Advokāts: Savčenko var apmainīt pret Krievijas karavīriem • IR.lv

Advokāts: Savčenko var apmainīt pret Krievijas karavīriem

23
Nadežda Savčenko Maskavas tiesā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Savčenko atbalsta akciju šodien pie Krievijas vēstniecības rīko Latvijas Ukraiņu kongress

Krievijas un Ukrainas specdienesti spriež par iespējamo ukraiņu lidotājas Nadeždas Savčenko apmainīšanu pret krievu karavīriem Jevgēņiju Jerofejevu un Aleksandru Aleksandrovu, telekanāla “112Ukraina” ēterā paziņoja Savčenko advokāts Marks Feigins.

Krievijas un Ukrainas starpā turpina darboties vienošanās par tiesisko palīdzību, un atbilstoši tai pēc tam, kad Savčenko lietā tiks pieņemts spriedums, viņu var nosūtīt izciest sodu uz Ukrainu. Savukārt Krievijas puse var šādā pat kārtībā pieprasīt Jerofejeva un Aleksandrova izdošanu, sacīja advokāts.

Sagaidāms, ka Krievijas karavīru tiesāšana sāksies septembrī, savukārt jau ceturtdien Krievijas Rostovas apgabala Doņeckā pilsētas tiesā sāksies sākotnējā noklausīšanās Savčenko lietā.

Pirmdien Krievijas medijs “Gazeta.ru” ziņoja, ka Jerofejevs un Aleksandrovs jau esot apmainīti pret ukraiņu karavīriem, kas Donbasā atrodas prokremlisko teroristu gūstā. Kijeva šo informāciju noliedza, vienlaikus atzīstot, ka sarunas par krievu karavīru apmaiņu tiešām notiek.

Maskava 34 gadus veco Savčenko vaino divu Krievijas žurnālistu nāvē pagājušajā vasarā Ukrainas austrumos, pret viņu ierosināta arī krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju. Ceturtdien pie Krievijas vēstniecības Latvijā notiks pikets, prasot atbrīvot Savčenko. To rīko Latvijas Ukraiņu kongress. Tā valdes priekšsēdētājs Mikola Pavļuks izplatījis paziņojumu, kurā piepras nekavējoties atbrīvot Savčenko.

“Latvijas Republika, Eiropas Savienība un starptautiskā kopiena kopumā ir vairākkārt aicinājušas Krievijas Federāciju atbrīvot Nadiju Savčenko, bet uz visiem aicinājumiem Krievijas valsts sodu sistēma tikai pastiprināja N. Savčenko izvirzīto apsūdzību absurdumu. Pēdējais piliens bija Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūras lēmums nosūtīt N. Savčenko lietu Rostovas apgabala Doņeckas pilsētas tiesai izskatīšanai pēc būtības, tiecoties tādējādi par katru cenu slēpt politisko vardarbību no starptautiskās kopienas un cilvēktiesību organizāciju uzmanības,” teikts paziņojumā.

Savčenko un Ukrainas atbalsta akcijā Rīgā ceturtdien sāksies plkst. 13.30 unilgs stundu iepretī Krievijas vēstniecībai Antonijas ielā 2.

 

Komentāri (23)

Fikseris 30.07.2015. 18.12

Ja Savčenko tiks brīvībā viņa kļūs par nākošo Ukrainas prezidentu.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu