Polijas prezidents: Jāpastiprina NATO un ASV militārā klātbūtne Polijā un Baltijā • IR.lv

Polijas prezidents: Jāpastiprina NATO un ASV militārā klātbūtne Polijā un Baltijā

20
Polijas prezidents Andžejs Duda vizītē Igaunijā. Foto: EPA/LETA

Abu valstu līderi atzīst, ka sankcijas pret Krieviju ir jāturpina

NATO un ASV militārā klātbūtne Polijā un Baltijas valstīs ir jāpastiprina, lai nepieļautu šā reģiona traģiskās vēstures atkārtošanos, svētdien – Ribentropa-Molotova pakta gadadienā – runājot Tallinā, sacīja Polijas prezidents Andžejs Duda.

Pieminot kopīgo traģēdiju, Duda un Igaunijas prezidents Tomass Ilvess Tallinas Brīvības laukumā nolika vainagus pie Igaunijas Neatkarības kara Uzvaras kolonnas, ziņo LETA/ERR.

“Eiropā ir tikai viena liela valsts, kas saprot masu deportāciju jēdzienu,” preses konferencē, izsakoties par Poliju, sacīja Ilvess. “Nevienai citai no lielajām valstīm nav bijusi masu deportāciju vēsturiskā pieredze, īpaši ne uz Sibīriju.”

Igaunijas apmeklējums ir Dudas pirmā ārzemju vizīte kopš stāšanās valsts galvas amatā.

Duda uzsvēra, ka ir nepieciešams šajā reģionā izvietot NATO un ASV bruņotos spēkus, lai nepieļautu vēstures atkārtošanos. Viņš turpinās kampaņu par bruņoto spēku klātbūtnes palielināšanu, arī viesojoties Vācija, Lielbritānijā un ASV.

Tallinā tiekoties ar premjerministru Tāvi Reivasu un parlamenta spīkeru Eiki Nestoru, Polijas prezidents runāja par divpusējām attiecībām, situāciju Ukrainā un NATO aktivitātēm Austrumeiropas drošības nostiprināšanas labā.

“XX gadsimtā Igaunijas un Polijas tautas ir pieredzējušas lielas ciešanas, ko izraisīja noziedzīgas valstis un šo valstu starpā noslēgtie līgumi. Šīs pieredzes dēļ mūsu uzmanība un prāti ir satraukti par šādām tendencēm mūsdienās,” sacīja Nestors.

Reivass, tiekoties ar Dudu, uzsvēra Igaunijas un Polijas vienādo izpratni par drošības jautājumiem.

“Igaunija un Polija drošības jautājumu uztverē ir ļoti tuvas,” sacīja premjers, kā piemērus minot viedokļu saskaņu par Ukrainas konflikta iemesliem un šā brīža situāciju šajā valstī.

“Mums ir jāturpina atbalstīt Ukrainu un jāatceras, ka situācija šajā valstī nav stabilizējusies,” uzsvēra Reivass.

Reivass un Duda bija vienisprātis, ka sankcijas pret Krieviju ir jāturpina līdz Ukrainas teritoriālā integritāte un suverenitāte nav atjaunota.

Abi līderi arī sprieda par izmaiņām reģiona drošības situācijā. “Polijas aktīvā loma drošības jomā ir svarīga, un Varšavas NATO samitam ir potenciāls kļūt par vēsturiski nozīmīgu mūsu reģionam,” sacīja Reivass.

 

Komentāri (20)

lno 24.08.2015. 21.02

Bez Lielbritānijas nebūs Eiropas Savienības (ES), pirmdien paziņoja Somijas finanšu ministrs Aleksandrs Stubs, tiekoties ar Lielbritānijas finanšu ministru Džordžu Osbornu, kurš uzturas vizītē Skandināvijā, lai vairotu atbalstu Lielbritānijas centieniem virzīt reformas blokā, vēstīja ziņu aģentūra «Reuters». http://apollo.tvnet.lv/zinas/somijas-finansu-ministrs-bez-lielbritanijas-nebus-eiropas-savienibas/702585?utm_source=twitter&utm_campaign=news&utm_medium=like_button

+3
0
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > lno 24.08.2015. 22.07

    lno

    Ja čekas sakompromitētie ES pārstāvji, neskatoties uz visiem Lielbritānijas saprātīgiem argumentiem, tomēr EK prezidenta amatā iebīdīja mūsu bijušā premļjaka patronu, Junkeru, kura valdīšana ir atnesusi Luksemburgai miljardu zaudējumus, tad britiem ir pamats distancēties no tādas ES.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

fretka 24.08.2015. 17.56

.

Polijas prezidents Andžejs Duda Tallinā vēl teica:

“Centrālās Eiropas valstu sadarbība man ir ļoti svarīga. (…) Es vēlētos, lai šis “brīvības ceļš”, kuru jūs toreiz izveidojāt, sniegtos no Baltijas jūras, no Tallinas, cauri visai Centrālajai Eiropai līdz pat Melnajai jūrai un līdz Vidusjūrai. Tā mēs varētu īstenot sapni, dižu ideju par sadraudzības izveidošanu. Sadraudzība ir iespējama, ja meklēsim to, kas mūs vieno neatkarīgi no mūsu valstu lieluma un potenciāla.”

Komentētāji to uztver kā atsauci uz Intermarium projektu

https://en.wikipedia.org/wiki/Intermarium

+3
0
Atbildēt

0

Ēriks 24.08.2015. 18.38

“Eiropā ir tikai viena liela valsts, kas saprot masu deportāciju jēdzienu,” preses konferencē, izsakoties par Poliju, sacīja Ilvess. “Nevienai citai no lielajām valstīm nav bijusi masu deportāciju vēsturiskā pieredze, īpaši ne uz Sibīriju.”

=============

Ar Eiropu laikam domāta Eiropas Savienība,citādi būtu aizmirsta lielā Eiropas valsts Ukraina.

Un par bēgļu uzņemšanu drošības kontekstā viņi laikam nerunāja…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu