Ar saules enerģiju darbināmā lidmašīna pārlidojusi Kluso okeānu • IR.lv

Ar saules enerģiju darbināmā lidmašīna pārlidojusi Kluso okeānu

21
Šveices piloti Bērtrāns Pikārs (no labās) un Andrē Boršbergs pēc nolaišanās Abū Dabī lidostā. Foto: Reuters/LETA

Gaisā pavadītais laiks un nolidotais attālums ir rekordi pilotējamai ar saules enerģiju darbināmai lidmašīnai

Šveiciešu pilots Andrē Boršbergs ar saules enerģiju darbināmajā lidmašīnā “Solar Impulse 2” pārlidojis Kluso okeānu, piektdien veiksmīgi nolaižoties Havaju salās.

Boršbergs ceļā pavadīja 118 stundas jeb gandrīz piecas diennaktis, mērojot 8000 kilometrus, ziņo LETA/AFP.

Gaisā pavadītais laiks un nolidotais attālums ir rekordi pilotējamai ar saules enerģiju darbināmai lidmašīnai.

Boršbergs sasniedzis arī rekordu solo lidojumam bez degvielas uzpildīšanas un pavadoņiem. Iepriekšējais rekords piederēja nu jau mirušajam amerikāņu miljonāram un piedzīvojumu meklētājam Stīvam Fosetam, kurš 2006.gadā viens un bez apstāšanās nolidoja 76 stundas.

“Solar Impulse 2” Oahu salā nolaidās īsi pēc rītausmas. Boršbergu pēc garā ceļa sagaidīja viņa partneris “Solar Impulse” projektā – Bertrāns Pikārs.

Viņi iecerējuši aplidot apkārt pasaulei, pārmaiņus vadot ar saules enerģiju darbināmo lidmašīnu. Tagad pie lidmašīnas stūres sēdīsies Pikārs, lai mērotu garā ceļa nākamo posmu līdz Fīniksai Arizonā.

Plānots, ka Pikārs gaisā pavadīs četras dienas un naktis.

“Solar Impulse 2” ceļojums apkārt pasaulei sākās martā Abū Dabī. Plānots, ka no Fīniksas lidmašīna dosies uz Ņujorku un no turienes pāri Atlantijas okeānam, lai galu galā nokļūtu atpakaļ ceļojuma sākuma punktā Abū Dabī.

 

Komentāri (21)

dzeris49 04.07.2015. 21.00

Manuprāt, šī notikuma svarīgumu vēl nespējam novērtēt, cik lasīju, tiek radītas arvien efektīgākas batarejas Saules enerģijas izmantošanai, neskatoties uz naftas kompāniju un valstu mēģinājumiem to visu bremzēt.

+6
0
Atbildēt

0

v_rostins 04.07.2015. 22.31

Brīnišķīgs signāls čekistu piesmietam izdzimtenim, Dombrovskim, un otram lielākam Latvijas gazpromizatoram, Kamparam, ka abām čekas kucēm pienāk kirdik. Abas aizies biogāzē. Elon Musk jaunie akumulatori pilnībā lokalizēs ASV, vismaz Dienvidu štatu mājsaimniecību elektroenerģijas apgādi, pēc tam visu ASV un vēl neilgi pēc tam visas pasaules.

+2
-1
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 05.07.2015. 06.43

Vai šīs izdarības nav izraisījušas pēkšņo karstumu !? Gaidu godīgu atbildi. Tāpat man tiek ziņots, ka visvairāk līdzekļu saules bateriju un akumulatoru attīstībā iegulda saules eļļas ieguvēji.

+1
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > Valdis Eiserts 05.07.2015. 12.43

    eiserts

    Gan Norvēģijā, gan Saudi Arābijā ir sapratuši pareizo vektoru.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu