Igaunijas "Delfi" zaudē ECT lietā par lasītāju komentāriem • IR.lv

Igaunijas “Delfi” zaudē ECT lietā par lasītāju komentāriem

25
Foto: Ķēstutis Vanags, F64/BFL

ECT ir noteikusi, ka portāla uzturētājiem jāuzņemas atbildība par komentāriem

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielā palāta otrdien noraidījusi Igaunijas tīmekļa medija “Delfi” sūdzību strīdā ar Igaunijas valsti par lasītāju komentāriem tīmeklī, vēsta Igaunijas raidorganizācija ERR.

Lielā palāta 17 tiesnešu sastāvā atkārtoti izskatīja sūdzību lietā, kurā ECT septiņu tiesnešu palāta pērn jau bija pieņēmusi lēmumu par sliktu medijam “Delfi”. Otrdienas lēmums vairs nav pārsūdzams.

Strīds par tīmekļa komentāriem sākās 2006.gadā, kad medijā “Delfi” pie raksta par kravu pārvadājumu uzņēmēju Vjačeslavu Lēdo lasītāji publicēja 20 nomelnojošus komentārus.

Kad “Delfi” Igaunijā bija zaudējis visu trīs līmeņu tiesās, medijs vērsās ECT, vēsta LETA.

“Delfi” uzskatīja – tas, ka medijs ir atzīts par atbildīgu par portāla lasītāju publicētajiem nomelnojošajiem komentāriem, ir Eiropas cilvēktiesību pārkāpums.

Kā sacīja Igaunijas valsts pārstāve šajā lietā Marisa Kūrberga, galīgajā spriedumā tiek atzīta medija atbildība. Viņa arī piebilda, ka tas bijis taisnīgs atrisinājums.

“Iemesls tam ir šāds – visām valstīm ir jānodrošina līdzsvars starp divām vienlīdzīgām tiesībām. Runas brīvību un tiesībām uz privātumu. Otrās nozīmē – ja personas gods tiek aizskarts, tai ir jābūt tiesībām saņemt par to kompensāciju.”

“Šajā lietā vēršanās pret anonīmajiem komentāriem personai (Lēdo), kuras gods ir aizskarts, būtu neproporcionāli sarežģīta. Apstākļos, kādos portāls “Delfi” darbojās 2006.gadā, tiesa uzskatīja par attaisnojamu, ka izdevums ir atbildīgs par komentāriem,” sacīja Kūrberga.

Kā skaidroja Igaunijas medija “Delfi” galvenais redaktors Urmo Sonvalds, portāls uzskatījis, ka atbildīgi par pretīgu, sliktu vai uzbrūkošu komentāru publicēšanu ir to autori.

“Tagad ECT ir noteikusi, ka portāla uzturētājiem ir jāuzņemas atbildība par ārkārtīgi ekstrēmiem un vardarbību kurinošiem komentāriem,” sprieduma būtību rezumēja redaktors.

 

Komentāri (25)

DontUworry 17.06.2015. 14.51

Yahoo var komentēt tikai reģistrēti lietotāji. Bet BBC tiek publiskoti tikai tie komentāri, kurus moderators (cenzors) ir atzinis par derīgiem.

+4
-1
Atbildēt

5

    v_rostins > DontUworry 17.06.2015. 19.11

    nomale

    Visus? Nepin visus iekšā, mēsls. Fekāliju stumdītāji esiet: tu, dzēris49, centrum, pikaso, brauns, heinrihs un vēl dažas sabiedribas pabiras.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > DontUworry 17.06.2015. 16.59

    Lai vienu viedokli publicētu, bet citu nepublicētu, ir jābūt likumīgam pamatam, savādāk sanāk viedokļu diskriminācija.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > DontUworry 17.06.2015. 17.23

    Normund, nosaukt visus par kaku stumdītājiem NAV viedoklis! NAV argumentācijas!

    Viedoklis būtu, piemēram, ja es teiktu, ka pēc manām domām rostins tiek turēts IRā, JO viņš pārstāv un parāda sliktā gaismā IR redakcijai netīkamu politisko spēku (NA). Lūk šis ir viedoklis!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > DontUworry 17.06.2015. 17.35

    nomale, raksim dziļāk. NA diskreditēšanai un minētā personāža algošanai naudu sametuši V un SC. Bieži pieminētie „zatļerasti” arī gribējuši, bet šiem pietrūcis.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > DontUworry 17.06.2015. 17.56

    J.Biotops. Diez vai jārok dziļāk. Atšķirībā no Doveka rostins no saviem komentāriem gūst baudu. Viņš strādā par velti un ir īsta debesu dāvana tiem, kam gribas, lai ap NA vāktos tikai margināļi.

    Man personīgi ir pieņemama NA programma kā tāda, bet riebjas šīs programmas tulkojums un līdz ar to arī izpildījums. Jebkurai domai par labāku dzīvi tiek uzreiz piemeklēta ienaidnieku kompānija pret kuru jācīnās, lai šo mērķi sasniegtu.

    Tāpēc es vēlos, lai ap NA pulcētos pēc iespējas vairāk adekvātu cilvēku! NA būs jebkurā gadījumā. Nu tad lai tā ir moderna partija nevis rostinu salidojums.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

andrejs 17.06.2015. 13.35

atverot delfi.lv galveno lapu, pašā vidū vienmēr rēgojas vismaz 3 saites uz rus.delfi rakstiem.

Atverot krievu delfi.lv, nav nevienas saites uz rakstiem latviešu valodā.

+4
-1
Atbildēt

3

    Optiskais Tēmeklis > andrejs 17.06.2015. 14.06

    Galvenais redaktors = latvietis Bēriņš. Diagnoze?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    vieplis > andrejs 17.06.2015. 21.38

    “atverot delfi.lv galveno lapu, pašā vidū vienmēr rēgojas vismaz 3 saites uz rus.delfi rakstiem. Atverot krievu delfi.lv, nav nevienas saites uz rakstiem latviešu valodā.”

    ===

    Tāda pati pārkrievošanas(-šanās) metodika ir tvnet. Lapas sākumgalā rēgojas vismaz 2 saites uz rus.tvnet rakstiem. Branga saite uz rus.tvnet iekļauta arī lielajā oranžajā “rīkjoslā”. Savukārt rus.tvnet nav ne saišu uz rakstiem latviešu valodā, ne tvnet saites zilajā rīkjoslā. Ir tikai viens nīkulīgs “Latviski” kreisā stūrī.

    Tā turpinam, biedri!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > andrejs 17.06.2015. 14.35

    par ko Tu brīnies!?

    Par jauno a/s “Delfi” izpilddirektoru iecelts Konstantīns Kuzikovs. Tā, atsaucoties uz Igaunijas mediju koncerna “Ekspress Grupp” paziņojumu Tallinas biržai, vēsta portāls “Delfi”.

    Līdz šim Kuzikovs bijis mārketinga direktors uzņēmumā “Arcana Digital Group”, 2012.gadā strādājis par a/s “Diena” reklāmas aģentūras direktoru, kā arī bijis mediju grupas “Super FM” vadītājs un “Krievijas Hitu radio” izpilddirektors, vēsta LETA.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 17.06.2015. 14.56

Beidzot kaut kāds progress! Igauņu delfi.ru ir totāls bezpriģels! Tur dzēš tikai adekvātos komentārus, lai netraucē rostiniem pļūtīt.

+4
-2
Atbildēt

1

    v_rostins > 17.06.2015. 19.06

    nomale

    Nu IR ir ļoti selektiva pieja. Kad pidars, Ušakova fanāts, nomale, sludina paderastiju, viss OK, kad rostins bridina sabiedrību par sodomijas graujošo ietekmi uz personas fizisko un psihisko veselību un personas degradacijas neatgriezeniskām sekām, visi komentāri tiek izdzēsti.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu