Ne tik pašsaprotami... • IR.lv

Ne tik pašsaprotami…

29
Okupācijas muzeja ēka Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 25.gadadienas svētku rotā. Foto: Vladislavs Proškins, F64
Gunārs Nāgels

Dara visu, lai apturētu valstiski svarīgu darbu

Ir pašsaprotami, ka dzīvojam brīvā, demokrātiskā valstī, jo mums visapkārt ir draudzīgi kaimiņi un nekad neesam bijuši okupēti. Mēs varam droši likvidēt mūsu armiju, jo dažiem modes ekspertiem nepatīk formas tērpu piegriezums.

Šīs divas domas nāk prātā, lasot pēkšņi uzvirmojušo kampaņu likvidēt Latvijas Okupācijas muzeju. Dažam labam arhitektam nepatīk Gunāra Birkerta ”Nākotnes nama” koncepcija, un tāds ir ar mieru mākslinieciskās gaumes dēļ upurēt iestādi, kura paveikusi visvairāk, skaidrojot mūsu sāpīgo 50 gadu okupācijas vēsturi Latvijas un ārzemju apmeklētājiem, skolēniem, skolotājiem, prezidentiem, vēstniekiem un ārzemju viesu delegācijām.

Tiek izmantoti visi iespējamie līdzekļi, lai šo valstiski svarīgo darbu apturētu, bet visu laiku it kā mierinot, ka kampaņa nav vērsta pret pašu Okupācijas muzeju.

Lai Latvijas Okupācijas muzejs varētu darboties pilnvērtīgi, muzeja ēkai Latviešu strēlnieku laukumā ir vajadzīgs remonts un paplašinājums. Muzeja darbinieki bija sēdējuši uz koferiem jau daudzus gadus, sākumā Rīgas domes lēmuma nojaukt muzeja ēku dēļ, un vēlāk tāpēc, ka kurā katrā mirklī bija paredzēts sākt pārbūves darbus.

Gunāra Birkerta projekts jau sen ir apstiprināts, telpas izplānotas, bet daudzus gadus stiepās tehniskā projekta izstrāde. Muzeja ēka pieder valstij, un tāpēc katrs celtniecības projekts ir pakļauts Latvijas Publiskā iepirkuma likumam, kuram ir stingri ierobežojumi pakalpojuma sniedzēja izvēlei.

Ticot solījumiem, ka tūliņ sāksies pārbūve, muzeja darbinieki 2012.gada novembrī pārcēlās no muzeja ēkas pagrabtelpām bez logiem uz pagaidu telpām bijušajā ASV vēstniecībā Raiņa bulvārī, kur iekārtoja ierobežotu pagaidu ekspozīciju.

Muzeja galvenais vēstījums ir tāds, ka brīva, demokrātiska valsts nav nemaz pašsaprotama. Un tieši šīs ziņas ir svarīgi dzirdēt gan cilvēkiem Latvijā, gan citur pasaulē. Mūsu pieredze par okupācijām uzliek mums pienākumu brīdināt tās valstis, kuras nezin mūsu vēsturi un neapjēdz arvien pieaugošos draudus pasaulē.

Nenonivelēsim Latvijas iespējas pilnvērtīgi piedalīties informācijas karā, jo mēs neviens nevēlamies sagaidīt tādu situāciju, kad informācijas karš pārvēršas īstā karā, ko ir piedzīvojusi Gruzija un tagad piedzīvo Ukraina.

Kādreiz domāju – ir pašsaprotami, ka visi latvieši centīsies stiprināt mūsu valsti. Izrādās, ka kļūdījos.

Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (29)

uldis-v 04.05.2015. 16.49

Gunārs Nāgels:Ir pašsaprotami, ka dzīvojam brīvā, demokrātiskā valstī, jo mums visapkārt ir draudzīgi kaimiņi un nekad neesam bijuši okupēti. Mēs varam droši likvidēt mūsu armiju, jo dažiem modes ekspertiem nepatīk formas tērpu piegriezums.

—————

Mēs 50 gadu bijām okupēti,punkts.

Krievu nacionālboļševiki noslēdza līgumu 1939.gadā ar vācu nacionālsociālistiem par Baltijas valstu pievienošanu Krievijas imperijai.Tik tālu viss ir saprotams un nav iespējams noliegt okupācijas muzeja nepieciešamību.

Bet! Ja okupācijas muzeju ievieto latviešu sarkano strēlnieku telpās ,manuprāt, tā ir nejēdzība.Liela daļa sarkano latviešu tika iznīcināti jau 1937.gadā,tā ka viņi 1940. gadā nevarēja okupēt Ulmaņa vadīto Latviju.Okupācijas muzejam jāatrodas tagadējā “uzvaras ” pieminekļa tuvumā.

Baltijas valstu vadītāji apzinājās,ka viņu valstis nebūtu kļuvušas neatkarīgas,ja Krievijā nebūtu nostiprinājusies padomju vara.Citādos apstākļos rietumu valstis nebūtu pielaidušas Baltijas zemju atdalīšanos. Neviena cita krievu valdība arī nebūtu pielaidusi Baltijas zemju pilnīgu neatkarību, un pat autonomija bija apšaubāma. No otras puses, Baltijas valstu pozitīvo lomu Padomju Krievijas nostiprināšanā atzina padomju vadoņi savās deklarācijās. Josifs Staļins, padomju tautību komisārs,1921.gada 6.un 7.novembrī Pravdā apliecināja, ka padomju valdība pa daļai uzvarējusi tikai tādēļ,ka Baltijas valstis nav vēlējušās sadarboties ar cara ģenerāļiem.

Tas ir citāts no Edgara Andersona Latvijas vēstures grāmatas.

+3
-1
Atbildēt

0

edge_indran 04.05.2015. 14.18

——–Gunārs Nāgels:”Kādreiz domāju – ir pašsaprotami, ka visi latvieši centīsies stiprināt mūsu valsti. Izrādās, ka kļūdījos.”

===============================================================================

Ko nu?

https://www.youtube.com/watch?v=NVGtzQvmVW4

p.s…..būs vien uz krogu jāiet…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu