Festivāla AD LUCEM noslēgumā - baltu un persiešu etno mūzika • IR.lv

Festivāla AD LUCEM noslēgumā – baltu un persiešu etno mūzika

31
Sauļus Petreikis. Publicitātes foto

Introvertās mākslas festivāla AD LUCEM noslēguma koncerts „Baltu un persiešu etno mūzika” izskanēs 29.jūlijā Siguldā, koncertzālē „Baltais flīģelis”.

Tajā piedalīsies dažādu valstu mākslinieki, kurus vieno mīlestība uz harmoniju, dvēseles gaismu un ideju, kas vienotā izjūtā spēj savienot dažādu tautu un reliģisko piederību cilvēkus.

Gadsimtiem seno baltu un sūfiju mūziku koncertā atskaņos atzītā latviešu koklētāja Laima Jansone, lietuviešu pūšaminstrumentālists Sauļus Petreikis, irāņu dafa spēles virtuozs Hamidreza Rahbaralams, latviešu situminstrumentālists Mārtiņš Miļevskis un instrumentālā grupa. Savukārt muzikālo izpildījumu papildinās izcilā turku dejotāja un horeogrāfa Alpera Akčaja priekšnesums un irāņu kaligrāfijas mākslas vizualizācijas.

Labi pazīstamajai un klausītāju iemīļotajai kokles spēles virtuozei Laimai Jansonei ir īpaši nopelni latviešu mūzikā. Laima ir iecēlusi mūsu tautas seno instrumentu – etnogrāfisko kokli visaugstākajā goda vietā un tiek aicināta uzstāties visnozīmīgākajos valsts pasākumos.

Sauļus Petreikis (1984) ir reizē talantīgs dabas bērns un profesionāls mūziķis, trompetes virtuozs, dziedātājs, tautas mūzikas pazinējs, skolotājs, producents un izpildītājs multiinstrumentālists, viens no nedaudzajiem cilvēkiem Eiropā, kam pieder unikāla mūzikas instrumentu kolekcija no visas pasaules. To viņš prot likt arī lietā – viņš brīnišķīgi pārvalda ne tikai lietuviešu birbīnes, ragus un svilpes, bet vairāk nekā 30 dažādu tautu pūšaminstrumentus, tai skaitā indiešu bansuri, persiešu neju, armēņu duduku, Nepālas flautu, dažādas ķīniešu flautas, ķeltu stabules, īru un skotu dūdas un vēl daudzus citus.

Irāņu dafa spēles virtuozs Hamidreza Rahbaralams no Šīrāzas Latvijā ir uzstājies jau vairakkārt, un ik reizi zāles ir skatītāju pilnas, līdzīgi kā tas ir arī viņa koncertos Irānā, Taizemē, Indijā, Turcijā. Hamidreza lieliski spēlē arī citus austrumu mūzikas instrumentus – sitāru, tamburu, džambu.

Alpers Akčajs, tālu aiz Turcijas robežām pazīstams dejotājs, ir Stambulas Modernā teātra mākslinieks, Eksperimentālās mākslas asociācijas biedrs, kā arī UNESCO Starptautiskās internacionālās dejas komitejas biedrs.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu