ZZS gatava strādāt Āboltiņas vadītā valdībā, VL-TB/LNNK izvairīga (papild.) • IR.lv

ZZS gatava strādāt Āboltiņas vadītā valdībā, VL-TB/LNNK izvairīga (papild.)

42
Saeimas deputāti Raimonds Bergmanis (no kreisās), Ainārs Mežulis, Solvita Āboltiņa, tobrīd vēl Valsts prezidenta amata kandidāts aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Saeimas deputāts Augusts Berigmanis pēc Valsts prezidenta vēlēšanu 1.kārtas balsojuma rezultātu paziņošanas. Foto: Ieva Lūka, LETA

Mūrniece: Nacionālā apvienība valdību nevēlas gāzt

Ja pašreizējā valdība kritīs, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) gatava turpināt darbu valdībā, ko vadītu “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa, savukārt “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) ir izvairīga par šo jautājumu, otrdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Lai gan varas partijas apgalvo, ka šajā Saeimas sasaukumā cita koalīcija nav iespējama, neoficiāla informācija liecina, ka jau notiek aizkulišu sarunas par Nacionālās apvienības aizstāšanu jaunajā valdībā ar Reģionu apvienību un partiju “No sirds Latvijai”.

Plaisu koalīcijā padziļinājušas pretrunas par bēgļu uzņemšanu, jo VL-TB/LNNK, kas ir viena no koalīcijas partijām, apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā, lai tiktu atcelts valdības lēmums uzņemt 250 bēgļus.

Āboltiņa uzskata, ka bēgļu dēļ valdība nekritīs, bet pieļauj, ka tas varētu notikt rudenī, kad jāpieņem jaunais valsts budžets. Ja valdība demisionēs, viņa ir gatava stāties Laimdotas Straujumas vietā.

“Es esmu pietiekami daudz kritizēta par to, ka neesmu kādos brīžos uzņēmusies kā partijas vadītāja valdības vadīšanu. Ja kādā gadījumā tas notiktu, tad visdrīzāk “Vienotība” lemtu par to, ka mēs šo principu ievērojam, ka partijas vadītājs ir arī nākamais premjera kandidāts,” otrdien LNT raidījumā “900 sekundes” norādīja Āboltiņa.

Laimdotas Straujumas (V) vadītās valdības iekšienē nav nekādu nesaskaņu, kas varētu novest pie tās krišanas, trešdien LNT situāciju valdībā raksturoja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Pēc viņa vārdiem, nekādas reālas sarunas par valdības maiņu pašlaik nenotiekot un publiskajā telpā izskanot vien spekulācijas, tomēr, ja “kādā teorētiskā gadījumā” Straujumas valdība kristu, viņaprāt, būtu tikai loģiski, ka “Vienotība” premjera amatam piedāvātu partijas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu.

Matīss nesniedza tiešu vērtējumu pieļāvumiem, ka Straujuma varētu būt nogurusi vadīt valdību. Varēja noprast, ka viņš šādu iespēju vērtē skeptiski, tomēr politiķis uzsvēra, ka šis jautājums ir jāuzdod premjerei pašai, lai arī viņa tikko aiz muguras ir smaga prezidentūra Eiropas Savienībā un priekšā stāv ne mazāk sarežģīts darbs pie nākamā gada budžeta.

Politiķis atzina, ka darbs pie nākamā gada budžeta būs smags, jo katram ministram, kuram var nākties samazināt tēriņus, būs grūti paskaidrot savai nozarei, kāpēc izdevumi jāsamazina, lai arī kopumā ekonomikā vērojama neliela izaugsme. Matīss atzina, ka ministriem būtu jāsaprot, ka papildus līdzekļi ir nepieciešami tieši prioritātēm, kas primāri saistās ar valsts drošību.

Tikmēr Nacionālā apvienība turpina uzsvērt, ka nav ieinteresēta gāzt valdību.

“Nacionālā apvienība strādā valdībā, ir pierādījusi, ka vēlas strādāt valdībā un vēlas to darīt. Nacionālā apvienība valdību nevēlas gāzt. Tas ir pretēji valsts interesēm,” “LNT Ziņām” teica Saeimas priekšsēdētāja, VL-TB/LNNK Ināra Mūrniece.

Ieilgusī krīze koalīcijā ir apnikusi ZZS, tās Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmnanis koalīcijas partnerus aicina rīkoties izlēmīgi.

“Es gribētu teikt, cienījamie mani draugi, kolēģi – kaut ko dariet! Vai nu Nacionālā apvienība, gāziet to valdību, lai ir labāka, kas kārtīgāk risina šos bēgļu jautājumus. Ja neapmierina esošā situācija, kāda patreiz ir, tad “Vienotībai” kaut kas jādara ir. Vai viņi tiešām maina valdību vai tiešām maina premjeri, vai ko. Man liekas, ka tāda situācija, kā patreiz, ilgi palikt nevar,” vērtēja Brigmanis.

Runājot par Āboltiņu kā potenciālo premjeri, viņš norādīja: “Ja viņi arī nominēs, “Vienotība”, piemēram, kādā X brīdī Āboltiņu, mēs viņu atbalstīsim.”

Mūrniece uz jautājumu par Āboltiņas piemērotību premjerministres amatam izvairījās atbildēt: “Nu, tad jāvaicā, kas ir ieinteresēts šo valdību šūpot?”

(papildināta ar Anrija Matīsa viedokli)

Komentāri (42)

klans 29.07.2015. 08.40

Vai principā ir iespējams valdības variants, kurā ZZS nebūtu ar mieru piedalīties.

+14
0
Atbildēt

3

    andrejs > klans 29.07.2015. 10.42

    Bija viens brīdis tautas vēsturē, kad Lembergs tika noslaucīts malā un varējām attīstīt un būvēt valsti bez smagos noziegumos apsūdzētā.

    ————————

    vienīgā iespēja tikt vaļā no smagos noziegumos apsūdzētā ir ielikt viņu ķurķī. Bija laba izdevība, kad Lemberga Dome bija pieņēmusi kārtējo lēmumu sava biznesa interesēs. Vajadzēja tik rakt un piesiet bumbas par prokuratūras noteikto ierobežojumu neievērošanu. Diemžēl Dombrovska Bukānei bija pārāk vāja atmiņa lai “atcerētos” vai Lembergs piedalījās balsošanā, vai nē… :)))

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > klans 29.07.2015. 09.36

    uz klans

    Bija mums viena iespēja, kad pēc Rīkojuma N2 Lembergam un ZZS Brigmanim neviens nejautāja, vai “viņi grib padalīties” utt.

    Bija viens brīdis tautas vēsturē, kad Lembergs tika noslaucīts malā un varējām attīstīt un būvēt valsti bez smagos noziegumos apsūdzētā.

    Bet tauta izvēlējās dzīvot turpmāk ar Aivaru Lembergu, Āboltiņas un “zaļo” vadībā.

    Tauta, inteliģence, politiķi( gan pozīcijas, gan opozīcijas) klusēja un piekrita Lemberga atkalpasaukšanā un tāpēc:

    LEMBERGAM, VIŅA SATELĪTIEM UN ĀBOLTIŅAS VIENOTĪBAI IR VISLATVIJAS MANDĀTS!!

    Bet satraukumam un spriedzei nevajadzētu būt, jo nelietis Šadurskis taču pateica:

    ” PAR LATVIJU “!

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Normunds > klans 29.07.2015. 10.30

    klans, dienas jautājums! :D

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 29.07.2015. 08.57

lembes mau…pardon , kabataspartija kaa pionieri vienmeer gatavi straadaat valdiibaa , jebkuraa koaliiķijaa.

+14
0
Atbildēt

0

J.Biotops 29.07.2015. 09.00

Virsraksta sākums „ZZS gatava strādāt…” izsauc skumjas pārdomas par vārda „strādāt” nozīmi.

+14
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu