No amata atkāpjas Grieķijas finanšu ministrs Varufakis • IR.lv

No amata atkāpjas Grieķijas finanšu ministrs Varufakis

52
Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis. Foto: AFP/LETA

Grieķijas referenduma rezultāti izraisa strauju kritumu Eiropas akciju biržās

Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis pirmdien negaidīti paziņoja, ka viņš atkāpjas no amata, neskatoties uz valdības spēju svētdien notikušajā referendumā iegūt valsts iedzīvotāju atbalstu pret vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, ziņo LETA/AFP.

Bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts sociālajos tīklos šādu Varufaka rīcību komentējis šādi – uzdzen Grieķijas kuģi uz sēkļa un pats pēc tam nolec no tā. 

“Drīz pēc referenduma rezultātu paziņojušas es uzzināju par atsevišķu Eirogrupas dalībnieku un partneru vēlmi par manu neesamību tās sanāksmēs,” savā blogā norāda Varufakis, kurš bieži vien pēdējo mēnešu laikā nonācis viedokļu nesaskaņās ar kreditoriem.

Varufakis pavēstīja, ka Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs izteicis, ka šāds lēmums, iespējams, palīdzētu viņam ar kreditoriem panākt vienošanos. “Šī iemesla dēļ es šodien pametu Finanšu ministriju,” skaidro ministrs.

Vienlaikus viņš brīdināja, ka referenduma rezultāti “nāk ar lielu nastu, kā visi pūliņi pēc demokrātiskām tiesībām.”

Varufakis uzskata, ka tagad valdībai nepieciešams izmantot šo iedzīvotāju pausto uzticību un panākt vienošanos, kas ietvertu parādsaistību restrukturizāciju, mazāku taupību, pārdalījumus grūtībās nonākušo iedzīvotāju atbalstam un reālas reformas.

Grieķijā svētdien referendumā 61,31% grieķu nobalsoja pret vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, tādejādi vēl vairāk apdraudot valsts palikšanu eirozonā.

Tikmēr akciju vērtība lielākajās Eiropas fondu biržās pēc ziņām par Grieķijas referenduma rezultātiem pirmdien piedzīvojusi strauju kritumu. Londonas akciju biržas indekss “FTSE 100” pirmdien rīta tirdzniecības sesijā samazinājies par 1,07%, Frankfurtes “DAX 30” indekss sarucis par 2,11%, bet Parīzes “CAC 40” – par 2,06%.

Komentāri (52)

J.Biotops 06.07.2015. 10.53

Jau sen redzams, ka izcilā grieķu finansista intelekts atbilst žurkas līmenim. Tagad vīrs ar tipisku žurkas rīcību apstiprina, ka kuģis tiešām grimst.

Ciprus pa to laiku iecerējis atrast kādu smukāku, kurš vēl nav atklāti uzķēzījis visiem, no kuriem cer izlūgties kādu eirku, bet – kur viņš tādu ņems? Saprātīgi cilvēki turēsies drošā attālumā, tik vien dabūs, kā vēl varenāku Varen-Faki. Kāds pops, tāda draudze.

+20
-4
Atbildēt

2

Optiskais Tēmeklis 06.07.2015. 13.13

Varufakis uz laišanos jau bija gatavs, kas spāņu žurnālistiem teica, ka aizdevēji ir teroristi, — apzinājās taču, ka būs tos pašu treroristus jāiet lūgties. Protams, izvēlējās visbābiskāko/populista variantu — prasti laisties: visātrāk bēgošais grieķu varonis.

+15
-1
Atbildēt

0

Krix 06.07.2015. 10.50

Kā tad tā, vienudien vienu citu dien atka ko citu….

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu