Porošenko: Krievija var uzbrukt Somijai un Baltijas valstīm • IR.lv

Porošenko: Krievija var uzbrukt Somijai un Baltijas valstīm

41
Foto: AFP-LETA

Aptauja: Divas trešdaļas ukraiņu vēlas iestāties NATO

Ukrainas prezidents Petro Porošenko uzskata, ka par Krievijas nākamā militārā uzbrukuma mērķi var kļūt Somija, Baltijas valstis un Melnās jūras valstis, vēsta aģentūras LETA-UNIAN/AFP. Intervijā Austrijas izdevumam “Kurier” un Francijas radiostacijai RFI Porošenko uzsvēris, ka ukraiņi Donbasā cīnās ne tikai par savas valsts, bet visas Eiropas drošību.

“Putins uzbruks tik tālu, cik mēs to ļausim darīt – gan Ukraina, gan visa Eiropa. Iespējams, viņš uzbruks Somijai. Vai viņš var uzbrukt Baltijas valstīm? Jā. Melnās jūras valstīm? Jā. Mēs Donbasā cīnāmies ne tikai par mūsu valsts neatkarību, bet arī par Eiropas demokrātiju, brīvību un drošību,” sacīja Ukrainas prezidents.

Pēc viņa teiktā, karadarbība Ukrainas austrumos var būt tikai sākums Krievijas īstenotai okupācijai un pastāv virkne virzienu, kuros Krievija var sākt uzbrukumus. “Ja jūs man prasītu pirms diviem gadiem, es būtu teicis, ka tas nav iespējams, jo visa pēckara drošības sistēma to neatļautu,” sacīja Porošenko. “Bet, ja jūs man prasāt šodien (..), diemžēl viss ir iespējams, jo Krimas aneksija un Ukrainas austrumu daļa rāda, ka mēs varam salauzt globālo drošības sistēmu.”

Lielākā daļa Ukrainas iedzīvotāju – 63,9% – atbalstītu iestāšanos NATO, ja tuvākajā nedēļas nogalē par to tiktu sarīkots referendums, liecina fonda “Demokrātiskās iniciatīvas” un Razumkova centra aptauja, ziņo LETA–UNIAN. Pret iestāšanos NATO balsotu 28,5% iedzīvotāju, bet 7,6% respondentu bija grūti atbildēt.

“Tagad mēs redzam reālas pārmaiņas. Ja referendums notiktu tagad, tad tajā, protams, tiktu gūta uzvara. Tomēr tas joprojām ir jautājums, kas šķeļ Ukrainu,” atzina fonda “Demokrātiskās iniciatīvas” direktore Irina Bekeškina.

Bekeškina atgādināja, ka 2010.gada jūnijā līdzīgā aptaujā tika noskaidrots, ka tikai 25% cilvēku, kuri būtu piedalījušies šādā balsojumā, atbalstītu Ukrainas iestāšanos aliansē, bet 68% to neatbalstītu. Savukārt 2014.gada jūnijā iestāšanos NATO būtu atbalstījuši 45% balsotāju, bet 36% to noraidītu.

LETA vēsta, ka pagājušās nedēļas nogalē Latvijas tuvumā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) konstatējuši vairākus Krievijas bruņoto spēku kuģus. Pagājušajā piektdienā Latvijas ekskluzīvi ekonomiskajā zonā, trīs jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem, NBS konstatējuši “Tarantul” klases korveti “Dimitrovgrad 825”. Savukārt svētdien piecas jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem identificēts velkonis, kurš vilka mīnu kuģi “Aleksandr Obuhnov”.

Šogad Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā un virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas regulāri, tāpat kā pagājušajā gadā, pamanīti gan Krievijas karakuģi, gan lidmašīnas. Ir bijuši gadījumi, kad vienā reizē manīti vairāki militārie transportlīdzekļi. Kopumā šogad Latvijas ūdeņu tuvumā 72 reizes fiksēta Krievijas kara tehnika.

Pērn kopumā Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies vairāk nekā 250 reizes. Bruņotie spēki bija identificējuši vairāk nekā 200 lidojumu, kā arī 50 gadījumus, kad Krievijas kuģi bija pietuvojušies Latvijas jūras robežai.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas galvenokārt pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem, tā apdraudot civilās aviācijas satiksmi.

Komentāri (41)

Anonīms 03.08.2015. 13.51

Tie pat mazgadīgos jau apmāca karot.

https://www.youtube.com/watch?v=WojXKvOuC9M

+1
0
Atbildēt

0

Anonīms 03.08.2015. 13.49

Protams ka uzbruks, kur gan paliks. Visa Daugavpils, Rēzekne būs kā Doņeckā, kur daudz krievvalodīgo uz tiem reģioniem notiks uzbrukums. Ar Abreni nepietika.

+2
-2
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 03.08.2015. 14.03

IR-komanda sākuši nodarboties ar kosmisko žurnālistiku. Raksta un rakstīs par visu ko, vienīgi par pašu problēmām klusāk, ja pavisam nemaz.

Jā, Krievija bīstama, jā aizsardzībā jāiegulda, bet, — kuram Latvijas iekšpusē gribēsies tādu Latviju sargāt, kur Tieslietu ministrija raksta papīrus, lūdziot atļauju nemakšat likumīsku kompensāciju 8 gadus tiesātai un rezultātā attaisnotai pensionārei, kura par 80 gadiem jau vecāka?! Tieslietu ministrs kopā ar NA gaidīs, kamēr kundzīte normist, lai likumu nepildītu? Premjerministre Straujuma un Vienotība kā koalīcijas partneri ies palīgā… Rasnācām un Tieslietu ministrijai?

http://www.delfi.lv/news/national/criminal/nepatiesi-apsudzeta-un-tiesata-pensionare-budzeta-naudas-trukuma-del-netiek-pie-kompensacijas.d?id=46288989

Kam pievaras vajadzīga tāda koalīcija, Solvitas Āboltiņas turēšanās pie varas, ja pie varas esošie cinismā tiktāl tikuši?

Tikmēr inteliģentu lasāmkāres apmierinātāji — IR ar NellijuL. — par Krievijas sliktumiem vien, par Krievijas un citiem sliktumiem vien. Nožēlojami.

Derētu neaizmirst, ka pensionāre Ingla, kamēr viņu 8 gadus bezjēgā vazāja pa tiesām, no savas pensijas maksāja nodokļus Latvijas valstij.

+8
-11
Atbildēt

5

    Charlie Hebdo > Optiskais Tēmeklis 03.08.2015. 18.53

    zanE …

    Lai budžetā būtu nauda, varbūt vajadzēja Citadeli un LM pārdot izsolē? Ja būtu uz labu laimi nogrūduši uzņēmumus, kam pagadās, arī varbūt nebūtu tik traģiski.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Optiskais Tēmeklis 03.08.2015. 18.55

    rinķī apkārt

    Droši vien Šlesera, Zatlera un Dombrovska draudziņus tiešām krievi neapdraud.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Optiskais Tēmeklis 03.08.2015. 16.51

    Optiskais Tēmeklis. Vai jautājums par LR drošību ir ” kosmisks” jautājums? Un, vai pensionārei par kuru Tu raksti, kļūs vieglāk pēc tam, kad Rīgā iesoļos Krievijas armija? Vai pēc Krievijas armijas ienākšanas Latvijas Republikā vietējā ekonomika iegūs ” otro elpu”? Nu gluži, kā tas notiek šobrīd kadiroviešu pārvaldītajā Čečenijā :) Neceri, tā nekad nenotiks.

    Bet varbūt, ka Krievijas draudi, tas ir mīts un Latvijas neatkarību neviens neapdraud? Tad tādā gadījumā 2% no IKP aizsardzībai ir lieka naudas šķiešana. Ar šiem līdzekļiem jau nu noteikti varētu uzlabot tās kundzes labklājību, par kuru Tu raksti. :)

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    zanE. > Optiskais Tēmeklis 03.08.2015. 17.28

    …R.A. …protams, protams!…ko tur pensionārei taisnīgi piedzītos līdzekļus atmaksāt – visu naudu novirzīt aizsardzībai, lūk – tas būs pareizi!…vai Tu negribētu savu pensiju pārskaitīt Latvijas aizsardzības budžetā?…tas pat būtu Tavs pienākums!…esi pametis Latviju, pievienojoties saviem bērniem – ekonomiskajiem bēgļiem, tomēr allaž centies pāraudzināt Latvijā palikušos plebejus, kas nevēlējās kļūt par bēgļiem – kā pareizi dzīvot, kā patriotismu un nacionālismu no tālienes apgūt….maksā ragā!…Latvijas valsts Taviem bērniem deva izglītību, lai tie tagad varētu nodokļus maksāt svešas zemes aizsardzības budžetam?…ja neprati izaudzināt savus bērnus par patriotiem, kam dzimtā zeme svarīgāka par biezas desas šķēli – tas ir Tavs pienākums, savu pensiju pārskaitīt Latvijas aizsardzības budžetam…parādi īsto patriotismu un nokārto savu bērnu parādus pret valsti…tas brīdis ir pienācis!…

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > Optiskais Tēmeklis 03.08.2015. 17.40

    …Optiskais Tēmekli…paldies par norādi uz kārtējo cūcību no Tieslietu ministrijas puses…viņiem budžetā neesot naudas?….kretīni!…lai paņem no prēmijām, kas paredzētas par “labu” darbu ES prezidentūras noorganizēšanā…šādi ierēdņi, kas nespēj sakārtot tieslietu sistēmu valstī – ne centa nav pelnījuši, tiem būtu jāsamazina darba algas par nolaidīgu attieksmi pret tiešajiem pienākumiem…bet Rasnačs vēl nekaunas prasīt sprieduma izpildes atlikšanu…vājprāts!…

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu