Lībijas tiesa piespriež nāvessodu Kadafi dēlam • IR.lv

Lībijas tiesa piespriež nāvessodu Kadafi dēlam

11
Bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi dēls Saifs al Islāms. Foto: EPA/LETA

Viņš tiesas zālē neatradās, jo ir to kaujinieku grupējumu gūstā, kas nepakļaujas Tripoles valdībai

Tripoles tiesa otrdien piespriedusi nāvessodu bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi dēlam Saifam al Islāmam, kā arī bijušajam premjerministram Bagdadi al Mahmudi un kādreizējam izlūkdienesta šefam Abdullam Senusi, vēsta Lībijas oficiālā ziņu aģentūra.

No 37 apsūdzētajiem nāvessods piespriests vēl sešām citām bijušajām Kadafi režīma amatpersonām, kuras tiesa atzina par vainīgām “genocīdā” un “slepkavībās”, kas pastrādātas 2011.gada sacelšanās laikā, ziņo LETA/AFP.

Seifs al Islāms tiesas zālē neatradās, jo viņš ir to kaujinieku grupējumu gūstā, kas darbojas Lībijas dienvidrietumu kalnu apgabalos un nepakļaujas Tripoles valdībai, bet starptautiski atzītajai Lībijas valdībai, kas pagājušā gada augustā bija spiesta bēgt uz valsts austrumdaļu.

Prāva sākās pagājušā gada aprīlī un izpelnījusies cilvēktiesību aizstāvju organizāciju kritiku par apsūdzēto ierobežoto piekļuvi advokātiem un viņu lietās esošajiem dokumentiem. Procesu aizēnojis arī neatrisinātais konflikts ar Starptautisko Krimināltiesu (SKT) par šīs lietas jurisdikciju.

Pēdējo reizi Seifs al Islāms ar videokonferences iekārtas palīdzību tiesā uzstājās pagājušā gada maijā.

Vairums pārējo apsūdzēto atrodas Tripolē, bet daži arī Lībijas trešajā lielākajā pilsētā Misrātā, kas pakļaujas Tripoles valdībai.

ANO ar Lībijas pilsoņkaru saistīto lietu izskatīšanu 2011.gada februārī nodeva SKT, un tā Seifu al Islāmu izsludinājusi starptautiskā meklēšanā aizdomās par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci.

SKT prokurori uzskata, ka Seifs al Islāms, būdams sava tēva “iekšējā loka” pārstāvis, “iecerējis un vadījis plānu pret Kadafi režīmu vērsto civilistu demonstrāciju atturēšanai un apspiešanai, izmantojot visus līdzekļus”.

Tikmēr Tripoles tiesā viņam tikušas izvirzītas apsūdzības arī par cilvēku nolaupīšanu, laupīšanu, sabotāžu un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

 

Komentāri (11)

J.Biotops 28.07.2015. 17.07

Tradicionāla „tiesa” pēc kāda režīma krišanas. Tiesnešu atvasēm arī ir par ko padomāt.

Vēl vairāk padomāt vajadzētu kāda varen demokrātiska alfa tēviņa meitām tepat kaimiņos. Ja nu neizdodas laikus aizmukt…

+2
0
Atbildēt

0

Fikseris 28.07.2015. 16.44

Apsveicami. Visi no Lībija Staļina režīma ir pelnījuši nāvessodu.

+2
-1
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 28.07.2015. 14.44

Off topic… šodien no rīta skuvos un pie sevis iedomājos – nezinu kāpēc. Kāds liktens ir Kadafi dēlam? Zināju ka viņu sagūstīja vairākus gadus atpakaļ, bet kad tieši “tiesa” piesprieda nāves sodu – nebiju dzirdējis.

Priekš mani tas ir dīvaini ka tā iedomājos un – bum – lūk atbilde.

Heh…

Nu Lībija izpostīta un pataisīta par islāmistu kaujinieku nometni. Nu no turienes traucas pa visu reģionu islāma valsts kaujinieki – griež nost galvas, iznīcina kultūras pieminekļus un ēkas. Bēgļi bēg prom un nu mums tie jāuzņem. Te nu bija rezultāts pret kuru es ietājos tos gadus atpakaļ.

Bet tad jau mani sauca par putina trolli…

heh..

Anyway – varbūt kādam ir interese par patiesību – varbūt:

youtube.com/watch?v=j4evwAMIh4Y

youtube.com/watch?v=MmahzMfw6T4

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu