Bijušais FIFA ierēdnis atzīstas kukuļņemšanā • IR.lv

Bijušais FIFA ierēdnis atzīstas kukuļņemšanā

9
FIFA ierēdnis Čaks Bleizers. Foto: AFP/LETA

Bleizers tika arestēts par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, pēc tam sāka sadarboties ar ASV izmeklētājiem

Bijušais Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) augsts ierēdnis Čaks Bleizers atzinies, ka saņēmis kukuļus, lai izraudzītos 2010.gada Pasaules futbola čempionāta organizētālvalsti, vēsta BBC.

„Es un citi FIFA izpildkomitejas locekļi piekritām saņemt kukuli, lai Dienvidāfrika kļūtu par 2010.gada Pasaules čempionāta uzņēmējvalsti,” teica Bleizers.

ASV publicēti izmeklēšanas materiāli, kas atklāj augsta līmeņa FIFA ierēdņu iesaisti kukuļošanā un kuros Bleizers atzīst savu vainu. Bleizers no 1990. līdz 2011.gadam bija otrais augstākais ierēdnis Ziemeļu un Centrālamerikas, kā arī Karību jūras baseina valstu futbola konfederācijā. Viņš arī no 1997.gada līdz 2013.gadam bija FIFA izpildkomitejas biedrs.

Bleizers atzinies ne tikai par 2010.gada čempionāta kukuļņemšanu, bet arī par kukuļņemšanu no 1998.gada pasaules čempionāta organizētājiem. Bleizers arī paziņoja, ka no 1993. līdz 2000.gadam viņš un citi FIFA funkcionāri kopā ar kukuļiem saņēma arī „procentus” par tiesībām translēt reģionālos futbola čempionātus.

„Sākot no aptuveni 2004.gada un turpinoties līdz 2011.gadam, es un citi FIFA izpildkomitejas biedri piekritām ņemt kukuļus, lai Dienvidāfrika kļūtu par 2010.gada pasaules futbola čempionāta saimnieci,” paziņoja Bleizers. Viņš arī teica, ka „es un citi piekrita ņemt kukuļus un naudas procentus par tiesībām translēt (..) Zelta kausus 1996., 1998., 2000., 2002. un 2003.gadā”.

Bleizeru federālie aģenti arestēja par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Pēc apsūdzības uzrādīšanas viņš piekrita sadarboties ar izmeklētājiem. Viņš piekritis ierakstīt savas sarunas ar kolēģiem. Mikrofons bijis paslēpts atslēgu brelokā, raksta BBC.

ASV tiesībsargājošās iestādes sāka krimināllietu pret FIFA augstiem ierēdņiem, un izmeklēšanas rezultātā FIFA prezidents Zeps Blaters bija spiests tomēr atkāpties no amata, kurā kongress pirms dažām dienām viņu atkal pārvēlēja.

Pagājušajā nedēļā ASV prokuratūra izvirzīja apsūdzības 14 FIFA augstiem ierēdņiem par kukuļņemšanu, izspiešanu un naudas atmazgāšanu. Četriem aizdomās turētajiem apsūdzības jau bija uzrādītas, viņu vidū ir arī Bleizers.

ASV prokurori FIFA ierēdņus apsūdz, ka pēdējo 24 gadu laikā viņi saņēmuši kopumā 150 miljonu dolāru kukuļos. Septiņi no 14 aizdomās turētajiem tika arestēti Šveices pilsētā Cīrihē, kur viņi bija ieradušies uz FIFA kongresu. Divi no viņiem ir šīs organizācijas viceprezidenti.

 

Komentāri (9)

Bet 04.06.2015. 09.45

Un no Krievijas šis blēdis gan jau arī paņēma kukuli, lai putins atkal varētu tēlot lielu un varenu valsts vīru.gan jau atzīsies arī par to. Kā man patīk šie resnie runči, kuri jau veci, bet naudas kā nepietiek tā nepietiek, laikam kapā līdzi ņems tos miljonus. Šausmoņi!

+5
0
Atbildēt

1

    Fikseris > Bet 04.06.2015. 15.59

    Kā man patīk šie resnie runči, kuri jau veci, bet naudas kā nepietiek tā nepietiek, laikam kapā līdzi ņems tos miljonus. Šausmoņi!

    ==============

    Interesanti, ka cilvēki kuri paši nopelnījuši miljardus (Bill Gates, Warren Buffett), gandrīz visu savu bagātību plāno ziedot labdarībai.

    Tikai šitie zagļi, kuri paši neko nav spējīgi dot pasaulei, grābj un grābj līdz kapa malai.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Fikseris 04.06.2015. 16.00

Kad atklāsies pierādījumi par $600 miljonu kukuli, kuru samaksāja kremlis, tad gan ies jautri :)

+3
0
Atbildēt

0

J.Biotops 04.06.2015. 10.09

Nu gan tā FIFA iekritusi. Cik labi, ka nekur citur lielajā sportā nekas tamlīdzīgs nenotiek. Un nepavisam jau nu ne olimpiskajā komitejā un tās atvasinājumos.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu