Igaunijas parlaments pazemina vecuma slieksni dalībai pašvaldību vēlēšanās • IR.lv

Igaunijas parlaments pazemina vecuma slieksni dalībai pašvaldību vēlēšanās

20
Foto: Gatis Gierts, F64

Tagad pašvaldības varēs ievēlēt no 16 gadu vecuma

Igaunijas parlaments trešdien apstiprinājis labojumus konstitūcijā, pamazinot vecuma slieksni balsošanai pašvaldību vēlēšanās un nosakot, ka tajās balsot varēs 16 gadu vecumu sasnieguši pilsoņi, vēsta laikraksts “Postimees”. Līdz šim vecuma slieksnis dalībai pašvaldību vēlēšanās bija 18 gadi.

Labojumi tika apstiprināti ar 62 balsīm “par” un desmit “pret”. Prokrieviskās Centra partijas deputāti, kas asi kritizēja ierosinājumu, balsojumā nepiedalījās, vēsta LETA.

Likumu, kurā noteikta vecuma sliekšņa pazemināšana, jau februārī ar 62 balsīm “par” pieņēma vēl iepriekšējā sasaukuma parlaments. Tomēr pašreizējam parlamentam vēl bija jāveic izmaiņas konstitūcijā. Labojumiem bija jāsaņem vismaz 61 deputāta atbalsts.

Konstitūcijas grozījumus ierosinājušie sociāldemokrāti skaidroja, ka lēmums par vēlētāju vecuma sliekšņa pazemināšanu ir rūpīgi apsvērts un ka šīs ieceres īstenošana sekmēs sabiedrības saliedētību.

Igaunijas sabiedrība noveco, palielinās gados veco vēlētāju proporcija, pieaug arī to cilvēku vecums, kas lemj par jaunatni skarošu lēmumu pieņemšanu, norādīja sociāldemokrāti.

Vēlēšanu vecuma pazemināšana palielinās gados jauno pilsoņu proporciju vēlētāju vidū. Igaunijā ir aptuveni 24 000 16-17 gadus veci jaunieši.

Pieņemot, ka vēlēšanās varētu piedalīties aptuveni 60% no viņiem, tas nozīmētu, ka pašvaldību vēlēšanās varētu piedalīties par 14 000 līdz 15 000 vairāk vēlētāju.

 

Komentāri (20)

J.Biotops 07.05.2015. 14.29

Līdzsvara pēc Latvijā to vajadzētu paaugstināt līdz 21 gadam. Eiropa mūs nesaprastu, arī populāri nebūtu, bet lietderīgi gan. Nu nav vēl pat 20gadīgs pusizglītots (labākajā gadījumā) zaļknābis laižams pie balsošanas (sevi atceros, bet ne tikai to). Tiesa, ne katrs arī uz vecumu spēj saprast, ko dara un atbildēt ar sadarīto.

+2
-1
Atbildēt

0

andrejs 07.05.2015. 22.27

Igauņi nozaguši NA ideju… :)

0
0
Atbildēt

0

Aldis-2 07.05.2015. 17.07

Vēlēšanas notiek vienreiz četros gados. (Nu labi, ja ņemt gan Saeimas, gan pašvaldību vēlēšanas, tad vidēji reizi divos gados.)

Tâtad, kāds pirmo reizi piedalās vēlēšanās 16 gadu vecumā, bet kāds tikai 20 gadu vecumā.

Loģiskāk būtu, lai pilnīgi visi sāktu piedalīties vēlēšanās vēl skolas vecumā. Tad, būdami vēl savā dabiskā vidē – savu klasesbiedru un draugu vidū, skolēni saskartos ar jautājumu “Par ko balsot?”. Tas izraisītu interesi par politiku, un arī turpmāk lielāks jauniešu skaits piedalītos vēlēšanās. Turklāt, politiķi būtu spiesti veltīt uzmanību arī skolēniem, ne tikai pensionāriem. Skolēns ir cilvēks, kas būs vēlētājs vēl kādus 60-70 gadus.

Manuprāt, vēlēšanās varētu sākt piedalīties arī no 14 gadu vecuma.

Starp citu, ir arī cits viedoklis. Ja balsstiesības tiktu piešķirtas no dzimšanas, bet līdz 14 gadu vecumam to varētu izmantot nevis pats bērns, bet gan bērna vecāki, tad ģimenēm ar bērniem būtu lielāks svars politikā.

+2
-2
Atbildēt

2

    zanE. > 07.05.2015. 17.44

    …paldies, J.Biotops, precīzi formulēji manas domas… :)

    …nodot bērnu vēlēšanu tiesības vecākiem – nav nekas jauns un nedzirdēts = Latvijā Šlesers mēģināja šo ideju bīdīt, pēc tam stafetes kociņu pārņēma Parādnieks…

    …iedomājos pašvaldību vēlēšanas Rīgā, kas varētu līdzināties 9.maija jauniešu tusiņam “Par mūsu Nilu!”…savstarpēji varētu mačoties Kaimiņa un Nila elektorāts…

    …cerams, Latvijā šāda muļķība tiks noraidīta jau tikai idejas līmenī…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 07.05.2015. 17.33

    1. Vecuma pazemināšana garantē dziedātāju, dejotāju, sportistu un citu televīzijas ākstu ievēlēšanu biezā slānī. Man pat tas viens no suņubūdas jau ir par daudz. Pat tad, ja jaunatnei sāktu izdabāt „īstie” politiķi, sekas būtu katastrofāla novirze kreisas sadales-pārdales politikas virzienā. Vēl – partijām augtu jaunatnes organizācijas, ka to postošā loma lielāka par izglītojošo, gudrāki ļaudis sen pamanījuši.

    2. Bērnu vietā balso vecāki (man jau patiktu, pirms bērni paaugās, skaitījos daudzbērnu tēvs, tātad tēma pazīstama), tomēr kaudze neatrisinātu jautājumu. Tikai daži – kā balsos, ja mātei un tēvam uzskati atšķiras? Kādas balsstiesības papucim, kam 5 bērni no 4 mātēm, bet uzturēts netiek neviens? Pat nepieminot pseidoģimenes, kam bērns ir līdzeklis pabalsta saņemšanai. Atkal rezultāts garantēti kreisi populistisks.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu