Trešdien Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi par trimdas latviešu dzīvi Kanādā • IR.lv

Trešdien Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi par trimdas latviešu dzīvi Kanādā

33
Publicitātes foto

Izstādi veidojis muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē” sadarbībā ar LNB

Kanādas dienā, 1.jūlijā, plkst.11 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 3.stāvā notiks izstādes “Latvieši Kanādā: Muzeja “Latvieši pasaulē” jaunieguvumi” atklāšana, raksta aģentūra LETA  Izstāde sniedz iespēju aplūkot 2014.gada ekspedīcijas laikā Kanādas Austrumu krasta lielākajos latviešu centros – Toronto, Monreālā, Otavā un Hamiltonā – iegūtās materiālās liecības, kas ir dažādi priekšmeti, dokumenti un fotogrāfijas. Tādējādi būs iespējams tuvāk un personiskāk iepazīt Kanādas latviešu izceļošanas stāstus un gūt priekšstatu par dzīves sākšanu jaunajā mītnes zemē. 

Izstādē eksponēta, piemēram, diriģenta Arvīda Purva fraka, zeltrača Jāņa Peniķa ķivere, kā arī Ingeborgas Patersones lellītes, kas tapušas bēgļu nometnē Vācijā. Bērnu auditorijai saistoša būs daiļamatnieka Eduarda Spravnika veidotā Gaismas pils. Viņa radītie svečturi reiz dāvināti kā pāvestam Jānim Pāvilam II, tā arī Kanādas parlamentam un Latvijas Republikas Saeimai. 

Kaut arī izstāde neaptver visas Kanādas latviešu sabiedriskās dzīves jomas, tā sniedz ieskatu trimdas kopienas dzīvē, kā arī ataino latviešu ieguldījumu Kanādas tautsaimniecībā un kultūras dzīvē – latvieši piedalījušies lielāko elektrostaciju būvniecībā, iesaistījušies sporta dzīvē, gūstot ievērojamus panākumus. Tāpat krāšņie latviešu dziesmu svētku gājieni lielpilsētu ielās vienmēr piesaistījuši neviltotu kanādiešu interesi. “Šīs ekspedīcijas rezultāts ir labs paraugs muzeja “Latvieši pasaulē” sadarbībai ar latviešu kopienām ārzemēs. 

Kanādas latvieši vienmēr ir bijuši ļoti ieinteresēti savas vēstures saglabāšanā, un muzejam nodotās vēstures liecības ļaus diasporas pieredzi ne tikai saglabāt, bet arī padarīt pieejamu interesentiem visā pasaulē. Pateicoties Kanādas sabiedrības atsaucībai un “Daugavas Vanagu” finansiālajam atbalstam, muzeja krājumā izveidota daudzveidīga un plaša kolekcija,” stāstīja izstādes kuratore Marianna Auliciema. 

Izstādi atklās LNB direktors Andris Vilks, Kanādas ārkārtējais pilnvarotais vēstnieks Latvijā Alēns Osērs, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Pēteris Kārlis Elferts un izstādes kuratore Auliciema. Pasākumā piedalīsies arī Lietuvas un Igaunijas nacionālo bibliotēku direktori – Renalds Gudausks un Janne Andreso. Izstādi veidojis muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē” sadarbībā ar LNB. 

Ekspozīcija apskatāma līdz 1.oktobrim. Ieeja tajā ir bez maksas. 

Muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē” dibināts 2007.gadā, Rīgā. Tas vāc, saglabā un pēta latviešu emigrācijas vēsturi, ārzemju latviešu dzīvi, kultūru, devumu pasaulei un Latvijai. Šis ir vienīgais muzejs Latvijā, kas izceļošanas un dzimtenes zaudēšanas faktu tiecas atklāt caur individuālo pieredzi. Muzejs vāc lietas un stāstus, veido izstādes, grāmatas un filmas. Plānots, ka laika gaitā tam tiks izveidota pastāvīga mājvieta. Vairāk informācijas “Latvieši pasaulē” mājas lapā

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu