Zemā ūdens līmeņa dēļ kuģošana Rīgas kanālā kļūst bīstama • IR.lv

Zemā ūdens līmeņa dēļ kuģošana Rīgas kanālā kļūst bīstama

22
Koka kuģītis Rīgas kanālā. Foto: Rebeka Žeire, LETA

Ūdens līmenis pilsētas kanālā esot par 40 centimetriem zemāks nekā vidēji ierasts

Zemā ūdens līmeņa dēļ kuģošana Rīgas kanālā kļūst bīstama un pasažieru kuģīšu kapteiņiem nākas lavierēt starp šķēršļiem dzelmē, ceturtdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas sešos”.

Ūdens līmenis pilsētas kanālā esot par 40 centimetriem zemāks nekā vidēji ierasts. Kuģotāji stāsta, ka tagad esot pat iespēja ar kuģa apakšu aizķert zemūdens akmeņus. Viens šāds bīstamais objekts tagad atrodoties tikai 80 centimetru no ūdens virsmas. Tieši tik liela ir arī laivu iegrime, tāpēc, lai to neaizķertu, kapteiņiem tas jāapbrauc.

“Vienā vietā pie ‘’Stockmann” ir tāds liels būvgruzis, ko pašu spēkiem mums nav iespējams izvilkt. Rīgas dome ir informēta par šo situāciju, bet pagaidām risinājumi nav bijuši,” raidījumam stāstīja kuģīšu “Amber Riga” un “Aurora” īpašnieks Māris Klaužs.

Ja ūdens kritīsies vēl par 5-10 centimetriem, viens no viņa kuģīšiem pa kanālu braukāt vairs nevarēšot. Patlaban Rīgas kanālā tūristus vizina vismaz 12 kuģīši.

Arī Daugavā šovasar ūdens daudzums sasniedzis pēdējos gados zemāko līmeni – tas ir 125 centimetrus zem nulles līmeņa, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Šāds līmenis novērots novērojumu stacijā pie Daugavpils. Šis rādītājs atbilst 84,69 metriem virs jūras līmeņa, savukārt šīs novērojumu stacijas nulles atzīme ir 85,94 metri virs jūras līmeņa.

Hidrologi skaidro, ka tik zems ūdens līmenis ir saistīts ar sausajiem laikapstākļiem upes baseina teritorijā Krievijā un Baltkrievijā.

Līdzīga situācija bija arī 2002.gadā, kad ūdens līmenis bija 120 centimetri zem nulles līmeņa jeb 84,74 metrus virs jūras līmeņa. Tādi paši rādītāji bija arī 1992.gadā.

Arī pārējās upēs novēroti vasaras mazūdens periodam raksturīgi zemi ūdens līmeņi. Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis ir 48 centimetrus virs stacijas nulles līmeņa, Gaujā pie Siguldas pašlaik ūdens līmenis ir 29 centimetrus zem stacijas nulles līmeņa.

 

 

Komentāri (22)

nomale 27.08.2015. 22.19

Ūdens līmeni Rīgā šobrīd ietekmē austrumu vēji, kas dzen prom ūdeni no Rīgas līča. Ūdens līmenis kanālā ir tikai par kapeiku augstāks nekā līcī.

+2
0
Atbildēt

1

    klusais > 28.08.2015. 08.54

    Austrumu vēji nemaz tik daudz nepūš :) Tagad pāris dienas varbūt … Bet nu teoriju varēs pārbaudīt praksē , jo sestdien, svētdien ieptūtīs sprigans rietumnieks … Irbē būs virs 10 m/s , kas jau ir vērā ņemami :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

latvijas_valsts 29.08.2015. 12.06

“Rīgas dome ir informēta par šo situāciju, bet pagaidām risinājumi nav bijuši,” raidījumam stāstīja kuģīšu “Amber Riga” un “Aurora” īpašnieks Māris Klaužs.”

– Jā! Protams! Rīgas dome ir vainīga klimata izmaiņās!

“Ja ūdens kritīsies vēl par 5-10 centimetriem, viens no viņa kuģīšiem pa kanālu braukāt vairs nevarēšot.”

– Cerams, tā arī būs, lai vismaz viena tudaliņa bizness ciestu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu