Ekonomikas ministre dzirdējusi, ka par LG vadītāju kļūs Kalvītis (papild.) • IR.lv

Ekonomikas ministre dzirdējusi, ka par LG vadītāju kļūs Kalvītis (papild.)

20
Aigars Kalvītis un Andris Šķēle (pa labi) kādā pieņemšanā Melngalvju namā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Ministre uzsver, ka nepieciešams liberalizēt gāzes tirgu

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ir dzirdējusi runas, ka par energouzņēmuma “Latvijas gāze” (LG) valdes priekšsēdētāju kļūs ekspremjers Aigars Kalvītis.

Politiķe intervijā telekanālam LNT uzsvēra, ka tās ir tikai baumas, taču tās ir tik spēcīgas, ka par šādu iespēju viņai stāstīts pat nesenās vizītes ASV laikā: “Par to, ja jaunais “Latvijas gāzes” vadītājs varētu būt Aigars Kalvītis, dzirdēju pat vizītes laikā ASV.”

Valsts tikmēr strādā, lai liberalizētu gāzes tirgu Latvijā, piebilda ministre. Viņa LNT norādīja, ka “vasarā par gāzi pārmaksājam 30-40%”.

Bijušais premjerministrs Aigars Kalvītis ir viens no pieciem līdz sešiem kandidātiem uz AS “Latvijas gāze” valdes priekšsēdētāja amatu, aģentūrai LETA apstiprināja “Latvijas Gāzes” akcionāra SIA “Itera Latvija” valdes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Pēc viņa teiktā, ar visiem pretendentiem “Latvijas gāzes” vadība šīs nedēļas laikā veiks pārrunas.

Vaicāts, vai pretendenti uz “Latvijas gāzes” vadītāja amatu lielākoties ir no Latvijas, Savickis atklāja – tā kā viena no prasībām pretendentiem bija labas latviešu valodas zināšanas, tad amata konkursa pirmajā kārtā tika atsijāti tie, kuri neatbilda šīm prasībām.

Pēc Savicka teiktā, jaunais “Latvijas gāzes” vadītājs varētu tikt nosaukts šā gada 14.augustā.

Kalvītis aģentūrai LETA atteicās komentēt izskanējušo informāciju, ka viņš būtu pieteicies uz gāzes kompānijas vadītāja amatu.

Kā ziņots, LG ir izsludinājusi konkursu uz valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatiem, kas kļūs vakanti šā gada augustā, kad beigsies pašreizējā uzņēmuma vadītāja Adriana Dāvja un vēl vairāku valdes locekļu pilnvaru termiņš.

Kā liecina paziņojums “Latvijas Vēstneša” portālā, “Latvijas gāze” valdes priekšsēdētāja amatam tiek meklēts cilvēks, kuram ir lieliskas latviešu, angļu un krievu valodas zināšanas, augstākā izglītība, kopējā darba pieredze vismaz 15 gadi komercdarbības jomā, veiksmīga pieredze liela kolektīva vadīšanā ar daudzpakāpju struktūru vismaz septiņu gadu garumā, kā arī izcilas līdera dotības, pieredze augstākā un vidējā līmeņa vadītāju vadīšanā un attīstīšanā.

Kā priekšrocība iespējamajiem kandidātiem tiks uzskatīta arī izpratne par likumdošanas procesu un lobismu, pieredze enerģētikas sektorā vai ar tehnoloģiski sarežģītiem procesiem un bīstamajām vielām, izcila komercizpratne, spēja operēt ar uzņēmuma finanšu rādītājiem, pieredze veiksmīgu investīciju projektu realizēšanā.

Kandidātiem esot jābūt arī tādām īpašībām kā augstas ētikas normas, lojalitāte, godīgums, nesavtīgums, mērķtiecība, spēja noteikt prioritātes un spēja strādāt augsta stresa apstākļos, kā arī pacietība, diplomātija, izcilas oratora spējas, izcili augsts intelekts, lieliska reputācija un pozitīvs tēls tirgū.

Kopumā četriem valdes locekļiem, ieskaitot valdes priekšsēdētāju Dāvi, 16.augustā beigsies pilnvaru termiņš. Trīs no esošajiem valdes locekļiem darbu uzņēmumā neturpinās. 

Pašreizējais valdes loceklis Gints Freibergs tika aicināts darbu turpināt, un padome ievēlēja viņu valdē no 2015.gada 16.augusta.

(papildināta no 4.rindkopas)

 

Komentāri (20)

traductrice 30.07.2015. 11.38

Kandidātiem esot jābūt arī tādām īpašībām kā augstas ētikas normas, lojalitāte, godīgums, nesavtīgums, mērķtiecība, spēja noteikt prioritātes un spēja strādāt augsta stresa apstākļos, kā arī pacietība, diplomātija, izcilas oratora spējas, izcili augsts intelekts, lieliska reputācija un pozitīvs tēls tirgū.

—–

Un kuru no šiem kritērijiem, kaut vienu, par kopumu nerunājot, var attiecināt uz Kalvīti?

+11
0
Atbildēt

5

    andrejs > traductrice 30.07.2015. 13.48

    atkal esam atgriezušies Lemberga – Kalvīša laikos

    ———————————-

    Vienotība ļoti labi jūtas vienā kompānijā ar Lemberga sarkanās naftas trubas zaļajiem zemniekiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 30.07.2015. 12.56

    ….Dzeri….energoresursu tirgū Kalvītis bija celmlauzis, bet…nevajag aizmirst arī Godmani un viņa valdību:

    – “2009.gada sākumā, I.Godmaņa (LPP/LC) valdības pēdējās dienās, tika apstiprināti K.Gerharda vadītās Ekonomikas ministrijas sagatavotie Ministru kabineta noteikumi “Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību”. Tie tika pieņemti bez plašas publicitātes un izskaidrošanas. Eksperti izteica bažas, ka tādējādi tiek radīti īpaši labvēlīgi apstākļi atsevišķiem ar politiķiem saistītiem uzņēmējiem, kas ražo alternatīvo jeb zaļo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem. Mazo HES ražotās elektroenerģijas obligātā valsts iepirkuma cenai tika piemērota formula, kas palielināja šīs elektroenerģijas cenu par aptuveni 30%. Lielākās mazās HES pieder Aigara Kalvīša sievai Kristīnei, biznesa partnerim Edgaram Kārklam un medību biedram Jānim Sprinovskim.

    Līdz ar jauno noteikumu spēkā stāšanos tika atcelts 2008.gadā izsludinātais vēja enerģijas iepirkuma konkurss. Jaunajos noteikumos bija uz pusi palielināta obligātā iepirkuma cena, bet nebija noteikti kritēriji, pēc kādiem valsts izvēlas vēja piegādātājus. Pieteikumus Ekonomikas ministrija izskatīja iesniegšanas kārtībā, tādēļ 70% no visa valsts iepirkuma apjoma tika SIA “Rapsoil”, kas bija pieteikusies pirmā. Uzņēmuma īpašnieks līdz 2006.gadam bija ar A.Kalvīti un Tautas partiju saistītais J.Sprinovskis.

    Jaunie noteikumi palielināja valsts iepirkuma cenu arī biogāzes ražotājiem. Arī biogāzes ražotāju pieteikumi tika izskatīti iesniegšanas kārtībā. 97% no visām biogāzes kvotām bija saņēmuši vairāki ar Liepājas uzņēmēju Andri Griģi saistīti uzņēmumi, kuriem nav pieredzes biogāzes jomā, bez atbalsta atstājot daudzus uzņēmumus, tajā skaitā zemnieku saimniecības, kas jau bija ieguldījuši līdzekļus biogāzes projektos.

    V.Dombrovska valdība 2009.gada maijā par aptuveni 30% samazināja vēja enerģijas cenu, kā arī palielināja biogāzes kvotas, dodot iespēju ražošanu sākt arī citiem pretendentiem. Bijušais ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) vēlāk apgalvoja, ka jaunos noteikumus sagatavoja EM ierēdņi, norādot uz ministrijas Enerģētikas departamenta direktora Uģa Sarmas atbildību. Uģis Sarma 2009.gada augustā tika atlaists no ministrijas, bet 2009.gada nogalē sāka strādāt par K.Gerharda vadītās Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktoru.” /LETA,Diena/

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 30.07.2015. 11.59

    principā, Ērik, tev taisnība. Un ja šo minēto kritēriju izvirza kā centrālo, tad jau visi pārējie – godīgums [pret saimnieku], nesavtīgums [pret saimnieku] utttt. jau arī iezīmējas kopējā bildē :) Tā teikt, no kuras puses uz to “augsto morāli” paskatās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > traductrice 30.07.2015. 11.41

    Lojalitāte pret saimniekiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > traductrice 30.07.2015. 11.54

    Kurš no kritērijiem –

    1)izcilas oratora spējas – savulaik, visus tos, kas viņu kritizēja, viņš “asprātīgi” nodēvēja par kvaukšķiem.

    2)spēja strādāt stresa apstākļos – turpināja strādāt un atklāti veikt valsts nozagšanu, neskatoties uz kritiku un protestiem.

    3)mērķtiecība – merķtiecīgi mēģināja iznīcināt tiesiskumu un varu dalīšanu, bīdot tos “drošības likumus”, ko noņēma tikai pateicoties VVF.

    4) pozitīvs tēls tirgū, sevišķi, energoresursu tirgū, taisni Kalvītis pēdējā dienā parakstīja valdības lēmumu, kas nodrošināja daudzus “pietuvinātos” un arī sevi ar ilgstošiem ienākumiem uz visu rēķina, sakarā ar tiem obligātajiem iepirkumiem un “mazajiem” HES.

    Un par reputāciju un intelektu pats par sevi saprotams.

    Latvija, kā zināms, atšķirībā no Igaunijas un Lietuvas, attīstas nevis pa spirāli, bet, pa riņķi, atkal esam atgriezušies Lemberga – Kalvīša laikos, un tas neatkarīgi no tā, būs tas Kalvīts, vai nebūs, fakts tāds, ka patreizējā vēsturiskā momentā taisni Kalvīša tipa cilvēki ir pieprasīti.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

tonijs 30.07.2015. 10.22

Nu gāzēt Kalvītis prot, bet ar “izcili augstu intelektu, lielisku reputāciju un pozitīvu tēlu tirgū” gan ir kā ir.

+10
0
Atbildēt

0

sniega_roze 30.07.2015. 09.52

Nez kā tur ar tām ētikas normām un godīgumu nosauktajam kandidātam.

Pašlaik gan viš raujas citā Krievijas kapitāla uzņēmumā. Varbūt tur šos jēdzienus arī citādi interpretē.

+7
0
Atbildēt

1

    kristaps_freimanis > sniega_roze 30.07.2015. 13.59

    “Nez kā tur ar tām ētikas normām un godīgumu nosauktajam kandidātam.”

    ===

    Ar popularitāti tiešām pašvaki, par kādiem dižiem skandāliem VĒL nav dzirdēts (Latvenergo gāzes TEC kukuļošanai laikam jau Kalvītis nav tieši piesiets, kaut varētu būt šo to darījis, ņemot vērā saistību ar Dinamo). Tam gan nav nekādas nozīmes, jo LG ir privāts kantoris – dara kā grib, kamēr tiesa nelemj citādi (piem. kaut kāda iemesla pēc nosaka aizliegumu ieņemt kaut kādus amatus). Turklāt šiem kā monopolistiem nav obligāti vajadzīgs, lai par vadītāju kļūtu kāds beibīfeiss.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu