Fotogrāfijas muzejā apskatāma igauņu fotogrāfa Kaupo Kikasa izstāde "Koku ainas" • IR.lv

Fotogrāfijas muzejā apskatāma igauņu fotogrāfa Kaupo Kikasa izstāde “Koku ainas”

29
Koku ainas

“Es paceļu vecos kokus un dodu tiem lomu savā stāstā,” saka mākslinieks. 

Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklāta igauņu fotogrāfa Kaupo Kikasa izstāde “Koku ainas”, raksta aģentūra LETA. “Es neesmu koku apskāvējs, aizrāvies ar ezotēriku vai sevišķi reliģiozs, taču, stāvot mežā, mani vienmēr pārņem nedefinējamas izjūtas un vēlme tās raksturot,” stāstījis autors. 

Kikass vairākus gadus esot meklējis veidu, kā atveidot kokus, kuri visbiežāk tiek definēti tikai ar vienkāršu bioloģisku aprakstu un ir visredzamākā mums apkārtesošās dabas daļa, ko mēs uztveram kā pašsaprotamu. “Veci, vēja aprauti, pelēki koka dēļi vienmēr piesaistījuši manu uzmanību. Vienmēr ar sajūsmu esmu apbrīnojis senas mājas un zvejas nojumes. Pat tad, ja koks, kas ir kļuvis par struktūru, ir miris vairākus simtus gadu, es saredzu stāstu saplaisājušajā un grubuļainajā dēlī, kas šeit atradies vairāk nekā vienu paaudzi. Šādus kokus esmu izmantojis arī savā darbā – pirmos simts gadus koks aug, nākamos simts tas kalpo kā daļa no sienas, un tagad šī ēka sāk pūt un to atkal pārņem daba. Es paceļu vecos kokus un dodu tiem lomu savā stāstā,” stāstīja mākslinieks. 

Kikasa darbi ir ierāmēti viņa atrastajos koka dēļos un durvīs. 

1983.gadā dzimušais Kikass ir igauņu mākslas fotogrāfs, kurš ar fotogrāfiju nodarbojas jau 12 gadus. Formālo izglītību fotogrāfijā viņš apguvis Somijas Vizuālās mākslas institūtā. Pamatā fotogrāfs strādā Ziemeļeiropā, taču piedalās fotoprojektos Londonā, ASV un ikgadējā Amazones lietusmežu fotoprojektā. Viņa fotogrāfijas ir tikušas publicētas uz grāmatu un mūzikas albumu vākiem, tāpat laikrakstos un žurnālos. 2013.gadā Kikass tika nominēts kā labākais komerciālais portretu fotogrāfs Kāzu un portretu fotogrāfu asociācijas (WPPI) rīkotajā konkursā Lasvegasā un kā labākais igauņu portretu fotogrāfs Baltijas Fotogrāfijas festivālā 2011.gadā. Kikasa nesenākie fotoprojekti ir “100 vientulības gadi Igaunijā” (“100 years of solitude in Estonia”), “Koku ainas” (“Treescape”), “Ogļrači” (“Miner”), “Statujas projekts” (“Statue project”) un “Skaistā nāve” (“La Bella Morte”). 

Izstāde būs apskatāma līdz 20.septembrim.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu