Man, lūdzu, visas analīzes... • IR.lv

Man, lūdzu, visas analīzes…

21
Ilustratīvs foto: Ieva Čīka, LETA
Pēteris Apinis

Kāpēc šoruden būtu jāpārskata analīžu nozīmēšanas algoritmi Latvijā

Pirmais gadījums. Kabinetā ienākot, viņa ieliek cigarešu paciņu somiņā. Viņai nav laika, viņa jūtas slikti un tādēļ viņai vajag visas analīzes un magnētisko rezonansi. Nē neko citu viņai nevajag.

Viņai ir liels liekais svars un viņa smēķē. Smēķēšana reizināta ar lieko svaru nozīmē vēzi*. Iespējams, to zina arī viņa, tādēļ uz mamogrāfijas izmeklējumu un pie ginekologa uz profilaktisko apskati viņa neiet – baidās. Viņai vajag brīnumanalīzes kā apdrošināšanu pret vēzi. Bet nozīmēt visas analīzes, onkoloģiju meklējot, ir tas pats, kas meklēt adatu siena kaudzē. Bezjēdzīgi tērēti valsts līdzekļi.

Ne viņai, ne man nav laika, tikai tās minūtes, ko valsts mūsu sarunai atvēlējusi. Izrakstu viņai visas analīzes, bet magnētisko rezonansi mugurai ne, kaut arī mugura no liekā svara nešanas un psihosomātikas sāp. Esmu slikts ārsts. Pēc trim dienām ielūkojos Centrālās laboratorijas atsūtītā failā – analīzēs neko diagnostikai noderīgu neatrodu.

Otrais gadījums.

– Man tūlīt vajag nosūtījumu manai māsīcai uz visām analīzēm!

– ….

– Viņa ir uz trim dienām atbraukusi no Īrijas, viņa tur strādā un nedrīkst slimot.

– ….

– Viņa pati var visu samaksāt.

– Nu tad lai viņa iet uz Gulbja laboratoriju blakus mājā un visas analīzes taisa. Tikai es vēl joprojām nesaprotu – kāpēc.

Pēc divām dienām:

– Manai māsīcai neviens nesaka, kas viņai ir (rāda analīžu lapu).

– Nu, visi rādītāji ir normas robežās, kā arī jaunai sievietei jābūt.

– Bet tomēr jūs variet kaut ko pateikt!?

– Bet šī māsīca pat nav šurp atnākusi! Tikai pēc analīzēm es varu teikt, ka ar lielāko varbūtību šī jaunā sieviete ir vesela, bet nekādu patoloģiju izslēgt nevaru.

Atkal esmu slikts ārsts, jo nevaru izsniegt nozīmīgo dokumentu – „vesela līdz nākamajai vasarai”.

Laboratorijas izmeklējumu skaits palielinās no gada uz gadu. Laboratoriskiem nozīmējumiem ir liela nozīme savlaicīgā slimību diagnostikā, ārstēšanas izvēlē un kontrolē, prognozes noteikšanā. 
Esam gadu gaitā pārgājuši uz ambulatoru pakalpojumu sniegšanu, slimnieki mazāk ārstējas slimnīcās. Vēl 2009.gadā dienas stacionāros Latvijā ārstēti 71 tūkstotis pacientu, bet pērn – jau 166 tūkstoši.

Arī pie ambulatoriskiem speciālistiem apmeklējums pieaug. Dienas stacionārs ir intensīvs darbs, ietaupa līdzekļus uz gultu, ēdināšanu, ilgstošu aprūpi, bet palielina uz laboratorijas izmeklējumiem: tiek nozīmēts vairāk ekspresdiagnostikas izmeklējumu – slimnieks taču jau pēc divām stundām jāoperē, ārstam vajag par viņu daudz ko uzzināt pirms, nevis pēc operācijas.

Valsts apmaksāto laboratorisko izmeklējumu skaits Latvijā no 21,1 miljona 2009.gadā pieaudzis līdz 27,6 miljoniem 2014.gadā. Tie ir lieli izdevumi. Es gara acīm redzu ministra Gunta Belēviča (ZZS) pārsteigto seju, kad viņš lasa šādus skaitļus – izmeklējumu skaits pieaudzis par 30,6%, izmaksas – vēl vairāk, jo tiek nozīmēti sarežģītāki un dārgāki izmeklējumi vēža agrīnās diagnostikas laboratorijas skrīninga paplašināšanās, grūtnieču skrīninga pieauguma, ģimenes ārstu un speciālistu zināšanu kāpuma, kā arī ārstu darba kvalitātes kritēriju ieviešanas dēļ. Un Guntis Belēvičs triec dūri galdā – „valsts budžets nav bezizmēra. Par ambulatorajiem laboratoriskajiem pakalpojumiem laboratorijām maksāsim ar koeficientu 0,7″. Pēc tam ministra sejā atmirdz maigums un viņš piebilst – „bet par bērniem sniegtajiem ambulatorajiem laboratoriskajiem pakalpojumiem laboratorijām maksāsim ar koeficientu 0,9″.

Es pieļauju, ka ministra viedoklis ir – laboratorijas ir ieinteresētas apjoma kāpumā, jo daudz izmeklējumu nozīmē kaut kādu peļņu. Ierēdņi mīļuprāt izpilda ministra norādījumus, ieraksta koeficientus MK noteikumu projektā un sūta uz Ministru kabinetu.

Vainīgais ir atrasts – tās ir laboratorijas. Un koeficients ir universāls – gan urīna analīzei ar teststrēmeli, gan operāciju un biopsiju materiāla apstrādei mikroskopiskai izmeklēšanai.

Neesmu laboratorijas speciālists, bet skaidrs, ka koeficienta universāla samazināšana radīs divas problēmas:

• netiks noteiktas atsevišķas laboratoriskās analīzes, kuru pašizmaksa būs krietni augstāka par valsts apmaksāto cenu, vienkārši laboratorijām šīm analīzēm nebūs reaģentu, aparatūras, speciālistu utt., jo neviens nevar strādāt ar mīnusiem. Iespējams, šīs analīzes būs pieejamas par maksu;

• mazās laboratorijas pārstās strādāt, tās vienkārši bankrotēs vai tās pārpirks lielākās. Es negribu kārtējo reizi nodoties dažādām spekulācijām, bet izdzīvos, manuprāt, E.Gulbja laboratorija un Centrālā laboratorija. Iespējams līdzīgi Igaunijas scenārijam, ienāks globālais laboratorijas biznesa spēlētājs, kas izspiedīs visus vietējos. Iespējams, saglabāsies daļa slimnīcu laboratoriju, taču tās strādās ar mīnusiem uz citu pakalpojumu rēķina.

Nebiju slinks ieskatīties – kādas analīzes Latvijā ārsti nozīmē (izvēlējos tikai tās, ko apmaksā valsts). Pērn 869 tūkstošiem pacientu Latvijā veiktas asins analīzes ar 5 daļu diferencējošo asins analizatoru, un valsts par to samaksājusi 2,58 miljonus eiro. Pusmiljonam iedzīvotāju noteikts tireotropais hormons par 2 miljoniem eiro, bet pusmiljonam pacientu C reaktīvais olbaltums par miljonu eiro. Gandrīz miljons iztērēts arī par zema blīvuma holesterīna līmeņa noteikšanu asinīs, un tas noteikts 376 tūkstošiem pacientu.

Lasāmviela ir gauži interesanta, taču tikai ārstam. 149 tūkstošiem vīriešu noteikts prostatas specifiskais antigēns – nudien labs rādītājs, tātad vīrieši pie urologa piestaigā un par savu priekšdziedzeri piedomā. 807 tūkstošiem noteikts kreatinīns. Es saprotu, ka Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents nefrologs Māris Pļaviņš, kurš ikdienā strādā hemodialīzes nodaļā, kreatinīnu nosaka visiem saviem pacientiem, bet ambulatoriskajā praksē nekādu lielu informāciju gūt no šīs analīzes nevar.

Lasot lielos skaitļus par analīžu nozīmēšanu, prātā nāk Ingrīdas Circenes centieni ieviest kvalitātes kontroli ģimenes ārstiem – šajā pasākumā ģimenes ārsts var ciest finansiālus zaudējumus, ja nav nozīmējis kādu izmeklējumu. Un mīļā miera labad viņš atķeksē visu plašo izmeklējumu lapu.

Tai pašā laikā zināmu daļu laboratorisko analīžu Latvijā varētu noteikt vairāk. Piemēram, diagnosticēt HIV/AIDS. Man liktos visai normāli paraudzīties uz šo diagnozes iespējamību katram, kam reāli nomākta imūnsistēma. Laikus nosakot, slimība ir ārstējama vismaz tādā līmenī, ka ar to var nodzīvot garus gadus. Līdzīgi, man šķiet, ir ar borēlijas esamības izsauktām globulīnu izmaiņām – ērču pārnēsātā borēlija izsauc Laima slimību, bet daudzi Latvijas iedzīvotāji pakļaujas muļķīgai reklāmai, ka nav no ērcēm jāuzmanās tiem, kas potēti pret ērču encefalīta vīrusu.

Rodas iespaids, ka šis rudens mums nāks ar divām jaunām atziņām – būs jāpārskata analīžu nozīmēšanas algoritmi Latvijā – vismaz no zināmas daļas rutīnas laboratorijas nozīmējumiem mēs tiešām varētu izvairīties. Bet tad mums būs jāizskaidro saviem pacientiem – laboratorijas analīzes neārstē un nekādu veselības indulgenci nesniedz, tās ir instruments speciālista rokās. Savukārt laboratorisko izmeklējumu apmaksa ar koeficientu 0,7 vienkārši iznīcinās mazās laboratorijas un slēgs specifiskus izmeklējumus.

* atcerieties šo algoritmu (smēķēšana, reizināta ar lieko svaru, nozīmē – vēzis), ja nesapratāt neko citu no šā raksta.

Autors ir ārsts

 

Komentāri (21)

traductrice 25.08.2015. 08.10

Atzīšos, arī es 1x gadā apmeklēju ģim.ārstu ar tekstu “man nekas nesāp, bet gribu visas analīzes”. Apiņaprāt, laikam esmu nežēlīga valsts naudas izšķērdētāja, jo līdz šim, tpu, tpu, nekādas būtiskas novirzes tajās nav atklātas. Bet šo vizīti 1x gadā es saucu par PROFILAKSI. Vai dakterim Apinim ir kādi citi ieteikumi, ko runāt ar ģim.ārstu, ja nejūties slims? Varbūt neiet vispār un ietaupīt arī ārsta dārgo laiku un naudiņu, ko valsts samaksā par manu nelietderīgo daktera traucēšanu?

“smēķēšana, reizināta ar lieko svaru, nozīmē – vēzis.” Paldies par šo algoritmu. Izrādās, viss sarežģītais ir pavisam vienkāršs. Tievie un nesmēķētāji – jums nekas nedraud! Resnie un smēķētāji – varat dakteri neapgrūtināt, ar jums tāpat ir viss skaidrs!

+3
0
Atbildēt

4

    ie_rozentale > traductrice 25.08.2015. 09.38

    Kāpēc gan par ikgadējo profilaksi pašas sirdsmieram nevarētu maksāt no savas kabatas?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    naichez > traductrice 25.08.2015. 11.05

    Tas, ka tev nekas nesāp, nebūt nenozīmē, ka tu esi vesela. Galvu tev noteikti vajadzētu paārstēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > traductrice 25.08.2015. 11.14

    Nevajag no savas kabatas,vari izmantot manus nodokļus,es pat nezinu,vai man ir kāds ģimenes ārsts,un,ja ir-kā viņu sauc.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 25.08.2015. 09.47

    kāpēc vispār vajadzīga profilakse? Un vispār, kāpēc vajadzīga ārstēšana, ja visi tāpat reiz mirsim?

    Manuprāt, sāls ir iekš cita. Ja analīzes nav efektīvs rīks, lai konstatētu saslimšanu sākumstadijā un attiecīgi ļautu valstij mazāk resursu tērēt sekām, bet ir tikai laboratoriju barotne, tad man ir jautājums, kas IR preventīvie pasākumi?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Unabomberz 25.08.2015. 15.25

Ja Apiņa kungs ar šo rakstu vēlējās pateikt, ka atsevišķu veidu analīzes jānozīmē biežāk, bet citas atkal var nenozīmēt, ja nav objektīvas nepieciešamības, tad to vajadzēja skaidri uzrakstīt, jo nespeciālistam tiešām nav skaidrs ko ārsts grib pateikt.

Nespeciālists nezina un viņam nevajag zināt, kāda veida analīzes uzskatāmas par indikāciju slimībai. Un kādas vajag vai nevajag profilaksei. Tas jāzina ārstam. Savukārt, ja cilvēkas saka man lūdzu visu, un es pats samaksāšu – kāpēc gan ne? Analīžu taisīšana nav zāļu lietošana, sliktāk palikt no tā nevar.

+2
0
Atbildēt

0

tvverotajs 25.08.2015. 20.12

Kaut kā ir jāatrod vidusceļš starp “Man lūdzu visas analīzes!” un “Kāpēc jūs atnācāt pie ārsta tik vēlu?”.

Ja cilvēks ir slims, tad jau viņš pie ārsta iet, bet ko darīt, ja cilvēks nejūtas slims, domāju, ka tipisks vīrietis tāds ir līdz gadiem 40-50…

Un te nu būtu jāatgriežas pie sen aizmirstajām profilaktiskajām apskatēm. Vislabāk jau, ja ģimenes ārsts pats sūtītu uzaicinājumus atnākt vai pat vispirms nosūtītu norīkojumu uz noteiktām analīzēm. Vai vienkāršākajā variantā, izsniegtu “tehniskās apskates” uzlīmi ar nākamās pārbaudes datumu. Tad pat pilnīgi veseliem cilvēkiem būtu pamats aiziet pie ārsta un pārliecināties, ka viņi tiešām ir veseli.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu