Aicina rast līdzekļus HIV pacientu savlaicīgai ārstēšanai • IR.lv

Aicina rast līdzekļus HIV pacientu savlaicīgai ārstēšanai

15
Aizlūgumā par mirušajiem ar imūndeficīta sindromu saslimušajiem. Foto: EPA/LETA
Andris Veiķenieks

AIDS izplatība Latvijā ir augstākā ES valstīs

Latvijas Atbalsta grupa HIV inficētajiem un AIDS slimniekiem nosūtījusi atklātu vēstuli Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, finanšu ministram Jānim Reiram un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijai, paužot neizpratni par valdības kavēšanos atbalstīt Veselības ministrijas iniciatīvu uzsākt agrāku HIV pacientu terapiju atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību un Profilakses centra vadlīnijām.

Latvija patlaban ir vienīgā valsts Eiropā, kur HIV inficēto pacientu ārstēšana ar antiretrovirālām zālēm tiek uzsākta jau AIDS stadijā, kad cilvēka imunitāte ir galēji novājināta un nereti pamatslimībai ir pievienojušās smagas blakusslimības kā vēzis, tuberkuloze u.c. Novēlota ārstēšanas uzsākšana veicina infekcijas transmisiju gadījumu skaitu un tāpēc Latvijā vīrusa izplatība notiek ievērojami straujāk nekā citās valstīs.

Kopš 2008.gada Latvijā strauji pieaug HIV inficēšanās tieši heteroseksuālās transmisijas ceļā, tāpēc ar šo neārstējamo slimību saslimst daudz jaunu sieviešu un bērnu. HIV inficēto grūtnieču skaits 2013.gadā pieaudzis par 14 gadījumiem, bet bērnu skaits, kuri inficējušies no mātes – par 3 gadījumiem (kopumā 2013.gadā infekcija diagnosticēta 10 bērniem), liecina Slimību un profilakses kontroles centra dati. Arī AIDS izplatība Latvijā ir augstākā ES valstīs. Savlaicīgi un sekmīgi ārstējot HIV inficētos, iespēju nodot infekciju tālāk sabiedrība var samazināt līdz nullei, taču Latvijā tas netiek darīts.

Kā attaisnojums tiek piesaukts naudas trūkums. Taču Latvijas Atbalsta grupa HIV inficētajiem un AIDS slimniekiem uzskata, ka finansējums ir, tikai tas netiek izmantots. Proti, Zāļu valsts aģentūras (ZVA) budžetā katru gadu veidojas ievērojams līdzekļu pārpalikums par sniegtajiem maksas pakalpojumiem. Lielākā daļa šo līdzekļu tiek novirzīti mērķiem, kas nekādi nav saistīti ar medikamentu apmaksu un pacientu ārstēšanu – valsts veselības institūciju uzturēšanai, slimnīcu parādu segšanai u.c.

Piemēram, 2014.gadā no ZVA budžeta pārpalikuma 613 000 eiro apmērā tikai aptuveni ceturtā daļa jeb 160 tūkstoši eiro tika novirzīti zāļu un medicīnisko ierīču kompensācijas sistēmai. 247 000 eiro tika paredzēti valsts galvotā aizdevuma saistību apmaksai Ludzas medicīnas centram un Kuldīgas slimnīcai, 70 000 eiro – Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra darba uzlabošanai, 70 000 eiro – Veselības inspekcijai, 31 000 eiro – Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja saimnieciskiem tēriņiem, 18 000 – Valsts asinsdonoru centra parādu segšanai, bet 14 000 eiro – Valsts sporta medicīnas centram aparatūras iegādei.

Uzskatām, ka slimnīcu parādus un dažādus saimnieciskus izdevumus nav pareizi segt no budžeta, kas paredzēts slimu cilvēku, arī HIV pacientu, nodrošināšanai ar valsts apmaksātām zālēm.

Kā liecina Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas aprēķini izdevumā „Veselības Ekonomists” 2015.gada 3.numurā, savlaicīgas HIV pacientu terapijas uzsākšanai 2015.gada 1.jūlijā būtu nepieciešami 184 212 eiro, un vienlaicīgi tas radītu ietaupījumus slimnīcu un ambulatoro iestāžu budžetos. Ir pierādīts, ka, uzsākot novēlotu HIV pacientu ārstēšanu, uzturēšanās laiks slimnīcā ir par 5-8 dienām garāks nekā pacientiem, kurus ārstē laikus. Arī PVO atzīst – jo agrāk tiek uzsākta HIV pacientu terapija, jo tā ir izmaksu efektīvāka. Lai gan šāda pieeja palielina ārstēšanās izmaksas īstermiņā, pētījumi apliecina, ka 10 gadu laikā ieguvumi no agrīnas/profilaktiskas ārstniecības sedz vai pat pārsniedz izmaksas.

Autors ir Latvijas Atbalsta grupas HIV inficētajiem un AIDS slimniekiem valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (15)

dzeris49 30.06.2015. 06.10

Mēs paši, šinī ziņā, vairāk Āfrika, nekā Eiropa, kur šiem cilvēkiem zāles vienmēr atrodas, mums no ves. budžeta nozog 12 miljonus, un par to maksā slimnieki, nevis tie, kas nozaga.

Arī saslimšanu skaits palielinās no tā laika, kad skolās likvidēja to veselības mācību, un arī pateicoties tam, ka savēlam absolūti tumsonīgus politiķus.

0
0
Atbildēt

0

Drosma 29.06.2015. 17.19

Mēs esam pirmā vietā tik daudzos negatōvos rādītājos, un vēl nav kauna mēģināt mums Āfriku uzsēdināt uz pleciem. Acīmredzamais neticamais, citādi nepateikšu.

0
0
Atbildēt

0

haralds 29.06.2015. 13.59

nav lētāk nenoraut to zarāzu?

0
0
Atbildēt

1

    ivetts > haralds 11.08.2015. 23.04

    vareetu padomaat ka kaads to dara ar nodomu. Un atceries, ka seksuali transmisiivais cels nav vieniigais kaa ieguut HIV viirusu. Un arii tu gudriniek, neesi pasargaats, no taa ka kaada diena tavas analiizes uzraadis hiv positiv. noveelu lai tas nenotiek, bet pirms comentee, padomaa ko saki…. tu pat iedomaaties nevari cik daudz loti normaliem muusu sabiedriibas cilveekiem ir hiv posisiti….. un tici man lielaaka dala no viniem pat nezina kaa tas noticis…… un nav prieciigi par esoso situaaciju….. bet jaadziivo taalak samierinoties ar ar so faktu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu