Amerikāņu matemātiķis Džons Nešs gājis bojā autoavārijā • IR.lv

Amerikāņu matemātiķis Džons Nešs gājis bojā autoavārijā

14
Džons Nešs. Foto: EPA/LETA

Filmas “Brīnišķais prāts” prototips Nešs katastrofā gājis bojā kopā ar sievu

Amerikāņu matemātiķis Džons Nešs, kura dzīve un cīņa ar šizofrēniju attēlota ar Oskaru godalgotajā filmā “A Beautiful Mind” (“Brīnišķais prāts”), sestdien gājis bojā autoavārijā Ņūdžersijā, svētdien apstiprinājusi ASV policija.

Negadījumā miris gan 86 gadus vecais Nešs, gan viņa 82 gadus vecā sieva Alīsija. Viņi brauca taksī, kura vadītājs zaudēja kontroli pār transporta līdzekli, ziņoja vietējie mediji.

Filmas „Brīnišķais prāts” galvenās lomas izpildītājs aktieris Rasels Krovs tviterī raksta, ka viņu ir satriekusi šī ziņa par Neša nāvi. „No sirds jūtu līdzi Džina un Alīsijas tuviniekiem. Tas ir apbrīnojams pāris. Skaists prāts un skaista dvēsele,” raksta Krovs.

Taksis bija ceļā no lidostas. Nešs bija tikko atgriezies no Norvēģijas, kur saņēma Ābela prēmiju, ko Norvēģijas valdība piešķir par sasniegumiem matemātikā, vēsta LETA/DPA.

Nešs 1994. gadā ieguva Nobela prēmiju ekonomikā, ko saņēma kopā ar vācu ekonomistu Reinhardu Zeltenu un ungāru izcelsmes amerikāņu ekonomistu Džonu Harsanjī par ieguldījumu spēļu teorijas izstrādē.

Alīsija vīram palīdzēja tikt galā ar slimību. Viņi kopā daudz uzstājās par cilvēktiesībām tiem, kuri ir saslimuši ar kādu psihisku slimību.

Nešs ar Alīsiju apprecējās 1957.gadā, kad viņš tika uzskatīts par matemātikas uzlecošo zvaigzni. Drīz pēc tam viņam attīstījās asa šizofrēnijas forma. Sieva viņu vairākkārt ievietoja psihiatriskajā klīnikā, līdz 1962.gadā izšķīrās.

Tomēr abi palika tuvi visus šos gadus, bet 80.gadu sākumā zinātnieka veselība sāka uzlaboties. 2001.gadā abi atkal apprecējās.

 

Komentāri (14)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu