Igaunijas drošībniekam Kohveram Krievijā piespriež 15 gadus cietumā • IR.lv

Igaunijas drošībniekam Kohveram Krievijā piespriež 15 gadus cietumā

18
Estons Kohvers. Foto: Igaunijas prezidenta kanceleja

Tiesa uzskata Kohveru par vainīgu spiegošanā, ieroču kontrabandā un nelikumīgā robežas šķērsošanā

Krievijā par spiegošanu apsūdzētajam Igaunijas Drošības policijas darbiniekam Estonam Kohveram Pleskavas apgabaltiesa šodien piesprieda 15 gadu cietumsodu, ziņo Igaunijas sabiedrisko mediju portāls ERR. Latvijas sabiedrisko mediju portāls vēsta, ka tiesas ieskatā Kohvera vaina ir pierādīta un viņam piespriests cietumsods stingra režīma kolonijā Krievijā.

Kohveram piespriests arī naudas sods 100 000 rubļu (1389 eiro), ziņo Krievijas aģentūra “Interfax”. Advokāts Jevgēnijs Aksenovs aģentūrai BNS vēl nezināja teikt, kurā Krievijas reģionā Kohveram būs jāizcieš cietumsods. Advokāts norādīja, ka jautājums par sprieduma pārsūdzēšanu pilnībā atkarīgs no Kohvera.

Kohveru Krievijā apsūdzēja spiegošanā, ieroču kontrabandā un nelikumīgā robežas šķērsošanā. Prokurors lūdza piespriest Kohveram 16 gadu cietumsodu stingra režīma kolonijā Krievijas teritorijā, kā arī samaksāt sodu 200 000 rubļu apmērā. Advokāts iepriekš paudis, ka par veiksmi uzskatītu, ja Kohveram piespriestu mazāk nekā desmit gadu cietumsodu.

Pēc Igaunijas ārlietu ministres Marinas Kaljurandes vārdiem, Igaunija nosoda tiesas spriedumu Kohvera lietā un kopumā visu šo procesu, vēsta BNS. Pēc viņas teiktā, Kohvera nolaupīšana un turēšana cietumā Krievijā ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums. “Šodienas tiesas spriedums nemaina mūsu pozīciju, mēs pieprasām Krievijai nekavējoties atbrīvot Kohveru,” sacīja ministrs.

Ministre piebilda, ka Kohvera tiesas prāva no paša sākuma nebija taisnīga: ”Mūsu konsulam lieguši piedalīties tiesas sēdēs, Kohveru atstāja bez kompetentas juridiskas palīdzības. Mēs pieprasām, lai Krievija izpildītu starptautiskās saistības un atbrīvotu Estonu Kohveru un garantētu viņam drošu atgriešanos mājās.”

”Mēs plānojam kopā ar sabiedrotajiem un partneriem turpināt spiedienu starptautiskajā līmenī, kamēr Estons Kohvers nebūs atbrīvots un neatgriezīsies mājās,” sacīja ministre. Viņa piebilda, ka Igaunija pateicas saviem sabiedrotajiem un partneriem, kuri atbalstīja Tallinu un aktualizēja Kohvera lietu sarunās ar Krieviju.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass tiesas spriedumu nodevēja par nelikumīgu, vēsta BNS. Premjerministrs sociālajos tīklos pauda, ka nosoda notiesājošo spriedumu un nelikumīgu Kohvera brīvības atņemšanu. ”Šis process bija farss, šodienas lēmumam nav nekā kopīgā ar taisnīgu tiesas prāvu. Ņemot vērā Kohvera turēšanu apcietinājumā un to, kādos apstākļos notika pierādījumu vākšana šajā lietā, mēs saprotam, ka viņam nebija lēmuma pieņemšanas brīvības,” pauda Reivass. Valdības vadītājs norādīja, ka Igaunija darīs visu iespējamo, lai Krievija atbrīvotu Kohveru.

Pēc sprieduma pasludināšanas vairākas ārvalstu amatpersonas pauda nosodījumu tam. To vidū ir arī Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve Federika Mogerīnī: ”Kohvera nolaupīšana un tam sekojoša nelikumīga aizturēšana Krievijā ir acīmredzams starptautisko tiesību pārkāpums.” Viņa piebilda – neraugoties uz atkārtotiem lūgumiem, Krievijas varas iestādēm nav izdevies atrisināt šo jautājumu.

ES aizvien aicina Krieviju rīkoties atbilstīgi starptautiskajām saistībām, nekavējoties atbrīvojot Kohveru un garantēt viņa drošu atgriešanos Igaunijā. Somijas ārlietu ministrs Simo Soini tviterī pievienojās šim aicinājumam, mudinot Krieviju nekavējoties atbrīvot Kohveru.

Saskaņā ar Igaunijas Drošības policijas sniegto informāciju, Kohveru nolaupīja 9.septembrī netālu no robežas ar Krieviju un aizveda viņu uz kaimiņvalsti. Igaunijas drošības dienests skaidroja, ka Kohvers netālu no robežas pildīja pienākumus, īstenojot operāciju, kas saistīta ar kontrabandas lietas izmeklēšanu.

Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests apgalvo, ka Kohvers aizturēts Krievijas teritorijā, Pleskavas apgabalā, kad īstenoja aģentūras operāciju. Viņam līdzi esot bijusi pistole, skaidra nauda – 5000 eiro, speciāla tehnika slēptiem audioierakstiem un “izlūkošanas rakstura materiāli”. Nākamajā dienā Kohvers nogādāts uz Maskavā.

Komentāri (18)

J.Biotops 19.08.2015. 17.15

Krievija lieku reizi demonstrē pasaulei savu humāno purnu, ko nekad nav bijis viegli atšķirt no sarkanās pakaļas. Pilnīgi lieki, jo tiem, kam dievnesēju tauta pazīstama, jaunus apstiprinājumus nevajag, bet visu sugu progresīvajiem humānistiem, sociālistiem, zaļajiem, rietumu bezsmadzeņu intelektuāļiem un citādiem tautiskiem patriotiem – vienalga nelīdzēs, kamēr neizjutīs brālīgo mīlestību uz savām ādām.

Mēs pa to laiku braucam uz Krieviju uzdziedāt, sajūsmināmies par nāš Ģināmo sasniegumiem KHL un izliekamies neredzam, ka ģemokrātiskās Rosņas suverēni ģemokrātiskais režīms jau sen kā pastrādājis vairāk asinsdarbu un citu nelietību, kā vācu nacionālsociālisti līdz kara sākumam. Turpinājums sekos tāds pats?

+6
-2
Atbildēt

0

Fikseris 19.08.2015. 16.36

Melu un cinisma impērija savā elementā.

https://www.youtube.com/watch?v=GduzJ8N6f-4

+4
0
Atbildēt

0

Charlie Hebdo 19.08.2015. 23.28

Tiesa uzskata Kohveru par vainīgu spiegošanā…….

Uzskata, jeb pasludina?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu