Izstāde Skrīveros veltīta A.Upīša darba „Sūnu ciema zēni” 75.gadskārtai • IR.lv

Izstāde Skrīveros veltīta A.Upīša darba „Sūnu ciema zēni” 75.gadskārtai

36
Indriķa Zeberiņa zīmējumi no grāmatas "Sūnu ciema zēni". Publicitātes foto

Līdz 10. septembrim Andreja Upīša memoriālmājā Skrīveros, Daugavas ielā 58, atvērta izstāde „Sūnu ciema zēniem – 75″.

“Sūnu ciema zēni” ir viens no nedaudzajiem Andreja Upīša darbiem, kas domāti jaunajiem lasītājiem. Rakstnieks to bija iecerējis jau Pirmā pasaules kara laikā ap 1915.-1916. gadu, bet pie šīs idejas atgriezies 1918.-1919. gadā. 1923. gadā A.Gulbja apgādā iznāk luga “Laimes lācis”.

Jau sākotnēji autors bija iecerējis sižeta līniju šķetināt divos virzienos vienlaicīgi – dramatiskajā un episkajā. 1939. gadā Andrejs Upīts uzraksta stāstu “Sūnu ciema zēni”, kas pirmoreiz grāmatā izdots 1940. gadā izdevniecībā “Zelta grauds”. Grāmatu ilustrējis mākslinieks Indriķis Zeberiņš.

Kopš 1939. gada, kad Andrejs Upīts nodeva manuskriptu izdevējam, tas kopā ar Indriķa Zeberiņa ilustrācijām pirmajam izdevumam, gandrīz 50 gadus bija glabājies grāmatu izdevēja Augusta Pētersona mājās, līdz izdevēja meita M. Danilāne 1989. gadā tos atrada un atnesa uz muzeju.

Rakstniekam bija ļoti svarīgi, lai ilustrācijas organiski saistītos ar tekstu un palīdzētu lasītājam atdzīvināt tēlus, tāpēc viņš ir vērsis mākslinieka uzmanību pat uz vissīkākajām detaļām. Indriķa Zeberiņa zīmējumi arī ir ļoti precīzi un raksturojoši. Sūnciemiešus un citus stāsta varoņus viņš rāda ar humoru un tik trāpīgus, it kā pats būtu ar viņiem ticies un sarunājies. Kā rakstnieks ar valodu, tā mākslinieks ar zīmējumiem parāda ļaužu vājības un dīvainības, raksturus un savstarpējās attiecības. Pārliecinoši un dabiski ir sūnciemieši. Viss šis zīmējumu cikls pauž dzīvesprieku, tāpat kā Andreja Upīša stāsts.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu