Rinkēvičs: Mums nopietni jāizvērtē ES sankciju politika pret Baltkrieviju • IR.lv

Rinkēvičs: Mums nopietni jāizvērtē ES sankciju politika pret Baltkrieviju

29
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Latvija jautājumu par sankciju pārskatīšanu noteikti virzīs ES dienaskārtībā

Mums nopietni jāizvērtē Eiropas Savienības (ES) sankciju politika pret Baltkrieviju, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pirmdien sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Vaicāts par Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko lēmumu apžēlot vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, ministrs pauda gandarījumu, ka Latvijas pirmās prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā izdevās izdarīt ļoti daudz diplomātiskā veidā, veicinot ES un Baltkrievijas dialogu, lai šī virzība būtu. “Esam daudz strādājuši ar ES un Baltkrievijas pusi, un uzskatu, ka mums nopietni jāizvērtē sankciju politika,” pauda ministrs.

“Ja mēs skatāmies uz sankcijām kā līdzekli zināmas politikas veicināšanai, mēs redzam, ka visu politieslodzīto atbrīvošana ir notikusi un ES ir jāsper solis pretī,” norādīja Rinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka jautājums par sankciju pārskatīšanu pilnīgi noteikti no Latvijas puses tiks virzīts ES dienaskārtībā, piebilstot, ka septembra sākumā paredzēta neformālā ārlietu sanāksme Luksemburgā, kā arī Ņujorkā, ziņo LETA.

“ES ir jāsper zīmīgs solis pretī. Tas nenozīmē, ka vairs nebūs domstarpību par atsevišķiem jautājumiem, kas attiecas uz politiskām brīvībām, bet šis solis ir ļoti nozīmīgs,” sacīja Rinkēvičs. “Vai tas nozīmē pilnīgu sankciju pārskatīšanu, vai nē, es negribētu skriet notikumiem pa priekšu, bet pilnīgi noteikti mums jārāda, ja notiek pozitīvas izmaiņas, arī mēs reaģējam pozitīvi,” viņš rezumēja.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas prezidents Lukašenko apžēlojis vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, sestdien pavēstīja viņa administrācija. Brīvībā jau iznācis opozīcijas politiķis bijušais prezidenta amata kandidāts Nikolajs Statkevičs. Viņš tika arestēts pēc protestiem, kas Minskā izcēlās prezidenta vēlēšanu dienā 2010.gada 19.decembrī. Statkevičs tika apsūdzēts masu nekārtību organizēšanā un notiesāts uz sešarpus gadiem cietumā.

Paziņojumā, kas izplatīts naktī uz svētdienu, ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni un Eiropas Komisijas kaimiņattiecību politikas komisārs Johanness Hāns Baltkrievijā notikušo politieslodzīto atbrīvošanu nodēvēja par “ilgi gaidītu soli uz priekšu”. ES amatpersonas arī pauda cerību, ka Baltkrievija atcels visus ierobežojumus atbrīvoto pilsonisko un politisko tiesību izpausmēm.

“Šodien notikusī atbrīvošana ir būtisks progress centienos, kas ir vērsti uz ES un Baltkrievijas attiecību uzlabošanu,” teikts paziņojumā. “Vadoties pēc humānisma principiem”, Lukašenoko apžēlojis arī baltkrievu anarhistus Igoru Oļiņeviču, Nikolaju Dedoku, Jevgēņiju Vasikoviču un Artjomu Prokopenko, kuriem bija piespriesti smagi cietumsodi, paziņoja prezidenta preses dienests.

Dedoks un Oļiņevičs tika notiesāti par 2010.gada augustā notikušo uzbrukumu Krievijas vēstniecībai. No ieslodzījuma atbrīvots arī Jurijs Rubcovs – cienījama vecuma šoferis no Gomeļas, kurš sev uz krūtīm bija uztetovējis uzrakstu “Lukašnko, ej prom”. Politieslodzīto atbrīvošanu bija pieprasījušas ES un ASV, izvirzot to kā nosacījumu attiecību uzlabošanai un gaidāmo Baltkrievijas vēlēšanu atzīšanai.

 

Komentāri (29)

Svešinieks 25.08.2015. 10.22

Lukašenko tikko uzslavēja Mairu Moru: http://charter97.org/ru/news/2015/8/24/166009/.

Izskatās ka Rinkevičs arī sapņo kļūt par Baltkrievijas diktatora mīluli. Kaut viņu nepiemeklētu Jakunina lobētāja Magoņa liktenis.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu