Kas turpmāk varētu notikt ar Grieķiju? • IR.lv

Kas turpmāk varētu notikt ar Grieķiju?

29
1.jūlijs. Cilvēki Atēnās gaida naudas izmaksu pie bankas. Foto: EPA/LETA

Pieci varianti, kas varētu notikt ar Grieķijas ekonomiku, ja…

Kāda nākotne gaidāma Grieķijai, kur 5.jūlijā jānotiek referendumam par atbalstu vai ne starptautisko aizdevēju prasībām reformēt šīs valsts ekonomiku? Izdevums “The Wall Street Journal” modelējis piecus scenārijus, kas varētu notikt turpmāk ar Grieķijas ekonomiku.

Kā zināms, eirozonas finanšu ministri otrdien atteicās pagarināt Grieķijas glābšanas programmas termiņu, bet trešdien sarunas turpināsies. Grieķija nav atmaksājusi Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) 1,6 miljardus eiro. Trešdien Grieķijas valdības vadītājs atkal ir mainījis taktiku un nosūtījis “labotu” priekšlikumu starptautiskajiem kreditoriem, cerot noslēgt vienošanos un novērst finanšu sabrukumu.

Grieķijā 1.jūlijā pensionāri pulcējas milzu pūļos pie bankām, lai saņemtu pensiju. Foto: EPA/LETA

1.variants – Grieķija paliek eirozonā

Atēnas piekāpjas vairākumam starptautisko kreditoru prasību, pretī saņemot visas Eiropas Centrālās bankas sniegtās iespējas. Šis variants radīs vismazākos īslaicīgos ekonomiskos satricinājumus, jo šādā gadījumā Eiropas Savienības valstis restrukturēs daļu grieķu parādu.

2.variants – Grieķija paliek pie eiro, bet atrodas ārpus eirozonas

Šādā variantā Grieķija dosies par tā saukto Melnkalnes ceļu: valsts atradīsies ārpus eirozonas, bet saglabās eiro kā kvalitatīvu valūtu. Šī ir visnotaļ iespējama perspektīva, bet viena no sliktākajām valsts turpmākajai attīstībai. Saglabājot eiro, Grieķija šādā gadījumā izslēdz sevi no piekļuves ECB resursiem un vienlaikus neļauj valdībai jelkā ietekmēt ekonomiku ar monetāro politiku. Turklāt šāds risinājums slikti ietekmēs arī vietējos uzņēmējus.

Grieķijā 1.jūlijā pensionāri pulcējas milzu pūļos pie bankām, lai saņemtu pensiju. Foto: EPA/LETA

3.variants – jaunas valūtas izveidošana

Grieķija var izveidot jaunu valūtu, kas ir stingri piesaistīta eiro. Tā izdarīja, piemēram, Igaunija 1992.gadā pēc Padomju savienības sabrukuma, kas savu kronu piesaistīja vācu markai. Šī “valūtas savienības” sistēma (currency board) nozīmētu to, ka grieķu drahmas tiku izlaistas tikai atbilstoši starptautisko rezervju apjomam. Valūtas kurss nesvārstītos.

4.variants – dubultā sistēma

Tas paredz, ka drahma un eiro lietošanā būs paralēli. Šādam variantam ir arī vairāki vēsturiski piemēri. Otrā valūta kalpos kā uzkrājumu un starptautisko norēķinu līdzeklis. Pakāpeniski drahmai būtu jānomaina eiro arī iekšējā tirgū.

5.variants – jaunā drahma

Pāreja uz jauno drahmu var notikt arī bez lielām problēmām, ja tā notiek pakāpeniski, kā aprakstīts iepriekšējā variantā. Galu galā tiks izveidota jauna, pilnībā konvertējama drahma. Taču tā uzreiz devalvēsies un banku sistēma varētu arī šādu triecienu neizturēt. Tomēr ilgtermiņā šāds variants nozīmē eksporta pieaugumu un pakāpenisku nacionālās ekonomikas konkurētspējas atjaunošanos.

 

Komentāri (29)

Aldis-2 02.07.2015. 00.03

“Le Figaro” jautā:

“Êtes-vous inquiet d’une sortie de la Grèce de la zone euro ?”

(Vai jūs uztrauc Grieķijas aiziešana no ierozonas?)

Atbildējuši 30’466 cilvēki:

21% – jā

79% – nē

Pat frančus neuztrauc Grieķija.

+3
0
Atbildēt

1

edge_indran 01.07.2015. 18.21

——–

Pieci varianti, kas varētu notikt ar Grieķijas ekonomiku, ja…

===============================================================================

Viens variants, kas varētu notikt ar Eiropas Savienības ekonomiku, ja….

http://epmgaa.media.lionheartdms.com/img/photos/2015/02/13/Portugal-debt-crisis.jpg

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu