Nošaut, ķert lamatās vai sadzīvot – Rīgā prāto, kā tikt galā ar mežacūkām • IR.lv

Nošaut, ķert lamatās vai sadzīvot – Rīgā prāto, kā tikt galā ar mežacūkām

13
Mežacūka un suns. Foto: Lita Krone, LETA
Ieva Circene

Mežacūku dēļ mēneša laikā Rīgā izveidos medību koordinācijas komisiju

Kamēr Rīgas domes amatpersonas sprieda, kā tikt galā ar pilsētā ienākošajām mežacūkām, Rīgā noticis vēl viens mežacūkas uzbrukums, trešdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas sešos”.

Arī šis gadījums noticis Juglā. Pēc saķeršanās ar meža zvēru pamatīgi savainots suns, bet viņa saimniece tikusi cauri ar pamatīgu izbīli. Suns bija meties saimnieci aizstāvēt, un viņu pēc tam nācies nogādāt pie veterinārārsta.

Sieviete izsauca pašvaldības policiju, kas fiksēja notikušo. Apkārtnes iedzīvotāji pastāstīja, ka viņu māju apkārtne ir vienos cūku rakumos – esot saskaitījuši vismaz 19 mežacūkas.

Tikmēr Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko trešdien bija sasaucis apspriedi, kurā pēc dažādu mežacūku ierobežošanas līdzekļu apspriešanas vienojās – “medību koordinācijas komisija tiks izveidota līdz Jāņiem”. To solīja Vides pārvaldes priekšnieka vietniece un dzīvās dabas resursu nodaļas vadītāja Lana Puntusa.

Tā kā pilsētā medības ir aizliegtas, jādomā citi veidi, kā ierobežot mežacūku aktivitātes, teica Stepaņenko. Viņš sēdē ierosināja trīs alternatīvas, kā samazināt mežacūku skaitu – medīt, iemidzināt dzīvniekus un izvest no Rīgas vai ierīkot lamatas un izvest tās Pierīgā.

Savukārt Mednieku asociācijas eksperts uzskatīja, ka mežacūku blīvums jāsamazina medījot, jo lamatu ierīkošana nebūtu efektīvs veids – mežacūka esot ļoti gudrs dzīvnieks.

Veterinārās klīnikas SIA “Dr. Beinerts” vadītājs Jānis Beinerts teica, ka ar medībām pilsētā nevajag steigties, bet gan iemācīties ar mežacūkām sadzīvot – 99% gadījumu mežacūkas, ja tās nejutīsies apdraudētas, cilvēkam neuzbruks.

Vairākums ekspertu uzskatīja, ka dzīvnieku iemidzināšana un lamatu ierīkošana ir neefektīvs un dārgs veids. Tomēr arī medības pilsētā atzina par galēju variantu, kas nav ieteicams – var trāpīt arī cilvēkam.

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvis atgādināja iedzīvotājiem, ka suņus vajag vest pavadā, lai tie neprovocētu mežacūkas uz agresīvu rīcību.

Ņemot vērā mežacūku postījumus pilsētas kapsētās, Rīgas Kapsētu pārvaldes direktora pienākumu izpildītājs Igors Svincickis teica – lai iežogotu mežacūku apdraudētās teritorijas, kopā būtu nepieciešams 28 km garš nožogojums, kas pilsētai izmaksātu ap 400 000 eiro.

Jau ziņots, ka mežacūkas arvien biežāk ir sastopamas dažādās Rīgas teritorijās, galvenokārt Juglā un Šmerlī.

 

Komentāri (13)

traductrice 21.05.2015. 14.56

Galvenais, lai rīgas mērija labi izdomā – kad veidot komisiju, cik lielā sastāvā, kas būs galvenais atbildīgais, kam būs pakārtota, ar kādām pilnvarām, ar kādu finansējumu… Ai, visus neskaidros jautājumus laikam vēl nenosaucu… Kad tos atrisinās, jautājums par cūkām atrisināsies pats.

+2
0
Atbildēt

0

K.V. 21.05.2015. 13.27

Nu, civilizētās valstīs, kā, piemēram, dažādos Āfrikas rezervātos, izvēlas “dārgo un neefektīvo” metodi – iemidzināšanu un pārvietošanu. Bet “eksperta” ieteikums sadzīvot ar mežacūkām vairāk līdzinās 1.aprīļa jokam.

+2
0
Atbildēt

2

    kristaps_freimanis > K.V. 21.05.2015. 13.40

    Jāizmitina pilsētā vilki.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jupis > K.V. 27.05.2015. 19.34

    Cilvēku sadzīvošana ar dabu un dzīvniekiem ir joks tikai radības kroņa un pasaules pakļaušanas ideoloģijas kontekstā.

    Mežacūkas pievelk barības pieejamība; atkritumu apsaimniekošanas sakārtošana padarītu pilsētu mazāk pievilcīgu.

    Pāris gadus dzīvoju Bostonā (“lielajā” Bostonā ir 2.5 miljoni iedzīvotāju), neskaitāmas reizes pilsētā redzēju tītarus, jenotus, pāris reizes briežus un koijotus. Skandināvijā tas pats. Cilvēki un dzīvnieki sadzīvo itin labi.

    Jācer, ka Latvijā arī nolems, ka nav jāšauj uz visu, kas kustas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Viks 21.05.2015. 14.15

Man patika ideja par “tīģeru vai vilku mēsliem”. :)

Veterinārārsts Jānis Beinerts Dienai uzsvēra, ka pilsētā ir jārada apstākļi, kas mežacūkas atbaidītu, pretējā gadījumā ar katru gadu Rīga piedzīvos arvien lielāku šo dzīvnieku pieplūdumu. «Protams, mans piedāvājums par tīģeru kakām ir pavisam naivs, bet situācija kaut kā ir jāsakārto. Berlīnē, piemēram, ir tādas īpašas joslas, kas radītas nolūkā atbaidīt mežazvērus,» skaidro J. Beinerts.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu