Jemberga: Mediju ekselences centra izveidei jābūt skaidri definētiem pamatprincipiem • IR.lv

Jemberga: Mediju ekselences centra izveidei jābūt skaidri definētiem pamatprincipiem

22
Sanita Jemberga. Foto: Edijs Pālens, LETA

Šī organizācija ir jādibina pašiem mediju pārstāvjiem

Ideja par mediju ekselences centra izveidi ir laba, tikai jānosaka skaidri pamatprincipi, kādam šim centram jābūt, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Sanita Jemberga.

“Ideja par mediju ekselences centru, manuprāt, nāk no Ziemeļvalstīm, kuras apmēram gadu mēģina saprast, kā labāk palīdzēt Baltijas žurnālistikai kļūt spēcīgākai. Tas viss sākās pēc Krimas aneksijas, bet runa vairs nav tikai par pretošanos krievu propagandai, bet par to, ka vispār jānostiprina žurnālistikas spējas Baltijā, kuras pašas par sevi nav sliktas un nav arī vienādas visās trīs Baltijas valstīs,” sacīja Jemberga.

Pagājušajā nedēļā sanāksmē tikās vairāki potenciālie centra dibinātāji, kas sprieda par to, vai šāds centrs ir vajadzīgs un kā tas varētu funkcionēt. Jemberga sacīja, ka LŽA un arī Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” sanāksmē tika piedāvāts kļūt par šā centra dibinātājiem.

“Tā kā mēs LŽA pirms tam par to bijām apspriedušies, mēs uzskatām, ka tā ir laba doma. Mūsu biedriem tā šķiet, jo tālākizglītības Latvijas žurnālistikā ir maz, kas būtu noderīga, tāpēc mēs šajā sanāksmē izteicām pamatprincipus, kādam, mūsuprāt, tam vajadzētu būt,” sacīja Jemberga.

Viņa uzskaitīja LŽA noteiktos mediju ekselences centra dibināšanas pamatprincipus. Pirmkārt, centrs nevar dublēt jau esošās iestādes, kuras nodarbojas ar žurnālistu apmācībām. Otrkārt, pēkšņi nevar iesaistīties visi, kam gribas mācīt žurnālistus Baltijā, jo žurnālistika būs spēcīgāka iepretim krievu propagandai, nedomājot par to, kur ilgtermiņā šie žurnālisti strādās. Treškārt, vajadzībām ir jānāk no pašiem žurnālistiem, proti, viņiem jāpasaka, kas viņiem ir nepieciešams, nevis kāds pateiks – mēs jums varam mācīt to un to. Ceturtkārt, LŽA sanāksmē uzsvēra un tam piekrita arī mediju pārstāvji, kas bija klāt, – šī organizācija ir jādibina pašiem mediju pārstāvjiem. Neviena valdība nevar būt kā dibinātājs, jo tas automātiski padarītu to par pretpropagandas iekrāsotu organizāciju, kāds nevar būt mērķis, sacīja Jemberga.

“Vēl viens princips, ko es minēju kā asociācijas pārstāve, ir tas, ka sākotnējai idejai par centra izveidi, kas virzīts uz krievvalodīgo žurnālistu apmācību, – mēs tam nepiekrītam. Tāpēc, ka Baltijas valstīs ir arī vietējie žurnālisti, kuri raksta latviski, igauniski, lietuviski, kuriem arī šī apmācība noteikti noderētu. Līdz ar to nav korekti koncentrēties tikai uz vienu valodu grupu, kam arī visi piekrita,” informēja Jemberga.

Centra forma varētu būt Latvijā reģistrēta nevalstiskā organizācija (NVO), kuras pirmais darbs būtu apkopot vajadzības no mediju tirgus dalībniekiem tieši apmācību jomā, sacīja Jemberga.

Viņa apstiprināja, ka LŽA būtu gatava kļūt par centra dibinātāju, ja izpildās visi nosacījumi. LŽA uzskata, ka šāda centra izveide nāktu par labu LŽA biedriem. “Sanāksmē katram no iespējamiem dibinātājiem tika lūgts nosaukt, kas ir tas, ko viņi var piedāvāt un LŽA no savas puses var piedāvāt, kā “Re:Baltica” trenēt pētnieciskajā žurnālistikā, bet, protams, ir dažādas prasmes, kuru mums nav, un veiksme ir atkarīga no spējas piesaistīt dalībniekus, kā arī apmācības metodēm,” sacīja Jemberga.

Jemberga uzsvēra, ka arī šī centra izveide, līdzīgi kā jebkura darbība, ir atkarīga no finansiālajām iespējām. Viņa arī minēja, ka nevēlētos būt daļa no tā, kas veic mācīšanu mācīšanas pēc, bez reāliem rezultātiem. “Sanāksmē tika norunāts, ka atkārtoti tiksimies aptuveni pēc mēneša un mēģināsim saprast, kas tas īsti būs,” sacīja Jemberga.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Kultūras ministrijas (KM) Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis, tikšanās laikā KM, Ārlietu ministrijas, Baltijas un Ziemeļvalstu mediju, nevalstisko organizāciju un akadēmiskās vides pārstāvji vienojušies par tālāku darbu pie centra izveides.

Putnis atzīmēja, ka centra koncepcija šobrīd ir tikai izstrādes stadijā, tāpēc vēl nav iespējams runāt par konkrētām tā aprisēm, bet tikšanās dalībnieki vienojušies, ka šādam centram ir jābūt nevalstiskai iniciatīvai un valsts pārvaldes institūcijas centra pārvaldē iesaistītas netiks.

 

Komentāri (22)

jautajums_4 25.08.2015. 12.16

Un kāds tad mērķītis šitai ekselencei? dabūt valsts finansējumu?

Kā radio 5? Kārtējais iecerētais sorosistu projektiņš, ko apmaksās nodokļu maksātāji?

Lai kaut kam pretotos, tas vispirms ir jāsaprot…

+9
-1
Atbildēt

0

zanE. 25.08.2015. 14.11

…pirms domāt par mediju ekselences centra izveidi, manuprāt, vispirms vajadzētu tikt skaidrībā ar piezemētākām lietām….vairāk, kā 5 gadus mediji nespēj vienoties par mediju atbildību un mediju ombuda izveidošanu…it īpaši, ņemot vērā šobrīd valdošo kritisko situāciju Latvijas žurnālistikā, tai skaitā spēcīgu mediju NVO un pašorganizācijas neesamību – ir pēdējais brīdis, lai strādātu pie mediju ombuda institūcijas izveidošanas…

…varbūt LŽA valdes priekšsēdētāja Sanita Jemberga varētu atbildēt uz konkrētu jautājumu – kad šāda mediju ombuda institūcija Latvijā tiks radīta?…

+8
-6
Atbildēt

2

    lno > zanE. 25.08.2015. 14.36

    zanE. Viena muļķe var uzstādīt vairāk jautājumu nekā 10 gudrās atbildēt:)

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 25.08.2015. 15.46

    …ln0….plūmes pārēdies?…

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

haralds 26.08.2015. 12.13

tas kā jūras lietu minis†rija Čehijā vai Ungārijā.

nahren Mediju ekselences centrs, ja nav Mediju ekselences?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu