Polijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis opozīcijas kandidāts Duda (papild.) • IR.lv

Polijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis opozīcijas kandidāts Duda (papild.)

35
Polijas prezidenta vēlēšanās uzvarējušais Andžejs Duda kopā ar sievu Agatu (pa labi) un meitu Kingu. Foto: AFP/LETA

Eksperts: Aiz Dudas slēpjas Jaroslavs Kačiņskis

Polijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, saņemot 51,55% balsu, uzvarējis konservatīvās opozīcijas partijas “Likums un taisnīgums “(PiS) kandidāts Andžejs Duda, liecina pirmdien izplatītie oficiālie rezultāti.

Jau tad, kad kļuva zināmi balsotāju aptauju rezultāti, kuros tika prognozēta Dudas uzvara, līdzšinējais valsts galva Broņislavs Komorovskis paziņoja, ka respektē šo iznākumu, un jau novēlējis veiksmi savam sekotājam prezidenta amatā, ziņo LETA/AFP.

Dudu apsveikusi arī Polijā ietekmīgā Romas katoļu baznīca.

“Tie, kuri balsoja par mani, balsoja par pārmaiņām. Kopā mēs varam mainīt Poliju,” savā vēlēšanu kampaņas štābā Varšavā paziņoja 43 gadus vecais Duda.

Komorovskis apsveica Dudu, vienlaikus norādot, ka viņa zaudējums ir brīdinājums viņa politiskajiem sabiedrotajiem valdībā.

Prezidenta vēlēšanas Polijā lielā mērā tika uztvertas kā priekšvēstnesis rudenī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, un rezultāti vedina domāt, ka vēlētāji, kas alkst pēc pārmaiņām valstī, varētu izbalsot labēji centrisko partiju “Pilsoniskā platforma” (PO), ļaujot pēc astoņu gadu pārtraukuma atgriezties pie varas PiS.

Padomju laika disidents Adams Mihniks norādīja, ka Dudas uzvara liecina par dramatiskām pārmaiņām uz Polijas politiskās skatuves, brīdinot, ka PiS potenciālā uzvara parlamenta vēlēšanās var nozīmēt virzīšanos “pa samta ceļu uz diktatūru”.

PiS vada Jaroslavs Kačiņskis, 2010.gadā aviokatastrofā Smoļenskā bojāgājušā Polijas eksprezidenta Leha Kačiņska dvīņubrālis.

Jaroslavs Kačiņskis, būdams Polijas premjerministrs 2006. un 2007.gadā, izcēlās ar ļoti kaujiniecisku un eiroskeptisku nostāju.

Pasliktinoties Rietumu attiecībām ar Krieviju, Duda ir aicinājis NATO izvietot savus karavīrus Polijā, bet jautājumā par Polijas pievienošanos eirozonai izrādījis daudz mazāku entuziasmu.

Duda priekšvēlēšanu kampaņā pievērsa uzmanību sociālajiem jautājumiem, solot vēlētājiem dažādus labumus, tostarp samazināt nodokļus un pensionēšanās vecumu. Komorovskis savukārt vislielāko uzmanību veltīja drošības situācijai, kuru saasinājusi Krievijas agresija pret kaimiņos esošo Ukrainu.

Politiskais novērotājs Staņislavs Močeks, komentējot vēlētāju izvēles iespējas, svētdien sacīja, ka Polijai jāizvēlas starp divām frakcijām.

“Pirmo, saprāta un paredzamības, ko pārstāv Komorovskis, kurš ir labi zināms poļiem. Un otro, ticības un neprognozējamības, ko iemieso Duda, jo viņš nav neatkarīgs politiķis, aiz viņa stāv Jaroslavs Kačiņskis,” sacīja Močeks.

Ņemot vērā Dudas ciešo saikni ar PiS un Kačiņski, domājams, viņam nebūs viegli sastrādāties ar premjerministres Evas Kopačas valdību.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (35)

fretka 26.05.2015. 08.44

Polijas avīze “Gazeta Polska Codziennie” šodien publicē Jurija Felštiņska komentāru par “Prawo i Sprawiedliwość” kandidāta Andžeja Dudas uzvaru Polijas prezidenta vēlēšanās.

Vispirms Felštiņskis norāda, ka līdzšinējais Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis ir bijis visvairāk prokrievisks, kāds vien iespējams Polijā, kuras iedzīvotāji savas valsts vēstures dēļ nekad nav uzticējušies Krievijai. Komentāra autors to pamato kaut vai ar diviem gadījumiem, kad Krievija tieši vai netieši iznīcināja poļu tautas eliti: viņš min poļu virsnieku apšaušanu Katiņā 1940. gadā un atteikšanos palīdzēt Varšavas sacelšanās dalībniekiem 1944. gadā.

Komentāra autors atgādina, ka jau tagad liela poļu tautas daļa uzskata, ka prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas katastrofa pie Smoļenskas 2010. gada 10. aprīlī ir bijis Krievijas speciālo dienestu roku darbs pēc Vladimira Putina rīkojuma. Nākotnē šāda uzskata atbalstītāju skaits Polijā vēl vairāk pieaugs pat tad, ja joprojām netiks atrasti tieši pierādījumi.

Felštiņskis domā, ka Vladimira Putina agresīvā politika Eiropā, kas īpaši aktivizējās kopš 2014. gada marta, ir viens no iemesliem, kas veicināja konservatīvā kandidāta Andžeja Dudas uzvaru.

Viņaprāt, Putinam vajadzētu saprast, ka Polijas prezidenta vēlēšanu rezultāts ir tikai sākums pārmaiņām Rietumu pasaulē. Maija sākumā arī Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja konservatīvie. Tagad tas noticis Polijā, bet 2016. gada novembrī būs prezidenta vēlēšanas ASV.

Felštiņskis uzskata, ka Putinam paliek arvien mazāk laika, lai izraisītu pasaules karu – tikai līdz Baraka Obamas prezidenta pilnvaru beigām. Vienalga, vai nākamais Amerikas prezidents būs demokrāts vai republikānis, viņa politika attiecībās ar Krieviju būs stingrāka.

Polijas prezidenta vēlēšanu rezultāti, iespējams, ļaus ne vien atlikt Trešā pasaules kara sākumu, bet vispār novērst šo karu. Felštiņskis pauž cerību, ka Polija reāli atbalstīs Ukrainu pašreizējā karā ar Krieviju, bet pēc tam arī ASV palielinās savu palīdzību Ukrainai. Rezultātā Putina režīms sagrūs, jo nespēs izturēt Krievijas plecos uzveltās imperiālisma nastas smagumu, sava komentāra noslēgumā raksta Jurijs Felštiņskis.

Jurijs Felštiņskis – https://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Felshtinsky

+2
0
Atbildēt

1

    v_rostins > fretka 26.05.2015. 09.00

    fretka

    un atteikšanos palīdzēt Varšavas sacelšanās dalībniekiem 1944. gadā.

    —————-

    Ne gluži. Krievi nevis atteicās palīdzēt, bet gan paši noorganizāja Varšavas sacelšanos un nodeva to vāciešiem, lai pirms tās atkārtotas okupēšanas, izsistu no Polijas pēc iespējas vairāk patriotiski noskaņotos cilvēkus. Kas attiecas uz 10.04.10 terora aktu, liela poļu daļa ir pārliecināta par poļševiku līdzdalību tajā, bet par to, ka to sarīkoja čeka, vēl šaubās varbūt vien kāds garīgi slimais.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 25.05.2015. 08.10

Poļševiku ēra Polijā ir cauri. Tā kā Polija vienmēr ir gājusi visiem pa priekšu, jārēķinās, ka pārmaiņas atnāks arī līdz mums un katrs ZRP(v) kremļa atsūkātājs, zaglis un pederasts atbildēs vismaz par Putina kuces, Zatļera, definētās “mazās fašistu valsteles” akceptēšanu.

+5
-3
Atbildēt

0

fretka 26.05.2015. 12.55

Krievijas smadzeņu skalošanas līdzekļi smagi vīlušies sakarā ar Andžeja Dudas uzvaru Polijas prezidenta vēlēšanās

http://media.wpolityce.pl/cache/6a/5e/6a5eb29f9caabc4073ad12252efdab59.jpg

Starp citu, tieši tāpat kā Vācijas, Itālijas un Francijas prese.

Gaidīsim, kad tai sāks piebalsot arī Latvijas “žurnālisti” :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu