Mūzikas namā "Daile" pirmizrāde koncertuzvedumam "Dzejnieks un nāra" • IR.lv

Mūzikas namā “Daile” pirmizrāde koncertuzvedumam “Dzejnieks un nāra”

28
Skats no izrādes "Dzejnieks un nāra" mūzikas namā "Daile"

Pirmo reizi tiks atskaņotas Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa pazīstamās oratorijas divas daļas

Otrdien, 26.maijā plkst.19 Rīgā, mūzikas namā “Daile”, pirmatskaņojumu piedzīvos koncertuzvedums “Dzejnieks un nāra I, Dzejnieks un nāra II”, kura mūzikas autors ir Imants Kalniņš, bet tekstu autors – Imants Ziedonis, raksta aģentūra LETA. Mūzikas namā “Daile” pirmo reizi koncertuzvedumā tiks atskaņotas oratorijas abas daļas – 1973.gadā komponētā pirmā daļa un nesen tapusī oratorijas otrā daļa. 

Koncertuzveduma režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs. Iestudējuma mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava darbam kā aranžētājus tika piesaistījis komponistus Andri Sējānu, kurš strādāja ar pirmo daļu, un Valtu Pūci, kurš ķērās klāt oratorijas otrajai daļai. Aranžiju autori darba atskaņošanai izvēlējušies arī etnoinstrumentus. Koncertuzvedumā skanēs lielformu darbam neierasti, īpaši mūziķu sastāvam “Raxtu raxti” izvēlēti tautas instrumenti – stabule, flauta, lietuskoks, grabuļi, dūcēji, vargāns, okarīna, buberis un citi instrumenti. Savu rokrakstu darbā iezīmēs Jēkaba Nīmaņa ambiences klātbūtne ar īpaši koncertuzvedumam darinātiem tautas instrumentiem. 

Vokālās partitūras izpildīs Latvijas Radio kora grupa, kurā ir 12 dziedātāji. “Koncertuzvedums oratorijai “Dzejnieks un nāra” mēģinās ietiekties tajā krēslas zonā, kura atrodas starp šo un viņsauli. Dzīve starp reālo, paredzamo pasauli, ikdienu un neizzināmo aizsauli, kur ielūkoties ir vilinoši un reizē bīstami. Dzejnieku, drosmīgu cilvēku, kurš ir gatavs mesties nezināmajā, neizskaidrojamajā un neskaidrajā, viņsauli nošķirošajā upes ūdenī, māc bažas – šīs pasaules dzīve. Kaifs un jauda ir peldēt iztēles dūmakainajos ūdeņos, bet ikdienība liek atgriezties gļēvuma pilnajā laicīgajā dzīvē. Uzveduma tēma ir mākslinieka drosme dzīvot savu garīgo dzīvi, neskatoties uz uzmācīgās, pliekanās ikdienas agresīvo uzmanības pieprasījumu. Konflikts starp dzejnieka nepieciešamību radīt un neiespējamību būt apmierinātam ar sevi un savu mākslu izraisa augstu pārdzīvojumu, ciešanas un, iespējams, arī bojāeju. Mākslinieks cenšas dzīvot dzīvi, kurā viss ir sakārtots, bet uz katra soļa, aiz katra stūra ir kāds atgādinājums par pasauli, kurai pieskarties var tikai caur mākslas darbu,” pastāstīja koncertuzveduma režisors un scenogrāfs Suhanovs. 

Oratorijā “Dzejnieks un nāra” dzejnieka lomā būs Daumants Kalniņš, nāras lomā iejutīsies Linda Berkule, bet bērns būs Kristiāns Jasinskis. 

Muzikālās partitūras atskaņos mūziķu grupa “Raxtu Raxti”, kurā spēlē Marts Kristiāns Kalniņš, Kristīne Kārkle, Kārlis Auzāns, Edgars Kārklis, Armands Treibihs un Artis Orubs. Koncertuzveduma kostīmu māksliniece ir Ieva Veita, bet gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. 

Izrādes notiks arī 27.maijā, kā arī 28.maijā, 29.maijā un 31.maijā.

Vairāk informācijas mūzikas nama mājas lapā

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu