LTV: "Rīgas namu pārvaldnieks" ārštata juristiem samaksā pusmiljonu eiro • IR.lv

LTV: “Rīgas namu pārvaldnieks” ārštata juristiem samaksā pusmiljonu eiro

18
RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Nelicencēta juristu firma RNP labā piedzen parādus un tai RNP samaksājis par pakalpojumu teju pusmiljonu eiro

Kopš 2011.gada “Rīgas namu pārvaldnieka” (RNP) konkursos par juridisko pakalpojumu sniegšanu uzvar viens uzņēmums, kas kādreiz piederēja Rīgas mēra padomniekam Jānim Dzanuškānam, bet tagad tā īpašnieks ir Dzanuškāna ģimenes biznesa partneris, šovakar ziņo LTV raidījums “de facto”.

RNP favorīts juridisko pakalpojumu sniegšanā ir firma “LEX interpretis”. Vienā no reizēm šie juristi pat nolīgti bez konkursa, ko tiesa atzinusi par prettiesisku rīcību.

Sadarbība ar juristiem piesaistīja arī Valsts kontroles uzmanību. Tā revīzijā atklāja, ka “LEX interpretis” veic parādu ārpustiesas piedziņu bez īpašas atļaujas. “LEX interpretis” sūta RNP vārdā brīdinājumus, un aicina nekavējoties segt parādus vai vienoties par atmaksas grafiku.

Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Ieva Baldiņa-Brūklīte apstiprina, ka bez licences šādas darbības nedrīkst veikt: “Patiesībā darbība bez licences saistās ar riskiem pašam komersantam, jo faktiski parādniekiem nebūtu pienākums sadarboties ar šādu parādu piedzinēju, jo viņš darbojas prettiesiski”.

Sodus par parādu piedzīšanu bez attiecīgas atļaujas uzliek Valsts ieņēmumu dienests. Pašlaik dienests strādā ar Valsts kontroles apkopoto informāciju.

“LEX interpretis” raidījumam skaidrojumu nesniedza, jo atbildīgie darbinieki ir atvaļinājumā. RNP uzskata, ka likums nav pārkāpts, jo juridiskā palīdzība, ko sniedz “LEX interpretis”, ir tikai viens no parādu atgūšanas etapiem.

RNP ārštata juristus uzskata par būtisku atbalstu. Pēdējos divos gados RNP samaksājis “LEX interpretis” teju pusmiljonu eiro. Valsts kontrole gan nevarēja iegūt ziņas, cik daudz parādu firma atguvusi. 200 tūkstoši esot atgūti ar zvērinātu tiesu izpildītāju starpniecību, bet, cik atgūti labprātīgi, RNP nevarējis pateikt.

Raidījumam “de facto” apsaimniekotājs sauc citus skaitļus, taču arī tie nesniedz pilnu ainu – nepilns tūkstotis klientu interesējušies par izlīguma slēgšanu, bet piespiedu piedziņai nodotas iztiesātas lietas par 1,5 miljoniem eiro.

“Grūti pateikt, kāpēc uzvar viena firma. Iepirkumos piedalās ne jau tikai viena firma. Beigās vienmēr ir jautājums par cenu,” līgumu slēgšanu ar “LEX interpretis” pamato RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis.

“LEX interpretis” savulaik nesa Rīgas mēra Nila Ušakova (“Saskaņa”) padomnieka Jāņa Dzanuškāna vārdu. Biroja īpašnieku vidū kādreiz bija arī lidostas “Rīga” sarunu noklausīšanās lietā iesaistītais drošībnieks Raimonds Lazdiņš.

Abi jau vairākus gadus nav īpašnieki. Tagad “LEX interpretis” pieder Kasparam Bakānam, kurš ar Dzanuškānu un viņa sievu ir īpašnieki citos uzņēmumos.

RNP slēdzis arī līgumu ar advokātu biroju “Dzanuškāns un partneri” par 40 tūkstošiem eiro. Valsts kontrole uzskata, ka birojs par uzvarētāju atzīts nepamatoti, jo konkursam neesot iesniedzis visus prasītos dokumentus.

“Tās visdrīzāk ir muļķības,” saka Dzanuškāns. Viņš gan atzīst, ka Valsts kontroles ziņojumu nav izlasījis un arī neplāno to darīt: “Mans birojs presē tiek daudzreiz pieminēts. Tas jau nekas.”

Dzanuškāns iepriekš izpelnījās uzmanību par domei veiktu pētījumu, ko pašvaldība pēc pieprasījuma nespēja uzrādīt. Pēc aizdomām par nekvalitatīvu darbu Dzanuškāns atmaksāja pilsētai saņemtos 35 tūkstošus eiro.

Rīgas mērs izvairās vērtēt situāciju RNP, kamēr tiesībsargājošās iestādes nebūs tikušas skaidrībā kam taisnība – Valsts kontrolei vai RNP.

 

Komentāri (18)

nomale 30.08.2015. 21.38

Nu zog, nu un? Vai kādu, neskaitot cilvēku-parasto, šajā valstī tas interesē?

+4
0
Atbildēt

2

    Putlers > 30.08.2015. 23.34

    Rīgas domes valdošās koalīcijas atbalstītājus viss apmierina. Kamēr būs aitas, būs cirpēji.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > 30.08.2015. 21.44

    nomale – gandrīz vārdus no mutes izņēmi :) Kamēr nebūs sistēmiska uzbrauciena RD , tikmēr visa šī paļurināšana ir vienkārši ķeksīša pēc :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

not mii 31.08.2015. 12.14

Kas gan ir RD izdevumi salīdzinot ar energokompāniju izdevumiem. Pat ekonomikas ministre dabūja pa snuķi, kad gribēja Sadales tīklā iebāzt savu okšķeri. Opozīcija saprot, ka no katra pa diedziņam un krekls gatavs, tapec arī nesmādē mazos pusmiljonus. Nekas nav tik labs priekš rebēm kā vienotiba un saskaņa.

0
0
Atbildēt

0

latvijas_valsts 30.08.2015. 23.57

Viņi apmānīja krievus, solot visiem pilsonību. Viņi atmodas laikā nevienu nebrīdināja par saviem nodomiem nodibināt valodas gestapo. Tāpēc krievi un visi šīs nevalsts pretinieki ir pilnīgi brīvi savās darbībās pret šo amorālo kopienu.

Šī nauda nonāk labās rokās. Lai tik ņem.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu