Kāpēc latviešiem ir svarīgs Dalailama? • IR.lv

Kāpēc latviešiem ir svarīgs Dalailama?

32
Dalailama pagājušajā gadā bija vizītē Latvijā. Foto: Nora Krevneva, F64
Pēteris Apinis

6.jūlijā Dalailama svin savu 80.dzimšanas dienu. Sveicam!

Šodien dzīves jubileju atzīmē viens no pasaules ietekmīgākajiem filozofiem un demokrātiem Viņa Svētība Tenzin Gjatco, ko pasaule pazīst kā Tibetas garīgo līderi četrpadsmito Dalailamu. Pēdējos piecos gados Latvijā viņš pabijis divkārt, bet Baltijā – četrkārt.

Vismaz 200 dienas gadā viņš pavada ceļojumos pa mūsu zemeslodi, lasīdams lekcijas, uzstādamies milzīgu auditoriju priekšā, tiekoties ar pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem. Ienākumi no viņa aktivitātēm, televīzijas pārraidēm, autorhonorāriem un izdotajām grāmatām ir galvenais Tibetas trimdas valdības līdzekļu avots. Par izciliem nopelniem Viņa Svētība Tenzin Gjatco saņēmis Nobela Miera prēmiju. Dalailama ir budisma vēstnieks un vēstnesis pasaulē. Skaidrojot budismu demokrātiski un cilvēciski, Dalailama tam pievērsis miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Kāpēc latviešiem būtisks ir Dalailama un viņa dzīves gudrība, kāpēc Tibeta un tibetieši kā nācija? Tibeta mums nozīmē mazu apspiestu tautu, kas dzīvo kaimiņvalsts komunistu jūgā.

Tieši tā, kā savulaik padomju komunistu jūgā dzīvojām mēs, tā tibetieši pakļauti Ķīnai. Tibetai ir atdalīta aptuveni puse teritorijas, kas pievienota citiem Ķīnas reģioniem (lai atceramies Abreni). Kā visā komunistiskajā Ķīnā, arī Tibetā tiek diskriminēta mazas nācijas valoda: jebkura darba valoda ir un drīkst būt tikai ķīniešu valoda, tādēļ tibetiešu valodas un kultūras pastāvēšana ir apdraudēta. Tagad Tibetas trimdas valdība dzīvo un strādā Indijas pilsētā Daresalmā.

Dalailama ir reliģiska persona Tibetas budismā. Viņš ir augstākais garīgais skolotājs no Gelugpas skolas. Tiek uzskatīts, ka katrs nākamais Dalailama ir iepriekšējā reinkarnācija. Pirmais Dalailama piedzima 1391.gadā. No 17. gadsimta Dalailama ir tibetiešu valdības vadītājs, tā tas bija līdz 1959.gadam, kad komunistiskās Ķīnas armija apspieda tibetiešu centienus pēc brīvības. Dalailama bija spiests pāri Himalajiem mukt uz Indiju, savā dzimtenē viņš vairs nav ielaists.

Ķīnas valdība daudzkārt centusies Dalailamu iznīcināt fiziski vai vismaz politiski, bet tas nav izdevies- jau 56 gadus Dalailama uztur dzīvus Tibetas centienus pēc brīvības.

Tibetas brīvības alku pusē nostājas miljoniem cilvēku visā pasaulē, bet tos nikni izravē valdības, kuras ir ekonomiski un politiski ieinteresētas sadarbībā ar milzīgo Ķīnu. Arī Latvijas valdība un Saeima publiski norobežojas no Dalailamas un Tibetas neatkarības cīņas, dažādās grupās un pulciņos brauc ekskursijā uz Ķīnu un laizīdamies skrien uz Ķīnas vēstniecības pieņemšanām. Šķiet, Latvijas Saeimā lielākā daļa pilnīgi aizmirsusi Latvijas brīvības centienus pagājušā gadsimta otrajā pusē.

Daudz laimes dzimšanas dienā, Jūsu Svētība! Lai stipra veselība un gana spēku nest gara gaismu mūsu mazās zemeslodes cilvēkiem!

Autors ir Latvijas Ārstu biedrības prezidents

 

Komentāri (32)

Drosma 06.07.2015. 11.31

Rostin, tu bez saukāšanās, kā bez ēšanas. Tev gan maz tam priekam vajag. Es jau arī cenšos, bet man tā kā Tev vēl nesanāk.

+4
0
Atbildēt

8

    v_rostins > Drosma 06.07.2015. 14.29

    Skaisle

    Par pidariem, “značit”?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Drosma 06.07.2015. 13.28

    Skaisle

    Varbūt vairāk pa ķemu? Nebalsoji par galējiem mērgļiem, nesaliki trīs plusiņus čekistu piesmietam izdzimtenim, maukas bērnam, morālam kroplim, pilnībā bankrotējušam “uzņēmējam”, “politiķim”, “cilvēkam” un “vīrietim”, Dombrovskim?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Drosma 06.07.2015. 14.07

    Skaisle

    Bordāns un Dombrovskis, same shit. Kuram no SC kandidātiem: Dombrovskim, Āboltiņai, Pabrikam, Kozlovskim, vai Rinkēvičam liksi +++?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Drosma > Drosma 06.07.2015. 14.25

    Uzticos un ticu Rinkēvičam, protams. Citi visi ir plānā galdiņa urbēji.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Drosma > Drosma 06.07.2015. 13.35

    Balsoju, vispirms par tēvzemiešiem,tad par tautpartijiešiem, tad par Vienotību. Beigās par Bordānu.

    Nākošajās balsošu par Putina draugiem Saskaņiešiem. No Putina man mazāk bail kā no musulmaņiem. Lūk. Bet varbūt nebalsošu vispār. Jo galu galā – vara ir vara – tāda Āboltiņa, tāds Putins – kā brālis ar māsu vai kā vīrs ar sievu. Pilnīgi vienādi. Āboltiņai tik nav atombumbas ar, ko pasauli baidīt – būtu – vispār mums tik zobus smaidā parādītu un nerunātu ar mums.

    Lūk , kā es domāju. Un uz latviešiem jau nav , ko cerēt. Tāds Rostins – runā – t.i. raksta par deviņiem mēmiem, gandrīz tikpat daudz cik džeris, bet labums no tā nekāds. Tādi tautas aizstāvji kā es Leimaņa balerīna.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Drosma 08.07.2015. 15.08

    Skaisle

    Vai obligāti mīļvārdiņu “gejs” jālieto? Pidars ir tas, kurš plēš līdzcilvēka anālu, vai kura anālu cits sodomīts – sadists plēš.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Drosma > Drosma 08.07.2015. 15.34

    Tagad zied un smaržo liepas. Tavas sajūtas par līdzcilvēku dzimumdzīvi mani neinteresē un nekad nav interesējis. To Tev ir tik grūti saprast , Rostin? Ja Tu nevair neko man lau uzrakstīt , tad neraksti vispār. Savus dzimumsapņus paturi pie sevis, vai priekš kāda cita.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Drosma > Drosma 06.07.2015. 14.50

    Nesauc citus savā vārdā, cik reizes man tev tas jāraksta! Ka neklausi!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Kalvis Apsītis 06.07.2015. 11.55

Tibeta ir, protams, svarīgs reģions. Bet vajag saglabāt arī perspektīvu – Ķīnā dzīvo vismaz 56 dažādas etniskas grupas, no tām kādas 18 mazākumtautības ir tādas, kuru skaits pārsniedz latviešu skaitu Latvijā. Ķīnā dzīvi 17 miljoni žuangu, 10 miljoni uiguru, 9 miljoni miao, pa 6 miljoniem tibetiešu un mongoļu, … Pilnu sarakstu sk. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_groups_in_China .

Ja mēs vēlamies apspriest etnisko grupu problēmas Ķīnā, kādēļ nerunāt arī par visiem pārējiem? Ja Latvijā dzīvotu liela tibetiešu diaspora vai arī – daudzi mācītos tibetiešu valodu, vēl varētu saprast specifisko interesi. Bet pretējā gadījumā – tas liecina vienīgi par tēmas nezināšanu. Gluži tāpat kā Āfrikas tautu vidū daudziem ļoti pazīstami ir masaji – viņu sadzīve un rituāli, jo par viņiem ir košas fotogrāfijas un kinohronikas un viņi dzīvo Kenijas safari tuvumā. Vienlaikus Āfrikā dzīvo arī citas tautas, desmitiem reižu lielākas gan par latviešiem, gan par masajiem – kurām mēs nezinām pat nosaukumus.

Manuprāt, Latvijā ir sagatavojami Ķīnas valodu un kultūru speciālisti. Un tad arī varēsim viņus uzklausīt par situāciju valstī kopumā. Ķīnā dzīvo 1.4 miljardi cilvēku – tā ir tik liela zeme kā desmit Krievijas. Attiecīgi – par Ķīnas ekspertu nevar kļūt, noklausoties kādu budistu CD vai izlasot brošūru. Ir jāiet grūtais ceļš – un jāapgūst vietējās valodas, jāstudē avoti. Man līdz šim nav gadījies sastapt nevienu ārzemnieku, kurš labi orientētos Latvijas etniskajās attiecībās – neprotot latviešu un krievu valodas. Labākajā gadījumā viņi var atkārtot kaut kādas klišejas. Sak, pie jums apspiež krievus.

+6
-2
Atbildēt

0

Skumjais Bruņinieks 06.07.2015. 15.50

Pašlaik Latvijā būtu jājautā un jāraksta: “Kāpēc latviešiem ir svarīgs Lembergs”?

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu