KNAB saredz pārkāpumus "Vienotības", "Saskaņas" un ZZS vēlēšanu izdevumos (papild.) • IR.lv

KNAB saredz pārkāpumus “Vienotības”, “Saskaņas” un ZZS vēlēšanu izdevumos (papild.)

22
Foto: Edijs Pālens, LETA

“Vienotība” pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apmēru par 43 014 eiro

12.Saeimas vēlēšanās pārkāpumus vēlēšanu izdevumos un to uzskaitē ir pieļāvušas partijas “Vienotība”, “Saskaņa”, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), “Vienoti Latvijai”, Jaunā konservatīvā partija (JKP) un “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”, pārbaudē konstatējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB, vērtējot partiju un to apvienību iesniegtās tēriņu deklarācijas saistībā ar 12.Saeimas vēlēšanām, šo sešu partiju darbībā konstatējis neuzrādītus finanšu līdzekļus 71 325 eiro apmērā, vēsta LETA.

KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga norādīja, ka KNAB pēc paša biroja iniciatīvas sāka padziļinātu pārbaudi par partiju “Saskaņa”, bet patlaban apgalvot, ka partija ir kaut ko pārkāpusi, ir priekšlaicīgi. “Ir pazīmes, kas norāda uz iespējamiem pārkāpumiem, un mēs esam sākuši pārbaudi,” sacīja Jaunskunga.

Saskaņā ar KNAB informāciju “Saskaņai” patlaban ir piemērots sods 400 eiro apmērā, norādot, ka tā nav norādījusi deputātu kandidātu veikto individuālo priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu izdevumus 4653 eiro apmērā, kā arī partija neievēroja ziņojumu par saņemtajiem ziedojumiem iesniegšanas kārtību.

Izvērtējot partiju iesniegtās vēlēšanu tēriņu deklarācijas, KNAB pret sešām partijām sāka administratīvā pārkāpuma lietvedības un pieņēma lēmumus par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodu kopumā par 5300 eiro.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pastāstīja, ka trešdien no rīta viņš atstājis spēkā lēmumu par “Vienotībai” piemēroto sodu un šis lēmums tiks nosūtīts partijai. Tālāk partija var lemt šo sodu pārsūdzēt tiesā. KNAB priekšnieks norādīja, ka pagaidām ir pāragri runāt par turpmākajām sekām, proti, vai “Vienotībai” tiks apturēts valsts finansējums, jo partija lēmumu desmit dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas var pārsūdzēt. Kamēr turpinās tiesvedība un nav stājies spēkā lēmums par sodu, finansējums netiks apturēts.

Pārējo partiju kontekstā valsts finansējuma apturēšana netiek vērtēta.

KNAB vērtējumā, “Vienotība” pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apmēru par 43 014 eiro. Savukārt ZZS pieņēmusi pretlikumīgu ziedojumu no juridiskas personas 572 eiro apmērā.

“Vienotība” par iespēju pārsūdzēt sodu saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem lems tad, kad saņems Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu un iepazīsies ar tajā minētajiem argumentiem, aģentūrai LETA sacīja partijas valdes loceklis Kārlis Šadurskis.

Politiķis skaidroja, ka partija vēl nav saņēmusi KNAB lēmumu, bet vispirms nepieciešams, lai juristi iepazītos ar KNAB argumentiem. Tad par šo jautājumu diskutēs arī partijas valde.

Piecas partijas un to apvienības nav ievērojušas ziņojumu par saņemtajiem dāvinājumiem un paziņojumu par priekšvēlēšanu aģitāciju iesniegšanas kārtību. Šādus pārkāpumus pieļāvušas JKP, “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”, “Vienoti Latvijai”, “Saskaņa” un ZZS.

Kā norāda KNAB, no 13 vēlēšanās startējušajām partijām divas – “Vienoti Latvijai” un “Latvijas Reģionu apvienība” – līdz 2014.gada 3.novembrim neiesniedza vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas. Tomēr šajos divos gadījumos netika pieņemti lēmumi par administratīvās pārkāpuma lietas uzsākšanu, jo kavējumi bija mazi.

(papildināta no 3.rindkopas)

Komentāri (22)

haralds 01.07.2015. 12.12

godīgi būtu “Vieno†ībai” tik % krēslu Saeimā atņemt, par cik % “Vieno†ība” pārsniedza atļautos izdevumus!

+6
-5
Atbildēt

1

    Reinis Lazda > haralds 08.07.2015. 16.52

    Tātad – ja par 1%, tad 1 vietu, ja par 10%, tad 10 vietas, bet, ja par 50%, tad 50 vietas? Nesanāk absurds?

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 01.07.2015. 21.40

V labā kompānijā, partija, kura kādreiz cīnijās par tiesiskumu, utt…

0
0
Atbildēt

0

andrejs 01.07.2015. 12.19

faktiski sanāk, ka Vienotība lielu daļu no deputātu krēsliem Saeimā ir burtiski nopirkusi, par lielu naudu spraužot tautai batonus ausīs, plus vēl aktīvi tika izmantots administratīvais resurss un paklausīgā “sabiedriskā” televīzija.

+4
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu