Par rupjībām "Pieci.lv" raidījumā Latvijas Radio piemēro 8000 eiro naudas sodu (papild.) • IR.lv

Par rupjībām “Pieci.lv” raidījumā Latvijas Radio piemēro 8000 eiro naudas sodu (papild.)

31
Kārlis Dagilis. Foto: Ieva Lūka, LETA

Dagilim pieprasa “Pieci.lv” attīstības stratēģijas plānu, izvērtēs Grēviņa kompetences atbilstību

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien vienbalsīgi pieņēma lēmumu sodīt Latvijas Radio (LR) par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu programmas “Latvijas Radio 5 – Pieci.lv” (“Pieci.lv”) raidījuma “Pilnīgs vakars” rubrikā “Pieliec punktu”, aģentūru LETA informēja NEPLP Informācijas centra vadītāja Agnese Berga. LR piemērots administratīvais sods 8000 eiro apmērā.

Kā norāda NEPLP pārstāve, pārbaudot raidījuma “Pilnīgs vakars” 14.aprīļa, 21.aprīļa un 28.aprīļa, 5.maija, 12.maija, 19.maija, 26.maija, 2.jūnija un 9.jūnija ierakstus, NEPLP konstatēja, ka raidījumu “Pilnīgs vakars” rubrikā “Pieliec punktu” izplatīti rupji un nepieklājīgi izteicieni.

NEPLP konstatēja, ka šajos radio raidījumos ir pārkāpta Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 66.panta 2.daļa, saskaņā ar kuru “sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmas tiek veidotas atbilstoši augstām ētikas un kvalitātes prasībām un atspoguļo sabiedrības uzskatu dažādību”. Tāpat ir izdarīts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.5 panta 5.daļā paredzētais administratīvais pārkāpums. Saskaņā ar šo normu par elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu veidošanai vai pakalpojumu sniegšanai pēc pieprasījuma noteikto aizliegumu un ierobežojumu pārkāpumu juridiskajām personām var piemērot naudas sodu no 500 līdz 10 000 eiro.

LR pārstāvji savos paskaidrojumos nenoliedz NEPLP, ka raidījuma “Pilnīgs vakars” rubrikā “Pieliec punktu” izplatīti rupji un nepieklājīgi izteicieni.

LR secinājusi, ka, ņemot vērā raidījuma “Pilnīgs vakars” definēto mērķi, auditorijas vecuma spektru, arī “Pieci.lv” rubrikas definētos noteikumus un pašas rubrikas jēgu, rubrika izveidota pietiekamā mērā nenodrošinot satura kvalitātes prasības. Tāpat secināts, ka pirms rubrikas izskanējušo brīdinājumu nevar uzskatīt par pietiekamu un pamatotu darbību, lai nodrošinātu LR kā medija atbildīgu rīcību.

LR arī norāda, ka turpmāk raidījumu veidošanā notiks sevišķa kvalitātes prasību izvērtēšana, piemēram, papildinot iekšējos normatīvos aktus ar noteikumiem par necenzētas un aizvainojošas leksikas lietojumu, jaunu raidījumu un rubriku apstiprināšanas kārtību, kā arī stiprinot satura kvalitātes uzraudzības mehānismus un uzlabojot programmu vadību.

Vērtējot šo jautājumu, NEPLP ņēma vērā arī LR rīcības kodeksu, kas nosaka, ka radio ēterā nav pieļaujama žargona, vulgāru un rupju izteicienu lietošana.

Atsaucoties uz Valsts valodas aģentūras pausto, NEPLP secina, ka nenormēta valoda, tai skaitā, rupji un nepieklājīgi izteicieni, pēc sava rakstura un būtības nav savienojami ar LR Rīcības kodeksā iekļauto prasību izklaides raidījumos ievērot vispārpieņemtas pieklājības normas, jo šādus izteicienus jeb lamu vārdus lieto, lai savu neapmierinātību, sašutumu izteiktu rupjā, nepieklājīgā veidā, vai lai kādu apvainotu, nozākātu, un šādu vārdu lietojums nav pieņemams, informēja Berga.

Kā ziņots, jautājums par “Pieci.lv” darbību aktualizējās saistībā ar vairākām AS “SuperFM” valdes priekšsēdētāja Uģa Poļa sūdzībām par necenzētas leksikas lietojumu “Pieci.lv” raidījumos un atskaņotajās dziesmās. Paskaidrojumus par radio darbību pieprasījusi arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Dagilim pieprasa “Pieci.lv” attīstības stratēģijas plānu

Latvijas Radio valde nolēmusi pieprasīt “Latvijas Radio 5 – Pieci.lv” (“Pieci.lv”) programmas direktoram Kārlim Dagilim, kurš uz laiku bija atstādināts no amata, tālākas attīstības stratēģiju, vadības kapacitātes un satura kvalitātes kontroles paaugstināšanas plānu, aģentūru LETA informēja Latvijas Radio Sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Liene Vimba.

Ceturtdien valdes sēdē pabeigta Dagiļa un “Pieci.lv” galvenās satura redaktores Annas Platpīres darbības un profesionālo kompetenču izvērtēšana. Līdz ar izvērtējuma pabeigšanu, zaudējis spēku iepriekš pieņemtais lēmums par Dagiļa atstādināšanu no amata pienākumu veikšanas uz izvērtēšanas laiku.

Valde arī nolēma, ka tiks izvērtēta “Pieci.lv” galvenā mūzikas redaktora Toma Grēviņa darbība un profesionālā kompetence. Tas tikšot darīts, kad Grēviņš atgriezīsies “pēc attaisnotas prombūtnes”, informēja Vimba.

Kā ziņots, Dagilis no programmas direktora pienākumu pildīšanas tika atstādināts jūlija vidū.

Jautājums par “Pieci.lv” darbību aktualizējās saistībā ar vairākām AS “SuperFM” valdes priekšsēdētāja Uģa Poļa sūdzībām par necenzētas leksikas lietojumu “Pieci.lv” raidījumos un atskaņotajās dziesmās. Paskaidrojumus par radio darbību pieprasījusi arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu