4.maijā Lielajā ģildē oratorijas "Rīgas laiki" pirmatskaņojums • IR.lv

4.maijā Lielajā ģildē oratorijas “Rīgas laiki” pirmatskaņojums

21
Koncerta diriģents Andris Veismanis. Foto Ieva Lūka, LETA

Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai īpaši sacerēts četru komponistu skaņdarbs 

Pirmdien, 4.maijā Latvijas neatkarības atjaunošanas svētkos, plkst.16 Lielajā ģildē notiks oratorijas “Rīgas laiki” pirmatskaņojums, raksta aģentūra LETA. Oratorija “Rīgas laiki” ir Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai īpaši komponēts četrdaļīgs skaņdarbs, kuru radījuši četri komponisti un kas atspoguļo Latvijas pagātni, šodienu un nākotni. 

Koncertā piedalīsies soprāns Terēze Upatniece, tenors Mārtiņš Zvīgulis, baritons Kalvis Kalniņš, hiphopa meistars “Edavārdi” jeb īstajā vārdā Eduards Gorbunovs, Rīgas kamerkoris “Ave Sol” un Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā. Pasākuma režisore ir Zane Kreicberga. 

Oratorijas “Rīgas laiki” pirmā daļa – “Feodālā Rīga” jeb “Bagāža dūrē” – veidota stilizētā renesanses noskaņā ar etniskiem elementiem. Bazīlija Plīnija teksts sintezēts ar Jura Kunnosa Rīgas dzejoļiem. Šīs daļas libreta autors ir Eduards Liniņš, komponists – Jēkabs Nīmanis. Oratorijas otrā daļa ir ieguvusi nosaukumu “Kapitālistiskā Rīga” jeb “Stāsts par elektrību un ziņkārību jeb negadījums Švarca dārzā”. Šī opusa daļa ir kā miniopera ar koriem, rečitatīviem un solo. Libreta autors ir Liniņš, komponists – Andris Vecumnieks. Oratorijas trešā daļa ir “Modernā Rīga” jeb “Daugavas bulvāris”. Tās pamatā brīnišķīga, samērīgi liriska un vienlaikus nedaudz apokaliptiska dzejnieka Jāņa Elsberga poēma “Daugavas bulvāris” ar refrēnu “Aizbērsim Daugavu ciet”. Šo daļu komponējis Edgars Raginskis. Toties oratorijas ceturto daļu sauc “Postmodernā Rīga” jeb “Tūre – tveice – torņi”. Tā ir vīzija ar savulaik “Rīgas torņu mūzikai” piemēroto devīzi “Skats augšup”. “Postmodernās Rīgas” libreta autors ir Ronalds Briedis, komponists – Ģirts Bišs.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu