Zaļā partija kā Valsts prezidenta amata kandidātu izvirza Vējoni • IR.lv

Zaļā partija kā Valsts prezidenta amata kandidātu izvirza Vējoni

17
Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks (no kreisās) un līdzpriekšsēdētājs un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis piedalās Latvijas Zaļās partijas Kongresā. Foto: Evija Trifanova, LETA

ZZS par savu kandidātu izšķirsies nākampirmdien

Latvijas Zaļā partija (LZP) trešdien valdes sēdē vienojās kā Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīt aizsardzības ministru un partijas līdzpriekšsēdētāju Raimondu Vējoni.

LZP ietilpst Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS), un ZZS 11.maijā valdes un frakcijas kopsēdē lems par kopīga Valsts prezidenta kandidāta izvirzīšanu.

Kā trešdien aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, ZZS, izvirzot savu Valsts prezidenta kandidātu, izvēlēsies starp Vējoņa un Liepājas domes priekšsēdētāja Ulda Seska kandidatūrām.

LZP valdes loceklis Ingmārs Līdaka norādīja, ka Vējoni pazīst praktiski katrā novadā un mērķis ir, lai Vējonis ievēlēšanas gadījumā kļūtu par visas tautas prezidentu.

Līdaka pauda pārliecību, ka arī ZZS nolems par Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīt Vējoni. LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars apliecināja, ka LZP valde vienprātīgi vienojusies par atbalstu Vējoņa kandidatūrai.

Vējonim paredzēts piektdien, 8.maijā, piedalīties Liepājas partijas (LP) valdes sēdē, lai pēc viņa uzklausīšanas LP varētu līdz 11.maijam pieņemt “tādu vai citādu” lēmumu jautājumā par Valsts prezidenta kandidātu.

Otrs LZP virzītais kandidāts Sesks pārstāv Liepājas partiju.

To, ka Vējonis būtu atbilstošs pretendents Valsts prezidenta amatam savas ilglaicīgās pieredzes dēļ valdībā un starptautiskajā jomā, uzskata aģentūras LETA aptaujātie LZP Saeimas deputāti.

Saeimas deputāts, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) norādīja, ka Vējonis, kurš publiski nosaukts kā potenciālais Valsts prezidenta amata kandidāts, ir ļoti pieredzējis politiķis ar ilglaicīgu darba pieredzi, ieņemot vairāku jomu ministru amatus. To uzsvēra arī vairāki citi parlamentārieši – Artis Rasmanis (ZZS), Jānis Trupovnieks (ZZS), Ingmārs Līdaka (ZZS) un Kārlis Seržants (ZZS). Trupovnieks atzina, ka Vējonis sevi labi parādījis kā ilgstošs politiskais darbinieks, gan ieņemot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, gan pildot aizsardzības ministra pienākumus.

Taujāti par Vējoņa starptautisko pieredzi, Belēvičs, Trupovnieks un Seržants uzsvēra politiķa darbu, vadot Baltijas Asambleju un strādājot vairākās starptautiskās parlamentāriešu organizācijās. Rasmanis un citi parlamentārieši vērsa uzmanību, ka potenciālais kandidāts attiecīgo pieredzi guvis arī aizsardzības ministra amatā, tostarp veidojot sakarus NATO.

Līdaka un Belēvičs arī norādīja, ka Vējonis ir ticis ievēlēts Saeimas deputāta amatā, kas liecina par saņemto tautas uzticību. Tāpat esot jāņem vērā politiķa gūtā ilglaicīgā pieredze LZP līdzpriekšsēdētāja amatā.

Vējonis ir gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu. To 5.maijā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” apstiprināja ministrs.

Valdošās koalīcijas partneri par Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam lems, ja ZZS viņu oficiāli izvirzīs, tomēr pagaidām būtisku iebildumu pret šo kandidātu neesot.

 

Komentāri (17)

haralds 06.05.2015. 20.19

nevajag “zaļajiem” konformkomunis†iem nevienu ZOOpreziden†a amata kandidātu virzīt, jau ieberzāmies ar biedru Bērziņu, par kuru “zaļā” autobuspakaļu N€irodepu†atša Gribule piemeloja, ka banks†era gaitās eXtrā labi angļu valodu apguvis – bez labas angļu valodas banku businesā nevarot gūt panākumus!

+6
-1
Atbildēt

2

    Ebenemezers-3 > haralds 07.05.2015. 07.46

    ko var , ko nevar ir kas izlemj , saeimaa aizklaati nobalsos un neviens oficiaali nepateiks kurš meerkaķis to izvirziijis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Baiba > haralds 07.05.2015. 10.03

    Cik var spriest no politiķu izteikumiem šis ir arī Vienotības kandidāts. Ne velti IR daži ļoti centās, lai skaidrotu, ka Levits nav īstais kas būtu piemērots prezidenta krēslam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

DD1 07.05.2015. 07.56

Vējonis kā vides ministrs bija nekāds, kas nozīmē, ka drīzāk slikts, par brīnumu aizsardzības ministrijas vadīšanā nav bijis daudz “fēleru”. Tomēr par prezidentu nu nekādi “nevelk”. Otram partijas līdzpriekšsēdētājam Viesturam Sileniekam noteikti ir daudz augstāks IQ nekā pašam Raimondam Vējonim.

+3
0
Atbildēt

0

traductrice 07.05.2015. 11.02

Prezidenta kandidātus var viegli iedalīt trijās (varbūt pat 4) kategorijās:

1. VVF līmenis (9 balles), kam patreiz atbilst vienīgi Egils Levits.

2. Zatlera līmenis (6-7 balles), kam patreiz atbilst vairāki – Pabriks, Kalniete, droši vien vēl kāds nenosaukts.

3. Berziņa līmenis (5 balles), kam perfekti atbilst Vējonis. Viņu var mierīgi raksturot – lāga puika, kam ir kopumā labi nodomi pret valsti, bet nav prezidenta amatam nepieciešamās kompetences un harismas.

4. Nu, un, visbeidzot, protams, underBe-level, kam atbilst visi pārējie ZZS līdz šim nosauktie kandidāti.

Kā saprotu, Saeimas tiekšanās uz izcilību aprobežojas ar 3. un 4. līmeni. Ar tādu izcilības līmeņa latiņu valstij nekāda izaugsme nedraud. Nožēlojami.

+2
0
Atbildēt

4

    v_rostins > traductrice 07.05.2015. 11.37

    Bet

    Nedomāju, ka Pabriks ir vienā līmenī ar Zatleru!

    ————–

    Same bull shit.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > traductrice 07.05.2015. 11.27

    Nedomāju, ka Pabriks ir vienā līmenī ar Zatleru!

    Vai tik pabrikam nav doktora grāds kādā no zinātnēm, un Pabriks labi zina gan angļu, gan Vācu valodas un, ka tik vēl ne kādu no Es valodām! Bez tam izpratne par politiku arī Pabrikam ir daudz labāka nekā Zatleram bija prezidenta lomas izpildīšana slaikā un izteikties arī pabriks prot daudz labāk.

    Tāpat Bērziņš diezin vai ir liekams vienā līmenī ar Vējoni, manuprāt, jo vismaz spītīgs un pašpietiekams Bērziņš ir. Vispār nezinu, kuru jomu Vējonis pārzin?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > traductrice 07.05.2015. 17.53

    Bet ko tad citu varējām gaidīt, ja saeimā tauta savēlēja liekas 21, zaļzemnieku. Man tūlīt bija skaidrs, ka prezidentu atkal ievēlēs ZZS +SC ar Sudrabas partijas balsu piešprici.

    Īsto prezidentu tikai manīsim otrajā kārtā, ko mums sarūpēs SC un ZZs saraksti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 07.05.2015. 11.50

    @ Bet

    Es nesalīdzinu kandidātu kompetences ar “etalonu” kompetencēm. Es tikai saku, ka Levits būtu IZCILS kandidāts, Pabriks būtu LABS kandidāts, Vējonis būtu VIDUVĒJĪBA, bet vienmēr pastāv risks dabūt arī ATKRITUMUS.

    Vējonis nav ne labāks, ne sliktāks par Bērziņu. VIDUVĒJĪBA. Un mani līdz mielēm aizskar tas, ka valsts augstākajam amatam meklē nevis izcilību un nevis labu kandidātu, bet ņērgu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu