotnes nama” plānošana ar Saeimas finansiālu atbalstu sākās 2004.gada beigās un 2005.gadā. 2008.gadā bija pabeigts un apstiprināts skiču projekts, kam jākalpo par pamatu tehniskā projekta un konstrukcijas plānu izstrādei. 2011.gada jūlijā Latvijas valdība nolēma finansēt Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidi. 2014.gada augustā Ministru kabinets nolēma piešķirt 7,4 miljonus eiro Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa Latviešu strēlnieku laukumā izveidei. Projektu īsteno valsts AS “Valsts nekustamie īpašumi”. http://www.kultura.lv/?id=19261&r=okupacijas-muzeja-piebuve-nakotnes-nams

    ==============================================================================

    Sen visi oficiālie priekšdarbi ir izdarīti, jo nāgelieši-nollendorfieši-birkerieši ir īsteni rietumoīdi, zina lietu kārtību Rietum-krātijā.

    Vajag ieskatīties OM mājas lapā vismaz vienu reizi, lai saprastu – nekādu izmaiņu neo-liberālisma ideoloģijas ieviesēji neveiks, koncepcijas nemainīs.

    “Bāreņu tautas sindromu” turpinās uzturēt – “apziņas traumēšanai” pielietos jaunus, vēl medernākus veidus:

    “Jaunajā ekspozīcijā būs apskatāmi telpiski un multimediāli objekti, kuros tiks izmantotas arī attēlu un vizuālo efektu projekcijas. Piemēram, 1940. – 1941. gada čekas kamera, 1941. gada deportācijas vagons, holokausta norises vieta, nacionālo partizānu bunkurs, GULAG zona ar sargtorni, GULAG baraka, padomju komunālā dzīvokļa atveidojums, Čekas jeb tā sauktā Stūra māja u.c. Jaunums ekspozīcijas telpas iekārtojumā būs balkons, kas būtiski uzlabos apmeklētāju plūsmu. Ievērojot Nākotnes Nama arhitekta Gunāra Birkerta ieceri, no balkona, kur stāstīts par atjaunotās Latvijas dzīvi un sasniegumiem, apmeklētāji varēs atskatīties lejup – uz ekspozīcijas daļu, kas vēsta par garajiem okupācijas gadiem.”

    Nākotnes Nams: muzeja ēkas rekonstrukcija un satura atjaunošana

    http://okupacijasmuzejs.lv/nakotnes-nams/jauna-ekspozicija

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu