2022.gada ziemas olimpiskās spēles norisināsies Pekinā • IR.lv

2022.gada ziemas olimpiskās spēles norisināsies Pekinā

13
Ķīnieši jau vienoti priecājas, ka 2022.gada ziemas olimpiskās spēles notiks Pekinā. Foto: EPA/LETA

Izšķirošajā balsojumā Pekina apsteidza Kazahstānas pilsētu Almati

Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzņems 2022.gada Ziemas olimpiskās spēles, noskaidrojās pēc piektdien notikušā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) biedru balsojuma.

Izšķirošajā balsojumā Pekina apsteidza Kazahstānas pilsētu Almati, ziņo LETA/AFP.

Par Pekinu atdotas 44 balsis, bet Almati saņēma 40 balsis, tāpēc balsojums bijis pārsteidzoši līdzīgs. Sacensības notiks 2022.gada martā, ķīniešu Jaunā gada laikā, un daudzi āra notikumi risināsies ar Lielo Ķīnas mūri fonā.

Līdz ar to Pekina kļūs par pirmo pilsētu vēsturē, kas rīkojusi gan ziemas, gan vasaras olimpiskās spēles, jo spēcīgākie vasaras sporta veidu pārstāvji tajā sacentās 2008.gadā.

Uz 2022.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu sākotnēji pretendēja sešas valstis, tomēr pēc tam, kad Krievija iztērēja vairāk nekā 50 miljardus dolāru (45 miljardus eiro), lai pērn sarīkotu Olimpiādi Sočos, Norvēģijas galvaspilsēta Oslo, Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma, Polijas pilsēta Krakova un Ļvova Ukrainā savas kandidatūras atsauca. Tāpat referendumos 2022.gada olimpisko spēļu rīkošanu noraidīja arī Vācijas pilsētas Minhenes un Graubindenes kantona Šveicē iedzīvotāji.

Šī bija mazākā sāncensība par ziemas olimpisko spēļu rīkošanu pēdējo četru dekāžu laikā. Iepriekšējo reizi tik maza konkurence bija pirms 1980.gada olimpiskajām spēlēm, kad ASV pilsēta Leikpleisida bija vienīgā kandidāte.

Pekinas kandidatūras priekšrocība bija 2008.gadā sarīkotās vasaras olimpiskās spēles, jo vairāki objekti, tai skaitā Putna ligzdas stadions, tiks izmantoti atkārtoti. Tomēr tās vājās vietas bija lielie attālumi, jo Džandzjakou pilsēta, kur risināsies distanču slēpošana un tramplīnlēkšana, ir 200 kilometru attālumā no Pekinas, turklāt cīnās ar sniega problēmām.

Tikmēr Almati visi objekti būtu 30 kilometru attālumā, turklāt tur nekad nav bijušas problēmas ar sniega daudzumu.

Kā iepriekš bija paudusi Almati, tās budžets sasniegtu 3,6 miljardus dolāru (3,2 miljonus eiro), turklāt 70% no objektiem jau esot uzbūvēti. Savukārt Pekina solīja tērēt 3,06 miljardus dolāru (2,7 miljardus eiro), turklāt vēl pieci miljardi dolāru (4,5 miljardi eiro) tiks ieguldīti ātrvilciena sliežu ceļa starp Pekinu un Džandzjakou izbūvē.

Par abām kandidatūrām bažas izteica cilvēktiesību aktīvisti, tomēr šoreiz šim jautājumam nav bijusi nozīmīga loma.

Kā zināms, 2018.gada ziemas olimpiskās spēles risināsies Phjončhanā Dienvidkorejā. Savukārt nākamās divas vasaras Olimpiādes attiecīgi 2016. un 2020.gadā notiks Riodežaneiro un Tokijā.

Tāpat piektdien noskaidrojās, ka trešās Jaunatnes ziemas olimpiskās spēles 2020.gadā risināsies Šveices pilsētā Lozannā, kas izšķirošajā balsojumā apsteidza Brašovu Rumānijā. Zīmīgi, ka tieši Lozannā atrodas SOK mītne.

Pirmās olimpiskās spēles 2012.gadā uzņēma Insbruka, bet otrās nākamgad risināsies Lillehammerē.

 

Komentāri (13)

Pelēkais Vilks 31.07.2015. 17.27

Nupat kaut kur lasīju foršu teicienu par Ķīnas UN pārstāvja atturēšanos MH17 balsojumā..

Kāpēc saprātīgam zemniekam sist govi pirms slaukšanas?

+5
0
Atbildēt

0

J.Biotops 31.07.2015. 18.47

Olimpiskā kustība sasniegusi jauno degradācijas pakāpi. Turpmāk par iespēju rīkot sacensības arvien vairāk cīnīsies visādi režīmi, kam propaganda svarīgāka par iedzīvotāju labklājību, jo demokrātisku valstu pilsētām tāda mērkaķošanās par dārgu un nevajadzīga.

Šoreiz konkurēja Pekina ar Alma-ati, civilizētā pasaule jau bija atturīga, turpmāk olimpisko komiteju darbonīši arvien biežāk varēs izvēlēties starp Āzijas, Latīņamerikas un Āfrikas plaukstošajām pilsētām. Ziema Sočos jau bija, būs arī vasara kādā nebūt Krasno-baijskā. Protams, būs vēl atskaņas no aizejošiem laikiem (Tokija…) bet drīz tas pāries.

+6
-2
Atbildēt

2

    zirgs > J.Biotops 01.08.2015. 17.17

    Tieši tāpēc pareizākais būtu rīkot spēles pilsētās kur JAU IR infrastruktūra.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > J.Biotops 02.08.2015. 00.44

    -> zirgs

    Ja jūs domājat Pekinu, tad nu “jau ir” ir patiesība tikai daļēji, jo iepr. spēles bija vasaras spēles.

    Peldbaseinu diez vai var pielāgot hokeja spēlēšanai, vienkārši sasaldējot ūdeni:)

    Jā protams, no otras puses, viesnīcas, lidostas, ceļi – tie protams der visa veida spēlēm, un tas jau nav maz.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 31.07.2015. 16.06

Kazahstāna tikko pievienojās Krievijas sankcijām pret Latviju? Tad nav žēl- lai notiek Pekinā.

https://www.youtube.com/watch?v=7_ACXFXTRCA&list=RD7_ACXFXTRCA#t=25

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu