Pārmaiņas "Latvijas Avīzē": Krustiņš atlaists no redakcijas padomes (papild.) • IR.lv

Pārmaiņas “Latvijas Avīzē”: Krustiņš atlaists no redakcijas padomes (papild.)

31
"Latvijas Avīzes" dibinātājs Voldemārs Krustiņš. Foto: Agnese Gulbe, LETA

“Lauku Avīze” apvienos visu produktu redakcijas vienā redakcijas padomē

Izdevniecība AS “Lauku Avīze” vienā redakcijas padomē apvienos visu līdzšinējo izdevumu redakcijas, un līdzšinējais laikraksta “Latvijas Avīze” redakcijas padomes priekšsēdētājs Voldemārs Krustiņš jaunajā redakcijas padomes veidolā darbu neturpinās. Šāds lēmums šodien pieņemts uzņēmuma “Lauku Avīze” padomes un valdes sēdē.

Kā aģentūrai LETA sacīja “Lauku Avīzes” valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis, sēdē nolemts pārveidot laikraksta redakcijas padomi par visu līdzšinējo “Lauku Avīzes” izdevumu un mājaslapas vienotu medija platformu.

Jaunās redakcijas padomes koncepcija paredz līdzšinējo piecu pārstāvju skaitu palielināt līdz 15. Šis solis ļaušot nodrošināt izdevumu attīstību un sekmes ilgtermiņā, saglabājot “Latvijas Avīzes” vērtības, redakcionālo neatkarību un redakcijas padomei piepulcējot profesionāļus no visiem “Lauku Avīzes” izdevumiem. Padomei piepulcēsies “Lauku Avīzes” žurnālu, izdevniecības un portāla galvenie redaktori.

“Latvijas Avīze” paziņojumā, ko sagatavojusi mārketinga speciāliste Linda Rumka, piektdien raksta, ka “līdz šim laikraksta „Latvijas Avīze” redakcijas padomē, kuras priekšsēdētājs bija Voldemārs Krustiņš, darbojās arī laikraksta galvenā redaktore Linda Rasa un viņas vietnieki – Māris Antonevičs, Ivars Bušmanis un Anita Bormane. Tās uzdevums – konsultatīvi pārraudzīt laikraksta stratēģijas un taktikas izstrādi, to īstenošanu darbībā”.

Paziņojumā teikts, ka piektdien uzņēmuma AS „Lauku Avīze” padomes un valdes sēdē nolemts likt lielāku uzsvaru uz visiem preses izdevumiem sakarā ar to, ka uzņēmums izdod ne tikai laikrakstu, bet arī vēl deviņus abonējamus žurnālus un grāmatas, kā arī arvien aktīvāk darbojas elektroniskajā vidē, attīstot portālu www.la.lv. Tādēļ nolemts reorganizēt laikraksta “Latvijas Avīze” redakcijas padomi, to paplašinot un nosakot plašāku atbildības loku.

Paplašinātās padomes uzdevums būs nodrošināt uzņēmuma izdoto izdevumu saturisko sinerģiju, attīstību mainīgajā mediju vidē, lielāku uzmanību pievēršot portāla www.la.lv straujākai attīstībai, lai nodrošinātu izaugsmi un pelnītspēju ilgtermiņā.

Paziņojumā citēts AS „Lauku Avīze” valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis, kurš atlaisto Voldemāru Krustiņu slavē kā leģendāru personību Latvijas izdevējdarbībā un arī cilvēks, kas izaudzinājis vairākas profesionāļu paaudzes.

“Viņa nospraustais nacionāli konservatīvais kurss un vērtības ir izveidojuši „Latvijas Avīzi” par to, kas tā ir šodien. Tas ir izdevums, kas bauda lasītāju uzticību un strādā ar peļņu, kas ir unikāla parādība laikrakstiem Latvijā,” saka Kļavinskis.

Tāpēc šo cilvēku talants un pieredze jāliek lietā, “lai mēs neapstātos savā attīstībā un spētu strādāt ilgtermiņā. Šī iemesla dēļ mēs vēlamies paplašināt redakcijas padomi ar Voldemāra Krustiņa audzēkņiem, kas viņa idejas realizēs mūsdienīgos risinājumos, un nodrošinās sinerģiju starp AS „Lauku Avīze” izdevumiem un portālu”, norāda valdes priekšsēdētājs.

Laikraksta redakcija šodien no tā izdevēja AS “Lauku Avīze” vadības saņēmusi solījumu par redakcionālās neatkarības saglabāšanu un līdzšinējā nacionāli konservatīvā kursa turpināšanu, aģentūrai LETA sacīja “Latvijas Avīzes” galvenā redaktore Linda Rasa.

Pēc saņemtās informācijas no uzņēmuma AS “Lauku Avīze” valdes un padomes par pārmaiņām uzņēmuma redakcijas padomes sastāvā “Latvijas Avīzes” redakcija sekos līdzi šo pārmaiņu norisei un turpinās darbu, apliecināja Rasa.

Viņa norādīja, ka tikšanās laikā ar uzņēmuma valdi un padomi laikraksta redakcija ir saņēmusi atbildes uz jautājumiem. “Tiekoties ar valdes un padomes pārstāvjiem, saņēmām atbildes uz saviem jautājumiem, kā arī mums tika dots solījums, ka līdzšinējais laikraksta nacionāli konservatīvais kurss netiks mainīts. Patlaban turpināsim darbu, kā arī vērosim pārmaiņas, lai pārliecinātos, kā tās realizēsies,” teica Rasa.

Viņa gan piebilda, ka redakcijā strādājošo autoru ziņā ir pieņemt lēmumu par to, vai palikt vai iet prom. Taču patlaban neviens vēl neesot iesniedzis atlūgumu. “Kolēģiem jāpieņem individuāls lēmums, izvērtējot savas finansiālās un citas iespējas.”

Rasa apstiprināja, ka redakcijai nav un nebūs liegts pašai izvēlēties, ar kuriem autoriem sadarboties. Tāpēc nav izslēgta iespēja veidot sadarbību arī ar Krustiņu. “Redakcija labprāt sadarbotos ar Krustiņa kungu kā autoru. Taču mēs patlaban vēl neesam ar viņu sazinājušies un apspriedušies par šo jautājumu.”

Jau vēstīts, ka līdz šim medijos izskanējuši dažādi minējumi par iespējamo darba uzteikšanu Krustiņam, kā arī citām izmaiņām avīzes vadībā.

Kā iepriekš atzīmēja “Latvijas Avīzes” galvenā redaktore Linda Rasa, neskatoties uz izskanējušo informāciju, redakcija strādā un laikraksts turpina iznākt. “Lielā mērā pateicoties tieši “Latvijas Avīzes” lasītājiem, kuri mūs turpina abonēt un pirkt, uzņēmums ir strādājis ar peļņu, līdz ar to nav bijis tieši atkarīgs no īpašnieka dotācijām un mēs esam spējuši saglabāt redakcionālo neatkarību. Tomēr šonedēļ redakcija no Krustiņa ir saņēmusi informāciju, ka viņam ir paziņots par līdzšinējās sadarbības vienpusēju pārtraukšanu tūlīt un nekavējoties,” teica Rasa.

Tā kā atbrīvošanas iemesli šādā steidzamā formā redakcijai nebija zināmi, tas radīja bažas par laikraksta redakcionālās neatkarības un nacionāli konservatīvās politikas kursa saglabāšanu.

Līdz šim redakcijas rīcībā bija tikai Krustiņa sniegtā informācija, valde redakciju nebija oficiāli informējusi par redakcijas padomes priekšsēdētāja atbrīvošanu no darba. Redakcijas darbinieki aizvien cer iegūt nepastarpinātu informāciju no padomes par radušos situāciju un gaidāmo turpmāko rīcību.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, iespējamās pārmaiņas notiek Valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā un varētu būt saistītas ar redakcijas attieksmi pret atsevišķiem prezidenta amata kandidātiem.

Izdevniecība AS “Lauku Avīze” 2013.gadā strādājusi ar 23 140 eiro peļņu un 4 855 528 eiro apgrozījumu. 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, “Lauku Avīze” nopelnījusi trīs reizes vairāk, savukārt apgrozījums samazinājies par 2%, liecina “Firmas.lv” informācija.

Kā norādīja Kļavinskis, 2014.gada finanšu dati patlaban tiek auditēti, tomēr pērn uzņēmuma rādītāji bijuši labāki nekā 2013.gadā.

AS “Lauku Avīze” dibināta 1991.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 571 eiro. Akciju sabiedrībām savi akcionāri nav jāatklāj, taču iepriekš ticis ziņots, ka “Lauku Avīzes” lielākais īpašnieks ir Ventspils uzņēmums “Ventbunkers”.

(papildināta ar “Latvijas Avīzes” paziņojumu un Lindas Rasas teikto)

Komentāri (31)

Valdis Eiserts 31.05.2015. 10.26

Čurāts uz galvas tiek Latvijas lasītājam, kurš turpmāk bezmaksas pielikumā saņems paskaidrojumu, ka tā ir DIEVIŠĶĀ RASA.

+2
-1
Atbildēt

0

rinķī apkārt 29.05.2015. 23.20

Nomest Krustiņu pirms prezidenta vēlēšanām, tas ir tiešs kaitējums LA. Ja Krustiņš bija jāatlaiž, tad to vajadzēja darīt pēc vēlēšanām, tā taču ir ābece. Tagad LA kā avīze ir sasmērēta un to ir izdarījuši paši īpašnieki. Tādas lietas bez īpaša (politiska) iemesla nenotiek

+10
-9
Atbildēt

1

fretka 29.05.2015. 13.53

Lūk, dažas rūpīgi atlasītas ziņas, kuras tālredzīgi nepublicēja curiku centrālais orgāns

LŽA: Spiediens uz “Latvijas Avīzes” izveidotāju parāda mediju īpašnieku attieksmi pret redakcionālo neatkarību

http://aizkraukle.pilseta24.lv/zinas/48/361080

Rožukalne: Ar savu nostāju “Latvijas Avīze” uztur daļu no viedokļu daudzveidības Latvijas mediju vidē

http://aizkraukle.pilseta24.lv/zinas/107/361214

Rožukalne pauda viedokli arī par medijos izskanējušajiem konfliktā iesaistīto pušu komentāriem un pārmaiņām LA darbībā. “Publiski izskanējušie situācijas skaidrojumi īsti neturas kopā, jo katra puse, nepasakot galveno, runā par kaut ko citu. Īpašnieku pārstāvja Olafa Berķa teiktais, ka LA ir vajadzīgas pārmaiņas, ir pašsaprotams, bet LA jau mainās. Pašlaik runāt par LA attīstību tiešsaistē nozīmē neredzēt, ka Krustiņa klātbūtnē tā dinamiski notiek jau vairākus gadus, turklāt pārdzīvoti dažādi interneta formātu veidošanas periodi. Paziņojumā pietrūkst skaidrojuma, kā Krustiņš kavē LA izaugsmi internetā, ja to daļēji nodrošina avīzes redakcijas radītais oriģinālais saturs, kura veidošanā viņam ir lieli nopelni. Līdz ar to ir grūti atbildēt uz jautājumu, vai LA vajadzīgas pārmaiņas. Protams, tikpat lielā mērā kā citiem medijiem, bet LA jau mainās pastāvīgi,” skaidro Rožukalne.

RSU asociētā profesore uzsvēra, ka pašreizējie notikumi atgādina, ko jau iepriekš pieredzētu. “Pašreizējie notikumi atgādina jau pieredzēto: īpašniekiem nepieņemams saturs, nevis profesionālisma problēmas vai atteikšanās pieņemt stratēģisko redzējumu, liek atbrīvoties no nevēlama redaktora.”

+15
-14
Atbildēt

7

    fretka > fretka 30.05.2015. 12.04

    Gan jau arī Jūsu īpašnieks, zanE, nomainīs biznesa stratēģiju. Un pie reizes arī Jūs pašu.

    Bet mēs par to pat neuzzināsim.

    P.S. Jūsu taurenītim nepiestāv tirgussievas tonis.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 30.05.2015. 10.54

    Visu cieņu Latvijas Žurnālistu Asociācijai.

    Kad jūs, tagadējos IR žurnālistus, svieda ārā no Dienas, jūs daudz runājāt par solidaritāti, vai ne?

    Kāpēc tagad klusējat savos morālā pārākuma augstumos par to, kādā veidā nostāda ierindā Latvijas Avīzi?

    Kāpēc klusējāt, kad piekāva izstādes Disidents veidotājus?

    Vai žurnālu IR veido liekuļi, kuri kalpo vienai partijai?

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    lno > fretka 30.05.2015. 14.33

    Sanita Jemberga retweeted

    pietiek.com ‏@PietiekPortals 20h20 hours ago Riga, Latvia

    Piektdienas joks: mūsu īpašnieks izmeta mūsu redakcijas padomes priekšsēdētāju un apsolīja, ka mūsu redakcionālā neatkarība netiks skarta.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 30.05.2015. 12.56

    Prasiet zanEi, viņa te ir biznesa stratēģijas speciāliste.

    Es rakstīju par žurnāla IR liekulību.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Baiba. > fretka 30.05.2015. 16.11

    Bēdu sagrauztais Lapsa, palicis bez Margevičas, mēģina jokot. Agnese to miskasti kaut cik pie dzīvības uzturēja ar saviem rakstiem, tagad tur tikai Lapsas samazgu izvirdums bez pievienotās vērtības. Nu viņam būs tā redakcionālā neatkarība.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > fretka 30.05.2015. 11.48

    ….ui, kas par histēriju fretkai!…piekāva māksliniekus?…viņiem švaki ar rakstītprasmi, ja iesniegumu par vardarbību uzrakstīt VP neprata?….

    …īpašnieks nedrīkst mainīt darbiniekus un biznesa stratēģiju?…par ko satraukums?…reakcija uz satrauktas blondīnes mākslīgi radītu skandālu?…vakardienas intervijā TV ar Krustiņu – vienīgais viņa arguments = viņam tā šķietot, viņam tā liekoties, viņš tā esot sapratis, viņam tā izskatoties….uz jautājumu – minēt konkrēti, kāds spiediens uz viņu izdarīts, atbildēt nevarēja neko…

    …interesanti, ka vislielākais satraukums tieši vislatviešu atbalstītājiem, kas kārtējo reizi apliecina to, ko redzēja ikviens – gan slēpto, gan atklāto NA politiķu (bijušo laikraksta darbinieku) slavināšanas kampaņu…Antonēvičs pat uzņēmās Mūrnieces “advokāta” lomu…

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    klusais > fretka 30.05.2015. 12.47

    fretka – un kā vajadzētu rīkoties īpašniekam ?

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu