ASV ar Varoņa balvu pirmoreiz sumina Latvijas cilvēktiesību aizstāvi • IR.lv

ASV ar Varoņa balvu pirmoreiz sumina Latvijas cilvēktiesību aizstāvi

26
ASV ģenerālprokurore Loreta Linča (no labās) sveic biedrības "Patvēruma "Drošā māja"" juristi Gitu Miruškinu par biedrības paveiktā darba nozīmīgumu cilvēktirdzniecības novēršanā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Balvu iegūs nevalstiskās organizācijas „Patvērums „Drošā māja”” juriste Gita Miruškina

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien reizē ar ziņojuma „Par cilvēktirdzniecības novēršanu” atklāšanu godinās arī astoņus cilvēktiesību aizstāvjus no visas pasaules. Viņu vidū ir Latvijas juriste un nevalstiskās organizācijas „Patvērums „Drošā māja”” pārstāve Gita Miruškina.

Gita Miruškina ir to astoņu aktīvistu starpā, kas no visas pasaules izvēlēti balvai par pašaizlīdzīgu darbu, piedaloties globālajā cīņā pret moderno verdzību, vēsta ASV vēstniecība Latvijā.

„Patvērums „Drošā māja”” strādā ar seksa pakalpojumu un piespiedu darba cilvēktirdzniecības upuriem, nodrošinot tiem rehabilitāciju un sniedzot nepieciešamo juridisko palīdzību. Miruškinas kundze ir veltījusi savu dzīvi, palīdzot cilvēktirdzniecības upuriem un veicinot izpratni par cilvēktirdzniecības juridiskajiem aspektiem Latvijā un ES. Viņa ir pirmā latviete, kam ASV Valsts sekretārs pasniegs ziņojuma „Par cilvēktirdzniecības novēršanu” Varoņa balvu.

Gita Miruškina ir veikusi lielu ieguldījumu Eiropas Savienības cīņā pret fiktīvajām laulībām starp ES pilsoņiem un trešo valstu pārstāvjiem. Šīs laulības tiek slēgtas ar mērķi trešo valstu pilsoņiem saņemt sociālo palīdzību imigrantiem, taču šāda prakse bieži noved pie seksa un piespiedu darba cilvēktirdzniecības, jo īpaši attiecībā uz Austrumeiropas sievietēm.

Pēdējo sešu gadu laikā Gita Miruškina ir sniegusi palīdzību vairāk nekā 150 cilvēktirdzniecības upuriem un pārstāvējusi tos gandrīz 30 tiesas procesos, ieskaitot Latvijā pirmo cilvēktirdzniecības prāvu – nozīmīgu juridisku procesu, kas joprojām nav noslēgusies.

Kā noteikts Cilvēktirdzniecības upuru aizsardzības likumā, ASV Valsts departaments ikgadējā ziņojumā izvērtē visas pasaules valdību darbu, cīnoties ar šo modernās verdzības formu. Šāgada ziņojumā – 15. pēc kārtas – apskatīts 188 valstu un teritoriju, arī ASV, paveiktais darbs. Tāpat šogad aprit 15. gadadiena kopš Cilvēktirdzniecības upuru aizsardzības likuma pieņemšanas.

 

Komentāri (26)

LoveLove 27.07.2015. 10.57

Prieks un lepnums par šādas balvas pasniegšanu Latvijas pārstāvei! Pārsteidz, ka līdz šim nekas nav lasīts par Gitas Miruškinas, kā izrādās, ļoti efektīvo darbību šajā cilvēktiesību jomā. Novēlu izturību!

+3
0
Atbildēt

0

dzeris49 27.07.2015. 12.16

Kā bieži vien, paši to labo, kas mums ir, novērtēt nespējam, vismaz, amerikāņi novērtējuši.

0
0
Atbildēt

0

latvijas_valsts 27.07.2015. 11.52

Latvieši vispār vairās rakstīt par prostitūciju savā vidū, jo viņu vidū ir izplatīta rusofobija, kuras dēļ viņiem vienmēr patīk iestāstīt sev pašiem pasakas par sliktajiem krieviem un krievietēm. Bet šajā tīklā ar fiktīvajām laulībām bija iesaistītas galvenokārt latvietes. Un ko latviešu inteliģence? Tā klusē par šo problēmu savas zemās intelektuālās kapacitātes dēļ.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu