Vidusskolēniem augstākie rezultāti krievu valodas eksāmenā, zemākie - matemātikā (papild.) • IR.lv

Vidusskolēniem augstākie rezultāti krievu valodas eksāmenā, zemākie – matemātikā (papild.)

24
Valsts prezidents Andris Bērziņš fotografējas kopā ar skolēniem pie Brīvības pieminekļa. Foto: Evija Trifanova, LETA

Šogad  pasliktinājies skolēnu sniegums latviešu valodas eksāmenā

Šogad vidusskolēni atkārtoti labākos rezultātus uzrādījuši krievu valodas eksāmenā, vidēji sasniedzot 71,8%, savukārt zemākie vērtējumi uzrādīti centralizētajā eksāmenā matemātikā, kur vidēji iegūti 43,6%, liecina Valsts izglītības satura centra informācija.

Lai gan matemātikas eksāmena rezultāts Latvijas 12.klašu skolēnu vidū bijis zemākais visu kārtoto eksāmenu vidū, šāgada sniegums, salīdzinot ar pēdējiem diviem gadiem, ir uzlabojies.

Otrais zemākais vērtējums uzrādīts vēstures eksāmenā, tomēr arī te, salīdzinot ar pērno gadu, vidējais vērtējums kāpis par 4%, sasniedzot 47,5%. Salīdzinājumam – 2013.gadā skolēni šajā eksāmenā vidēji bija uzrādījuši tikai 37,2% vērtējumu, kļūstot par vājāk nokārtoto eksāmenu togad.

Latviešu valodas eksāmens jau otro gadu pēc kārtas ierindojies trīs sliktāk uzrakstīto eksāmenu vidū, šogad vērtējumam noslīdot līdz pat 48,7%. Trīs gadu laikā vērtējums šajā eksāmenā krities par septiņiem procentiem. Latviešu valodas eksāmena rezultāts, salīdzinot ar citu eksāmenu rezultātiem, pēdējo trīs gadu laikā krities konstanti.

Krasākais rezultāta kāpums šogad piedzīvots vācu valodas eksāmenā, kur, salīdzinot ar 2014./2015.mācību gadu, vidējais rezultāts kāpis par 7,8%, sasniedzot 64,2%, gandrīz atgriežoties 2013.gada līmenī.

Krievu valodas eksāmenā vidējais rezultāts sasniedzis 71,8% atzīmi – šāds rezultāts ir augstākais sasniegtais rezultāts trīs gadu laikā visu kārtoto eksāmenu vidū. Salīdzinot ar pagājušo gadu, kad krievu valodas eksāmens arī bija vissekmīgāk nokārtotais, rezultāts kāpis vēl par nepilnu procentu.

Nedaudz zemāks vidējais rezultāts sasniegts franču valodas eksāmenā – 71,1%. Arī šajā eksāmenā trīs gadu laikā skolēnu sniegums konstanti audzis.

Savukārt svešvalodas, kuru kārto lielākais vidusskolēnu skaits, proti, angļu valodas eksāmenā šogad uzrādīts 54,1% līmenis, kas ir par 2,1% zemāk nekā pērn. Šogad eksāmenā uzrādītais līmenis ir zemāks pēdējo trīs gadu laikā, ziņo LETA.

Eksakto mācību priekšmetu vidū būtisks snieguma kāpums noticis ķīmijas eksāmenā, kur šogad uzrādītais rezultāts ir 65,6%. Pērn eksāmena rezultāts bijis par 6,1% zemāks. Arī bioloģijas eksāmenā šogad vidusskolēni spējuši kāpināt vidējo rezultātu, sasniedzot 62,5%, kas ir par 3,2% vairāk nekā pērn.

Fizikas eksāmenā skolēnu sniegums šogad krities par nepilnu procentu, jau trešo gadu turpinot sasniegtā rezultāta lejupslīdi.

Izsniegti 19 906 centralizēto eksāmenu sertifikāti tiem jauniešiem, kuri šogad ieguva vispārējo vidējo izglītību.

Zem 5% eksāmena kopvērtējums šogad bija 27 eksāmena kārtotājiem latviešu valodā, 62 eksāmena kārtotājiem matemātikā, sešiem angļu valodā un vienam vēsturē.

Sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību VISC nodod izglītības pārvaldēm, tās – izglītības iestādēm.

11.jūnijā VISC jau izsniedza 3889 vispārējās pamatizglītības sertifikātus.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (24)

kristaps_freimanis 30.06.2015. 15.14

Nav jau par ko īsti brīnīties. Ziņas latviski neviens vairs neraksta.

+2
0
Atbildēt

0

Absints 30.06.2015. 13.39

Tas nav atkarīgs no zināšanām, bet no tā kādā līmenī VISC uztaisa eksāmena uzdevumu. Ja tas ir bez kļūdām (kas gan gadās reti), tad tiek vērtēts pilnā apjomā, un rezultāti ir zemāki.

+3
-1
Atbildēt

1

haralds 30.06.2015. 15.06

Jā, biedram Bērziņa kungam švaki iet ar latviešu un angļu valodām!

0
0
Atbildēt

1

    v_rostins > haralds 30.06.2015. 15.19

    haralds

    Ieliec Bērziņa kunga vietā КПСС/TP/ZRP(v) veču, Straujumu, un es tevi uzkatīšu par puslīdz normālu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu