Valdība: Grieķija turpinās veikt parāda maksājumus kreditoriem, cik ilgi iespējams • IR.lv

Valdība: Grieķija turpinās veikt parāda maksājumus kreditoriem, cik ilgi iespējams

37
Atēnas. Uz sienas grafiti rāda tukšu maku un stūrī uzraksts vēsta, lai neuztraucas, gan jau ES palīdzēs. Foto: AFP/LETA

Grieķija jūnijā neatmaksās parādu Starptautiskajam Valūtas fondam

Grieķija parāda maksājumus Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) kreditoriem veiks tik ilgi, cik tai būs iespējams, pirmdien paziņoja valdības preses pārstāvis.

“Mēs šīs parādsaistības turpināsim atmaksāt tik ilgi, cik vien mums būs iespējams,” norāda preses pārstāvis. “Valdības pienākums ir spēt apmaksāt visas šīs parādsaistības. Kreditoriem arī ir pienākums ievērot savas aizdevumu piešķiršanas saistības.”

Grieķijas iekšlietu ministrs Nikos Vutsis TV kanālā „Mega” teicis, ka valdības un starptautisko aizdevēju sarunu gaitā bijušas vairākas nopietnas domstarpības par daudziem jautājumiem, kas jāatrisina. Turklāt, no 5. līdz 19.jūnijam paredzētais maksājums 1,6 miljardu eiro apmērā Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) netiks pārskaitīts, pirmdien ziņo portāls Lsm.lv.

“Naudas nav, tā neeksistē, lai varētu samaksāt,” paziņoja Vutis. Partijas “Syriza” Centrālās komitejas sanāksmes rezolūcijas projekta piezīmes liecina, ka valdība četrus mēnešus atteikusies piekrist apkaunojošiem ultimātiem no starptautisko aizdevēju puses, taču tas nenozīmējot, ka tā necenšas rast izeju no strupceļa. Dokumentā norādīts, ka tie, kuri cenšas pazemot Grieķiju, „spēlējas ar uguni”, un uzsvērts, ka algu un pensiju izmaksa ir svarīgāka par parāda nomaksu.

Grieķijas ārlietu ministra vietnieks Nikos Huntis piebilda, ka maksājumu iespējams veikt tikai tad, ja tiks saņemti kopš 2014.gada augusta aizturētie aizdevumi.

Taupības politikas pārtraukšana bija galvenais iemesls, kas ļāva kreiso ekstrēmistu apvienībai „Syriza” iegūt 36% vēlētāju atbalstu šī gada janvārī notikušajās Grieķijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

Lai arī IKP un parāda koeficients palielinās, tas ir tikai īstermiņā, jo, samazinot valdības izdevumus, no kuriem lielāko daļu veido publiskā sektora darbinieku algas un pensijas, ilgtermiņā iespējams panākt augstāku IKP, samazināt nodokļus un stimulēt ekonomisko aktivitāti.

Gan Īrijai, gan Portugālei un Spānijai kopš 2009.gada izdevies palielināt eksporta apjomus un pārsniegt pirmskrīzes rādītājus, bet Grieķija joprojām eksporta ziņā atpaliek no 2007.gada līmeņa, jo, piemēram, Īrija ieguldīja līdzekļus ražošanā, bet Grieķija tērēja aizņēmumus patēriņam.

 

 

Komentāri (37)

Aigars Mahinovs 26.05.2015. 12.28

Jebkura kredīta nesamaksāšana paredzētajā laikā ir automātisks valsts defolts. Nav svarīgi kam tas kredīts ir un vai valsts “domā” to tomēr samaksāt, bet vēlāk. Ja naudas lai atmaksātu kredītu nav, tad ir jāsarunā jauns kredīts. Bet lai sarunātu jaunu kredītu ir jāvienojas ar tā sniedzējiem. Citu variantu vienkārši nav.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu