Osipovam par valsts karoga zaimošanu piespriež piespiedu darbu • IR.lv

Osipovam par valsts karoga zaimošanu piespriež piespiedu darbu

13
Jevgēņijs Osipovs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Osipovs tīmekļa vietnē publiski zaimojis par karogu kā Latvijas valsts simbolu

Krimināllietā par valsts karoga zaimošanu partijas “Par dzimto valodu!” līderim Jevgēņijam Osipovam piespriestas 100 stundas piespiedu darba, aģentūru LETA informēja Liepājas tiesas tiesneša palīdze Inta Kurpa.

Pilns motivētais spriedums krimināllietā būs pieejams 10.jūnijā. Pēc tam to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt.

Apsūdzība Osipovam tika celta pēc Krimināllikuma 93.panta, kurā paredzēta kriminālatbildība par to, ka persona ir norāvusi, saplēsusi, salauzusi vai iznīcinājusi Latvijas valsts karogu, kā arī par citādu valsts simbolu zaimošanu. Krimināllikumā par šādām darbībām paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Apsūdzība liecina, ka Osipovs 2013.gada 12.novembrī sociālajā tīklā, pievienojot zaimojošus komentārus krievu valodā, publicēja Latvijas valsts karoga attēlu, kas lietots dekoratīvos nolūkos un kuram saskaņā ar likumu ir valsts simbola statuss. Kā norāda prokuratūra, ar šādu savu rīcību, minēto tekstu ievietojot tīmekļa vietnē, kas ir pieejama tūkstošiem reģistrēto lietotāju, Osipovs publiski zaimojis karogu kā Latvijas valsts simbolu, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Osipovs savu vainu nozieguma izdarīšanā neatzina. Jau ziņots, ka Osipovs 2013.gadā valsts svētku laikā sociālajā vietnē “Facebook” ierakstīja, ka viņa meita no skolas atnesusi sarkanbaltsarkanu “figņu”. Lentītes skolēniem dalītas Lāčplēša dienā, un viņš aizliedzis savam bērnam izmantot pie apģērba lentīti “puvušu asiņu krāsā”. Osipova izteikumi izraisīja plašu nosodījumu sociālajos tīklos.

Kriminālprocesu par Osipova rīcību sāka Drošības policija. Ar iesniegumu Drošības policijā izvērtēt Osipova rīcību bija vērsies Vidzemes Augstskolas Politoloģijas programmas students, nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK biedrs (VL-TB/LNNK) Artis Spertāls.

 

Komentāri (13)

Pelēkais Vilks 27.05.2015. 13.46

Manuprāt derētu ieviest tādu sodamēru rašistiem – “izsūtījums uz novrossiju ar tiesībām atgriezties cinka kastē”.

+5
0
Atbildēt

0

nomale 27.05.2015. 15.53

Ja sodītu par naida kurināšanu, tad saprastu, bet par “valsts karoga zaimošanu”…? Izklusās idiotiski! Pie šāda formulējuma bez problēmām vinēs Eiropas tiesā!

+5
0
Atbildēt

0

aivarsk 27.05.2015. 14.21

Tik vien?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu