Blaters piekto reizi pēc kārtas tiek ievēlēts par FIFA prezidentu (papild.) • IR.lv

Blaters piekto reizi pēc kārtas tiek ievēlēts par FIFA prezidentu (papild.)

11
Protestētāji pret FIFA prezidenta Zepa Blatera kandidatūru Cīrihē pie kongresa ēkas. Foto: AFP/LETA

FIFA kongresu aptur draudi par spridzekli

Zeps Blaters piektdien uzvarēja Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta vēlēšanās un piekto reizi pēc kārtas kļuva par šīs asociācijas vadītāju, ziņo LETA/AFP.

Pirmajā vēlēšanu kārtā par Blateru nobalsoja 133 vēlētāji, bet 73 balsis tika atdotas par FIFA viceprezidentu Jordānijas princi Ali bin al Huseinu. Kopā tika izdalīti 209 biļeteni, bet trīs no tiem bija nederīgi.

Lai kandidātu ievēlētu jau pirmajā kārtā, par viņu bija jānobalso divām trešdaļām vēlētāju, taču neviens no kandidātiem tik lielu atbalstu nesaņēma. Zīmīgi, ka Blateram līdz šai robežai pietrūka vien septiņu balsu.

Turpinājumā bija paredzēts veikt otro vēlēšanu kārtu, kurā nebūtu jāsaņem 66 % vēlētāju atbalsts, bet pietiktu vien ar balsu pārsvaru pār savu konkurentu, taču Ali bin al Huseins atsauca savu kandidatūru.

Blaters šajā amatā ievēlēts līdz 2019.gadam, un tas ir viņa jau piektais termiņš.

Darbu FIFA Blaters uzsāka 1975.gadā kā tehniskais direktors, bet pēc sešiem gadiem viņš kļuva par ģenerālsekretāru, kā pienākumus pildīja līdz brīdim, kad viņu 1998.gadā ievēlēja par prezidentu.

Šveicietis saņēmis bargu kritiku par 2018. un 2022.gada Pasaules kausu rīkošanu piešķiršanu attiecīgi Krievijai un Katarai. Neraugoties uz to, Blaters izteicis atbalstu abu čempionātu rīkošanai. Pagājušā gada jūnijā FIFA prezidents pauda, ka futbola sabiedrības vēršanās pret Katarai piešķirtajām tiesībām 2022.gadā rīkot Pasaules kausa izcīņas finālturnīru ir rasisma izpausme, bet šogad izteicās, ka 2018.gada finālturnīrs Krievijā būs labākais vēsturē.

FIFA kongresu aptur draudi par spridzekli

Skandalozo Cīrihē notiekošo Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) kongresu piektdien pārtraukuši draudi par ievietotu spridzekli, ziņo LETA/AFP.

“Policija ir tur,” teica Cīrihes policijas pārstāvji, atsakoties no sīkākiem komentāriem.

Kongresa norises vieta tika evakuēta laikā, kad notika pusdienu pārtraukums. Tomēr kongress varēja atsākties plānotajā laikā.

Pirms tam piektdien kongresu īslaicīgi apturēja arī palestīniešu protesti, jo tajā būs jālemj par Izraēlas izslēgšanu no organizācijas.

Divas sievietes pārtrauca FIFA prezidenta Zepa Blatera atklāšanas runu, organizācijas amatpersonu virzienā vicinot sarkanās kartītes un saucot “Izraēlu ārā”. Turklāt vismaz vienai no viņām bija kongresa akreditācija. Tomēr drīz vien viņas no kongresa norises vietas ārā pavadīja policija.

Jau otro dienu pie FIFA kongresa norises vietas notiek palestīniešu protesti.

Pirms FIFA kongresa Palestīna pavēstīja, ka virzīs jautājumu par Izraēlas izslēgšanu no organizācijas, tomēr FIFA amatpersonas pārrunu ceļā centās to novērst, organizācijas prezidentam Zepam Blateram norādot, ka ir kategoriski pret šādu balsojumu.

Palestīnieši rakstiski vērsās pie citiem FIFA biedriem, aicinot Izraēlu diskvalificēt no starptautiskā futbola. Vēstulē bija teikts, ka Izraēla bloķē palestīniešu futbolistu pārejas uz klubiem un kavē futbola attīstību Gazas joslas apkaimē.

Tāpat palestīnieši pauda, ka Izraēlas Futbola asociācija nav darījusi pietiekami, lai izmeklētu Jeruzalemes “Beitar” līdzjutēju izteiktās rasistiskās un diskriminējošās frāzes.

Izraēlas Futbola asociācijas vadītājs Rotems Kamers izteicās, ka Palestīnas prasībai nav pilnīgi nekādas saistības ar futbolu.

Palestīna FIFA biedra statusā ir jau kopš 1998.gada.

Kā zināms, piektdien FIFA kongresā gaidāmas arī korupcijas skandāla skartās organizācijas prezidenta vēlēšanas. Tajās Blaters kandidēs jau savam piektajam termiņam, kas futbola sabiedrībā izraisījis asu reakciju, jo iepriekš viņš bija izteicies, ka uz augsto amatu vairs nekandidēs. Vēlēšanās viņa vienīgais konkurents būs FIFA viceprezidents Jordānijas princis Ali bin al Huseins.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (11)

J.Biotops 29.05.2015. 21.03

Latvju futbola b.Mežeckis balsojis par Blateru. Ko gan citu, ja pats Puķins skaidri noteicis, ka Blaters ir labs. Vēl viens sporta funkcionārs cenšas pierādīt, ka Latvija nav Eiropas valsts, bet Āzijas rietumu nomale, paklausīga un uzticama. Kreipāns dzied līdzi, kas ari raksturīgi mūsu sporta žurnālistikai.

+16
0
Atbildēt

2

    J.Biotops > J.Biotops 30.05.2015. 11.12

    Nu kāpēc uzreiz „stulbeņu”?

    Visa kreisi progresīvā sabiedrība skaidri apzinās, ka skandālu ar korupciju režisējuši amerikāņu imperiālisti un kristāldzidra teflona Blateram nav kur piesieties.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > J.Biotops 30.05.2015. 01.24

    Blatera murdziņi par to, ka šams nav atbildīgs par izveidojušos sistēmu (pēc 20 gadu vadīšanas) var atrast tikai dzirdīgas stulbeņu austiņas.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Andris 29.05.2015. 21.26

Nu nebūsim naivi,Jordānijas princis bija tikai “tehniskais kandidāts”, jo kāpēc uzreiz atsauca savu kandidatūru,kad Blateram pietrūka?

Kas saistās ar Latvijas futbola federāciju(radniecīgas dvēseles ar Blateru),kā bija nepamanāmi,tā arī paliks nepamanāmi, kaut ziepes izlietojuši..

+11
0
Atbildēt

0

Skumjais Bruņinieks 30.05.2015. 07.31

No N.Svanidzes teiktā:

” Platinī esot izteicies, ka, ja ievēlēs atkārtoti Blateru, Eiropas valstis boikotēs futbola čempionātu Krievijā”.

+8
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > Skumjais Bruņinieks 30.05.2015. 11.07

    1. Jo labāk – gejropiešu futbolisti mazāk traucēs Krievijai ieņemt pelnīti augstu vietu tajā „čempionātā”;

    2. Diemžēl, nekas tāds nenotiks – Eiropā pietiek principiālu un neuzpērkamu sporta funkcionāru, kuri par taisnīgu atlīdzību nepieļaus Krievijas nepelnītu pazemošanu.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu