Uz AB dambja “nelikumīgi” atgriežas Rīgas robežzīme ar zili balto sirdi • IR.lv

Uz AB dambja “nelikumīgi” atgriežas Rīgas robežzīme ar zili balto sirdi

23
Stilizētā replika uz AB dambja Rīgas centrā, kas veidota pēc mākslinieka Valda Celma robežzīmes "Rīga" oriģināla. Foto: Sabīne Bērziņa
Sabīne Bērziņa

Mākslinieks Valdis Celms to sauc par sava darba izkropļojumu un pilsētas tēla degradāciju 

Uz AB dambja 15.jūnijā novietotā dizainera Valda Celma veidotās Rīgas robežzīmes replika ar Rīgas karoga zilibaltkrāsotu sirsniņu garumzīmes vietā liecina, ka Rīgas dome (RD) “stūrgalvīgi turpina ignorēt likumdošanu un manas intelektuālās tiesības”, Ir.lv teica mākslinieks. Arī pilsētas galvenā māksliniece Ilze Dūduma bilst, ka “tas noteikti nevar būt likumīgi”.

To, ka šāda zīme ar sirsniņu uzstādīta AB dambī, Celms dzirdējis, bet atļauju to darīt neviens no Rīgas domes viņam nav jautājis. Māksliniekā “tas izraisa absolūtu nepatiku”.

Rīgas robežzīmes replika, kur garumzīme virs burta “ī” aizstāta ar sirsniņu, plašas diskusijas sabiedrībā raisīja pagājušajā gadā. Šogad uz AB dambja pie “Swedbank” ēkas zīmes replika uzstādīta 15.jūnijā. RD Pilsētas attīstības komitejas preses sekretārs Mārtiņš Vilemsons Ir.lv teica, ka tas nav robežzīmes oriģināls, bet gan tikai stilizēta zīme, mākslas objekts. Zīme uzstādīta mārketinga nolūkos – cilvēkiem tur patīkot fotografēties.

Uz jautājumu, kāpēc dome uzstādīja šādu stilizētu repliku, ja jau pērn Rīgas robežzīme pēc diskusijas sabiedrībā tika iekļauta aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kas neparedz tās pārveidi vai stilizāciju, Vilemsons atbildēja, ka “atbildi šodien diemžēl neizdosies sagatavot”. Arī galvenā māksliniece Ilze Dūduma komentārus atteicās sniegt, tomēr piebilda, ka “tas noteikti nevar būt likumīgi”.

Mākslinieks Celms uzskata, ka šāds mārketings neatbilst Rīgai “kā vēsturiskai pilsētai, kura lepojas ar savu jūgendstilu, ar viduslaiku gotiskajām celtnēm “. Rīgas robežzīmi ar sirsniņu viņš sauc par izkropļojumu. Sirsniņas, viņaprāt, jālieto privātās sarakstēs, bet pilsētas tēlu tas degradē.

Viņaprāt, Rīgas dome “absolūti nesaprot, kas ir pilsētas seja, kas ir zīmols un kas ir autortiesības”. Tas, ka sirds noņemta no oriģinālajiem Rīgas zīmes burtiem, nenozīmē, ka to var uzstādīt uz tādiem pašiem burtiem, “kurus viņi uztaisa”. Pēc Celma domām, “Rīgas mākslinieciskā vadība un pilsētas attīstības stratēģiskā plānošana ir aizgājušas galīgi purvā, jo cilvēki lemj par jautājumiem, kas absolūti nav viņu kompetencē”.

Skandāls par Rīgas robežzīmes kropļošanu sākās pērn maijā, kad pirmoreiz šāda sirsniņa garumzīmes vietā uz robežzīmes parādījās Kārļa Ulmaņa gatvē. Pēc tam tā vairākkārt piedzīvoja pārvērtības, jo tika nokrāstota gan Ukrainas, gan Latvijas karoga krāsās.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) piešķīra robežzīmei “Rīga” kultūras pieminekļa statusu, kas nozīmē, ka šo objektu nedrīkst mainīt un darba pārvietošana vai pārveidošana turpmāk jāsaskaņo ar VKPAI. Tomēr par mākslas darbu repliku izvietošanu un pārveidošanu, kā tas ir šajā gadījumā, inspekcija neatbild, Ir.lv stāstīja VKPAI vadītāja vietniece Katrīna Kukaine.

Pērn Kultūras ministrija vērsās Rīgas domē ar aicinājumu novērst mākslinieka Celma personisko tiesību uz darba neaizskaramību pārkāpumu, atjaunojot sākotnējā izskatā mākslinieka 1980.gadā izveidoto robežzīmi “Rīga”. Pie domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) vērsās arī vairākas sabiedrībā zināmas personas, publiskā vēstulē paužot protestu pret Rīgas vizuālās zīmes “izkropļošanu un banalizēšanu”, kā arī pret autortiesību pārkāpumu un latviešu valodas pareizrakstības ignorēšanu. Valsts valodas centrs uzskatīja, ka sirsniņa uz Rīgas uzraksta nenozīmē garumzīmi, un piemēroja sodu Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājam Krišjānim Peteram (SC).

Savukārt Rīgas mērs uzskatīja, ka šādi Rīgas zīme izskatās labi. Vēl pagājušā gada jūlijā domes Satiksmes departamenta pārstāve Ir.lv stāstīja, ka ar sirds veidolu uz vienas Rīgas robežzīmes bijis iecerēts pievērst uzmanību faktam, ka Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Pārējiem uzrakstiem sirds pievienota pēc tam, kad cilvēki labprāt fotografējušies pie pirmā nomainītā uzraksta un publiskojuši bildes sociālajos tīklos.

Arī tagad Ir.lv uz AB dambja satiktie cilvēki labprāt fotografējas pie šīs zīmes. To dara Kristiāna un Beāte, kas apgalvo, ka viņas mīl un viņām patīk Rīga, tāpēc sirsniņas atrašanās uz viena no burtiem šķietot pašsaprotama. Rīdzinieks Konstantīns (30) domā līdzīgi, bet to, ka māksliniekam varētu tas nepatikt, vērtē kā mākslinieka vēlmi pēc PR.

Pagājušajā gadā Rīgas domes struktūrvienības – Satiksmes departaments un Rīgas pilsētas būvvalde – nepiekrita Rīgas robežzīmes iekļaušanai kultūras pieminekļu sarakstā un ilgstoši zīme netika atjaunota mākslinieka iecerētajā oriģinālajā izskatā.

Komentāri (23)

rinķī apkārt 03.07.2015. 18.02

Garumzīmes vietā sirsniņa uz Ī. :) Šajā sirsniņā saduras divu tautu mentalitāte, skaistuma izjūta, tādēļ jau ir tāds skandāls. Šad tad nākas pamanīt komentāros neizpratni par to, kas ir latviešu garīgās vērtības, kultūrvide utt. Te lūk ir viens uzskatāms piemērs – izkropļots burts no latviešu alfabēta, kurš lielai daļai latviešu ” lauž acis ārā”. Un klaja, pat provokatīva, nicinoša attieksme pret latviešiem tik svarīgo kultūrvidi no šobrīd Rīgā valdošās Saskaņas puses.

+20
-2
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 03.07.2015. 20.27

Saskaņas nicinoša attieksme – par daudz goda vērtējumā. Faktiski tā ir švaļu bravūra par nozagto.

+12
-1
Atbildēt

1

kristaps_freimanis 03.07.2015. 17.42

Cilvēkam ir uzdāvināta nauda, vien jāsūdz tiesā un jāpiedzen.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu