ASV pie Muhameda karikatūru konkursa ēkas nošautais uzbrucējs bijis zināms FIB • IR.lv

ASV pie Muhameda karikatūru konkursa ēkas nošautais uzbrucējs bijis zināms FIB

37
Policija norobežojusi vietu pie Muhameda karikatūru konkursa ēkas Gārlendā. Foto: AFP/LETA

Neviens grupējums atbildību par notikušo apšaudi nav uzņēmies

Viens no uzbrucējiem, kas svētdien tika nošauti pie Muhameda karikatūru konkursa ēkas Gārlendā, Savienoto Valstu Teksasas štatā, jau iepriekš bija nonācis Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) uzmanības lokā, otrdien vēsta mediji.

Īsi pirms konkursa beigām divi vīrieši ar automašīnu piebrauca pie ēkas un sāka šaut. Sadursmē ar policistiem viņi tika likvidēti. Neviens cits cilvēks šajā incidentā necieta, vēsta LETA/DW.

Teksasas gubernators Gregs Ebots pirmdien paziņoja, ka izmeklētāji pēta uzbrucēju saistību ar organizēto terorismu.

ASV mediji identificējuši uzbrucējus kā 31 gadu veco Eltonu Simpsonu un 34 gadus veco Nadiru Sūfi, kas kopīgi īrējuši dzīvokli Fīniksā, Arizonas štatā.

Simpsona tiesu dokumenti liecina, ka 2011.gadā viņam tika piespriests nosacīts trīs gadu cietumsods. FIB toreiz tiesā iesniedza ierakstu, kurā fiksēta saruna starp Simpsonu un FIB informatoru. Viņi apsprieda došanos uz Somāliju, lai pievienotos “saviem brāļiem” svētajā karā.

Neviens grupējums atbildību par svētdien notikušo apšaudi nav uzņēmies, bet organizācija SITE, kas uzmana islāma ekstrēmistu aktivitātes tīmeklī, vēstīja, ka kāds teroristu grupējuma “Islāma valsts” kaujinieks tviterī lielījies, ka apšaudi sarīkojuši “Islāma valsts” atbalstītāji.

Muhameda karikatūru konkursu, kuru organizēja Amerikas Brīvības aizsardzības iniciatīva (AFDI), apmeklēja arī Nīderlandes politiķis pazīstamais Rietumu islamizācijas pretinieks Gērts Vilderss.

“Esmu šokēts. Es tikko pusstundu runāju par karikatūrām, islāmu un vārda brīvību un nupat pametu pasākuma norises vietu,” e-pastā ziņu aģentūrai AFP svētdien pēc uzbrukuma apliecināja politiķis. “Tas ir uzbrukums mūsu visu brīvībai,” viņš piebilda, norādot, ka ir drošībā kopā ar policiju.

Medijos un sociālajos tīklos šis incidents salīdzināts ar islāmistu uzbrukumu Francijas satīras žurnālam “Charlie Hebdo” janvārī, kad dzīvību zaudēja 17 cilvēki. Taču slaktiņā izdzīvojušie žurnāla darbinieki šādu salīdzinājumu noraidījuši.

“Jums (Teksasā) ir sava veida antiislāma kustība (..). “Charlie Hebdo” problēma pilnībā nav tāda,” norādīja viens no žurnāla karikatūristiem.

“Mēs neorganizējam konkursus. Mēs tikai darām savu darbu. Mēs komentējam ziņas. Kad Muhameds parādās ziņās, mēs zīmējam Muhamedu,” sacīja žurnāla galvenais redaktors Žerārs Bjārs.

“Bet, ja viņš neparādītos, mēs nezīmētu. (..) Mēs cīnāmies pret rasismu. Un mums nav nekādas saistības ar šiem cilvēkiem,” viņš piebilda.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu