Ceru, ka tas nepaliks bez atbildes • IR.lv

Ceru, ka tas nepaliks bez atbildes

10
Attēlā redzama maizīte ar gaļu, bet bez sviesta, kas skolēnu dziesmu un deju svētku dalībniekiem tika pasniegta tieši pirms nelaimīgā koncerta. Kas organizēja šo iepirkumu ēdināšanai un sekojai tā izpildei? Autores foto
Laura Bulmane

Vairāki joprojām neatbildēti jautājumi par skolēnu dziesmu un deju svētku organizāciju un norisi

Nožēlojami, ka tik nozīmīgos svētkos kā skolēnu dziesmu un deju svētki mūsu skaistajā Latvijā galvenā uzmanība tiek pievērsta tam, kurš kuru apvainojis, kurš piedalījās vai nepiedalījās svētku gājienā un tiek spriests, vai šo gājienu vajadzēja atcelt vai tomēr nē, vai tas bija atbilstoši likumam un prasībām.

Tajā pašā laikā galvenā problēma – bērnu veselība, drošība, labsajūta un vecāku rūpes un lepnums par savu bērnu drošību un līdzdalību svētkos – tiek nostumtas malā. Aizmirstam pievērst uzmanību svarīgākām problēmām un izvairāmies atbildēt un risināt vairākus jautājumus.

KAS NOTIKA svētkos pirms un ģenerālmēģinājuma laikā? KĀPĒC 500 bērniem tika sniegta medicīniskā palīdzība, bet 50 bērni tika novesti no skatuves, vēl 61 bērnam sniegta palīdzība un vairāk nekā 10 bērni tika aizvesti uz slimnīcu, daļa pat atstāta pa nakti slimnīcā uzraudzībai?

KĀPĒC netiek meklēti cēloņi tādām problēmam kā:

* Vai organizatori bērniem mēģinājumos un koncerta laikā nodrošināja pietiekamu atpūtu un brīvo laiku? (Atgādinu, ka bērni sāka mēģinājumu, pulcējoties plkst. 7.30 Mežaparkā, un beidza mēģinājumus plkst. 19.) Jāizvērtē, vai tika nodrošināts pietiekami ilgs brīvs laiks mēģinājuma norisē. Svētku nometnes organizatoriem taču tiek uzstādītas stingras prasības par bērnu brīvo laiku un atpūtu.

* Vai koncerta laikā bēniem nodrošināja pietiekami daudz dzeramā ūdens un vai bija iespēja apsēsties koncerta laikā? 

No dziedātājiem un bērnu vecākiem dzirdēts, ka bērni koncerta laikā uz skatuves nedrīkstēja sēdēt vai dzert ūdeni no pudelēm. Nav noslēpums – oficiālos pasākumos vai atklāšanās arī pieaugušam cilvēkam ir grūti nostāvēt kājās, taču dziesmu svētku koncerts ilga gandrīz trīs stundas. Lai visi svētku dalībnieki varētu atrasties uz estrādes, dalībnieki min, ka svētku laikā bērniem tika noteikts – katram dalībniekam uz Mežaparka skatuves atvēlēts 31 centimetrs laukuma un tajā arī bija jāiekļaujas. Dīvaini! Ja nemaldos, pat arhitekti atvēlē vairāk vietas cilvēkam, zīmējot savus plānus.

* Vai organizatori bērniem nodrošināja atblistošu ēdināšanu? 

Grūti iedomāties, ka divas maizītes vienā vakarā un otrā rītā ir atbilstoša ēdināšana un tas atbilst noteiktajām prasībām. Domāju, ka visi, kas ir nodarbojušies ar sportu vai koncertējuši, piedalījušies kādās sacensībās, uzskatīs šo ēdiena piedāvājumu par nepietiekamu, bet gribētos, lai to labāk izvērtē speciālists.

* Vai ir izpētīta šā ēdiena uzturvērtība? Vai var saukt par sviestmaizēm tās, kuras piedāvāja bērniem svētkos? (skat. foto no koncerta dalībniekam piedāvātā sendviča) Kur palicis sviests? Ko par to saka speciālisti (dietologi)? 

Latvijā ir pietiekami labi dietologi, kas varētu izvērtēt atbilstību bērna uztura prasībām pasākumos. Ceru, ka uz mūsu bērnu veselību netika taupīti līdzekļi tāpat kā uguņošanai, kurai visos svētkos tiek veltīti lieli līdzekļi.

Tie, kuri piedalījās koncertā un redzēja bērnu ģībšanu, to nevarēs izdzēst no atmiņas. Pasākums gandrīz atgādināja veikala “Maxima” traģēdiju – ar šausmām bija jānoskatās, kā bērni ar nokārtām rociņām un galviņām tika stiepti lejā no skatuves, citi bija uz glābēju rokām vai saņemti segās – kā nu kurš spēja nokļūt no skatuves.

Cerams, ka atbildīgās personas rūpēsies un gādās, lai šīs šausmas neatkārtotos, lai galvenā uzmanība netiktu pievērsta tam, vai kāds atcēla vai neatcēla svētku gājienu, bet izskatītu faktus – īstās problēmas un cēloņus šādai situācijai. Lai nākamie dziesmu svētki izdodas un vecāki ļauj bērniem tajos piedalīties ar mierīgu prātu un apziņu, ka tiek gādāts par bērnu drošību un veselību.

Nedrīkstam dzīvot atmiņās un žēloties par traģēdijām, kā, piemēram, Talsu traģēdiju, tomēr svarīgi laikus novērst problēmas un to iespējamās sekas, kā arī neizvairīties no savas atbildības par iedzīvotāju un svētku dalībnieku drošību.

Autore ir Bērnu Slimnīcas fonda dibinātāja, Vītolu fonda padomes locekle, bijusī uzņēmēja un Rīgas domes deputāte

 

Komentāri (10)

gustaps 29.07.2015. 19.56

12 tūkstošiem mammu ir 12 tūkstoši viedokļu par režīmu, diētu, vegānismu un reiki.

Veto tiesības katrai mammai! Un tiesībsargu arī jāpieslēdz.

Varbūt mierīgāk un saticīgāk bez tiem Dziesmu svētkiem? Izslēdzam riskus. Pilnīgi un galīgi.

+6
-2
Atbildēt

0

ierados 29.07.2015. 12.13

Štrunts par bitēm, ka tik medus. Urā ambicioziem, nekompetentiem fīreriem!

+3
0
Atbildēt

0

Bet 29.07.2015. 13.34

Nekas, gan jau nākamajos svētkos daudz ko izmainīs.

Gan jau samazinās dziedātāju skaitu uz lielās estrādes, bet tad atkal būs slikti, jo visi lūk gatavojušies vairākus gadus, un nu netiek. Vai tad netika dzirdēts, ka daudzi palikuši mājās.

Vairāk vajadzēja ļaut estrādē skolēniem apsēsties un tad ģibēju ,cerams, būtu mazāk.

Bet, kļūdas būs vienmēr un neapmierināto, vienalga par ko- tāpat būs.

Piekrītu, ka iespējams pat telefoni visi sakarinātie kaklā- varēja ietekmēt šo dziedātāju veselību. Kāds gan brīnums, jo jaunie paliek arvien fiziski neaktīvāki. Kā nekā fizkultūrai tiek mests liels līkums. To arī nevajag aizmirst.

Nākošajos Dziesmu svētkos tiks panākts tas, ka prasīs ģimenes ārsta atbildīgu atziņu par bērna veselību, un varbūt labi!

+4
-2
Atbildēt

1

    Fridolins > Bet 29.07.2015. 16.05

    Tas papīrs, kru prasīs jau nerisinās problēmas.

    Nemazinās lieluma māniju un pārspīlētās prasības nekoo nedodt pretī.

    Svētkiem jābūt ar svētku līksmību nevis maniakāli piespiest izdziedāt katru noti līdz tūkstošdaļai herca.

    Lai uzpumpētu tāmi ir aizgājuši pārmērībās.

    Bērnu tiesību aizsardzības centrs nav dzirdēts. Bail, ka nogriezīs budžetu?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu