Bergmanis pirms stāšanās aizsardzības ministra amatā vēl nosver bruņurupučus • IR.lv

Bergmanis pirms stāšanās aizsardzības ministra amatā vēl nosver bruņurupučus

22
Ministrs Raimonds Bergmanis. Foto: Zane Bitere, LETA
Sabīne Bērziņa

Šogad Galapagu bruņrupuči nokritušies svarā

Raimonds Bergmanis (ZZS), kas no rītdienas varētu sākt pildīt aizsardzības ministra amatu, bet viņa priekštecis šajā amatā Raimonds Vējonis nodos Valsts prezidenta zvērestu, otrdien vēl piedalījās Rīgas Zooloģiskajā dārzā Galapagu bruņurupuču svēršanā. Tiesa, izbijušais spēkavīrs pacēla tikai ap pusotru kilogramu smagu Vidusāzijas bruņurupuci, kad ar to kopā uz svariem kāpa pats.

Kad Ir.lv Bergmanim jautā, kādas ir viņa prognozes, kas izrādīsies smagāks – ministra portfelis vai bruņurupucis – viņš smejas un saka, ka grūti paredzēt, kas portfelī izrādīsies iekšā. “To redzēsim, kad nosvērsim,” viņš piebilst. Viņš atzīst, ka ir uztraucies par jauno amatu: “Ja grib kaut ko darīt godprātīgi, tad tas ir tikai loģiski.” Kā zināms, Saeima 8.jūlija otrajā ārkārtas sesijas sēdē lems arī par Bergmaņa apstiprināšanu aizsardzības ministra amatā.

Lai gan Bergmanis bruņurupuču svēršanas pasākumā piedalījies jau 15 gadus, šogad viņš pasākumu vadīja, atbalstīja spēkavīrus un pats Galapagu bruņurupučus necilāja. Tomēr dzīvnieki ir drošās rokās – Bergmanis, iejūtoties savā jaunajā lomā, neaizmirst atgādināt, ka šogad bruņurupučus sver arī dižmatroži un dižkareivji.

Šogad bruņurupuči nokritušies svarā. Čelsija gada laikā zaudējusi divus kilogramus un sver 85 kilogramus, savukārt Trīne – 92 kilogramus, kas ir par deviņiem kilogramiem mazāk nekā pagājušogad. Pirms četriem gadiem Trīne sasniedza savu rekordsvaru un svēra 111 kilogramu. Sugas bruņurupuču tēviņi mēdz sasniegt pat 225 kilogramus, mātītes – 150 kilogramu svaru.

Foto: Sabīne Bērziņa

Teju simts kilogramus smagos bruņurupučus līdz svariem nesa četri spēkavīri – Mareks Leitis un Dainis Zāģeris, kas pienākumu uzņēmās pirmoreiz, kā arī Agris Kazeļņiks un Didzis Zariņš. Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš skaidroja, ka tik daudzi vīri vajadzīgi, jo bruņurupučus jāsver uzmanīgi pa diviem, lai nesaplēstu bruņas. Kad pirms svēršanas Ir.lv jautā, vai nepastāv bažas, ka bruņurupučus pacelt varētu izrādīties grūti, Agris Kazeļņiks īsi iesmejas un saka, ka no zemes varot atraut 450, bet pacelt virs galvas – 190 kilogramus.

Galapagu bruņurupučus esot īpaši jāciena, jo “viņu ir palicis ļoti maz un droši vien paliks vēl mazāk” stāsta Rolands Greiziņš. Šis esot viens no visplašāk apmeklētajiem pasākumiem Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

“Kas var būt vēl labāks, ja mēs varam radīt prieku šajā ne pārāk mierīgajā laikā,” tā par pasākuma nozīmi teic Bergmanis.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām piecas jau ir izzudušas. Tās galvenokārt izmedītas gaļas ieguvei.

 

Komentāri (22)

Aldis-2 07.07.2015. 23.56

Ko tad “Ir” mums piedāvā? Skatāmies:

kāds sveŗ bruņurupučus

kaut kas saziedots

kādā ministrijā mainās valsts sekretārs

krievu aptauja

atstādina divas amatpersonas

prezidents kaut ko izpircis

Sviests!!!

Nav brīnums, ka ar šādiem “dēmokratijas sargsuņiem” mums ir šādi politiķi, tiesneši utt…

+6
0
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 08.07.2015. 08.09

Kamēr citas bruņutehnikas vēl nav, dresēsim rupučus… Rīgas aizsardzību stiprinās gar apvedceļu izvietotās mežacūku rotas.

+1
0
Atbildēt

0

v_rostins 08.07.2015. 05.12

Cerēsim, ka tā būs ministra lielākā dīvainība. Tas, ka viņš bija iestājies “zilo” parķijā, neko labu neliecina.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu